Ilta Sanoma

Poikkeuksellisen harva maatila on hankkinut lannoitteita ensi kesän tarpeisiin, selviää MTK:n kyselystä.

Kuva: Viidesosa MTK:n kyselyyn vastanneista ilmoitti ensi vuonna vähentävänsä kylvöalaa korkeiden kustannusten takia. Myös kotieläintuotantoa on vähennetty.

Maatilojen suurimpia huolenaiheita ovat lannoitteiden ja energian hintojen nousu, selviää Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton maatiloille tekemästä kyselystä.

Lokakuun lopussa poikkeuksellisen harva, eli vain 30 prosenttia kyselyyn vastanneista oli pystynyt hankkimaan seuraavana kasvukautena tarvittavan lannoitemäärän kokonaan. Viidennes ilmoitti jättävänsä lannoitteet kokonaan hankkimatta.

Yli viidesosa vastaajista ilmoitti kylvöalan jäävän ensi vuonna 10-25 prosenttia normaalia pienemmäksi.

Vastaajista 15 prosenttia ilmoitti jo vähentäneensä tai lopettavansa kotieläintuotannon kokonaan. Kotieläintuotannossa 18 prosenttia tiloista ilmoittaa vähentävänsä tai lopettavansa tuotannon seuraavan vuoden aikana ja 21 prosenttia myöhemmin, jos tilanne ei parane.

Lue lisää: Luke: Ruokalasku voi kasvaa tänä vuonna yli 500 eurolla - näihin tuotteisiin hinnan nousu iskee seuraavaksi

Noin neljäsosalla tiloista on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, ja näistä valtaosalla sähkön hinta on noussut 30-50 senttiin kilowattitunnilta. Lisäksi viidesosalla vastaajista määräaikainen sähkösopimus päättyy viimeistään ensi vuoden tammi-maaliskuun aikana.

Vastaajista 54 prosenttia arvioi, että heidän maksuvalmiutensa on heikentynyt viimeisen vuoden aikana, ja 55 prosenttia arvioi tilanteen heikentyvän seuraavan kuuden kuukauden aikana. Vastaajista 36 prosentilla tilanne oli säilynyt ennallaan.

MTK:n mukaan hallituksen valmistelemalla maatilojen kustannustuella on kiire.

- Jokainen ymmärtää, että kustannuskriisiin on tässä maailmantilanteessa pakko puuttua jo yksin suomalaisen ruokaturvan takia, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Ilta Sanoma
mardi 1 novembre 2022 11:13:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.