Ilta Sanoma

Itärajan aitaaminen lienee käytännön syistä järjetöntä, kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnisti Teemu Keskisarja.

Ennen vanhaan karja käyskeli kesäisin vapaana metsissä, joiden aitaaminen oli miltei mahdotonta.

Lapsityövoima ei riittänyt paimentamiseen. Naapurisovut särkyivät, kun lauma kalusi niittyjä ja peltoja väärällä puolella tiluksien rajaa. Tuhot olivat pieneläjille elämän ja kuoleman kysymys. Päätalon perhettä Kallioniemessä uhkasi häätö lehmiensä liikehdinnän takia. Luomukantturat olivat juonikkaampia kuin konenavetoiden löhöilijät. Aitakaan ei pidätellyt koukkauksia vesistöjen kautta houkuttelevimmille laitumille.

Pakon edessä Kalle Päätalo ja Herkko-isä keksivät konstin.

He hakkasivat paaluja järvenpohjaan ja jatkoivat aidaksia vesirajan ylitse mutkaksi, joka näytti päättymättömältä. Lehmien äly ei taipunut uudenlaiseen kiertoon. Rajanylitykset loppuivat. Kallioniemi pelastui.

Mikäli Suomen kaikki puolueet kannattavat yhtä hanketta, siinä on väkisinkin jotain mätää. Yksituumaisuus tarkoittaa aina yksisilmäisyyttä. Rahvas tahtoo tietysti turvallisuutta, maksoi mitä maksoi, ja poliitikot ostavat, vaikkei sitä rahalla saa.

Järkeviä vastaväitteitä raja-aidalle ovat esittäneet ainakin professori Jussi P. Laine ja toimittaja Mikko-Pekka Heikkinen (Helsingin Sanomat, paperilehti 21.10.).

Aita helpottanee valvontaa ja tarkkailua, kuten Rajavartiolaitos selittää. En yhtään kiistä suomalaisten rajavartijoiden erinomaista ammattitaitoa. Mutta kuulisin mielelläni, mitä heidän on tarkoitus tehdä uhan toteutuessa? Siis siinä tositilanteessa, että laittomaan maahantuloon ei ole käytännössä laillista estettä.

Suomi ei pysty pysäyttämään yllätysilmaantumisia edes tuhansien kilometrien päästä Lähi-idästä ja Afrikasta. Vuosikymmenten saatossa emme ole keksineet kummoisia keinoja hankalimpienkaan turvapaikanhakijoiden palautukseen.

Raja-aita railona aukeaa / Edessä Aasia, Itä / Takana Länttä ja Eurooppaa; varjelen, vartija, sitä. Kyllä, mutta teräksisinkään verkko ei ole linnoite. Eikä sitä sellaiseksi tarkoitetakaan. Nykyisellä juridiikalla pamppu- ja pyssymiehet eivät missään nimessä heitä ihmisaaltoja takaisin itään.

Kiinan muuri oli vain niin vahva kuin puolustajansa heikoin kohta, tiesivät mongolit.

Venäjän tyhmyyden ja liikuntarajoitteiden vaaraan ei voi mitään laskea. Kiertäminen käy päinsä, jos jollakulla sattuu olemaan kartta tai navigaattori älypuhelimessa. Meinaavatko meikäläiset jossain Nuijamaanjärvessä muka ampua kumiveneet puhki?

Ylimääräinen infra hyödyttää ilman muuta tunkeutujia. Aitaamattomaan kylmään selkoseen samoaminen on kuolemaahalveksivaa, mutta aidan viereen tulee kaiketi rajansuuntainen tie.

Sitä pitkin pääsee ihmisten ilmoille kävellen tai Suomen viranomaisten kyydillä.

Jos hybridioperaation tsetseenimafia tai romanikerjäläiset voimapihteineen vohkivat metallin sadan metrin aidanpätkästä, millä voimalla Suomi sen estää?

Ei millään. Päinvastoin, pulittaa pidätettyjen oikeudenkäynnin, majoituksen, muonan ja mahdollisen paluumatkan kulut.

Kirjoittaja on historioitsija.

Ilta Sanoma
mardi 1 novembre 2022 10:00:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.