Ilta Sanoma

Jukka Jalonen ymmärtää kollegoidensa ärsytyksen SM-liigan tilastointikohussa.

Jukka Jalonen kertoi kantansa SM-liigan tilastointikohuun.

Jukka Jalonen kertoi kantansa SM-liigan tilastointikohuun. Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Suomen suurimman ammattilaissarjan, jääkiekon SM-liigan tilastointi on herättänyt tänä syksynä paljon keskustelua.

SM-liiga siirtyi täksi kaudeksi Wisehockeyn automaattiseen tilastointijärjestelmään, joka ei ole toiminut optimaalisella tavalla.

Epäselvyydet tilastoinnissa, kuten laukaus- ja torjuntamäärissä, ovat aiheuttaneet epätietoisuutta ja suoranaista hämmästelyä.

Liigan päävalmentajista muun muassa Pelicansin Tommi Niemelä, HIFK:n Ville Peltonen, Jukurien Olli Jokinen ja Kärppien Lauri Marjamäki ovat alkukaudella julkisesti ihmetelleet tilastoinnin epäloogisuutta.

- En tiedä, miten nuo liigan tilastot pitää paikkansa. Pitää totta kai purkaa peli ja katsoa, mutta tilastojen mukaan heidän maalivahdillaan oli seitsemän torjuntaa noilla laukaisumäärillä ja jos se pitää paikkansa, yleensä et voita pelejä, Jokinen ruoti viime keskiviikon Tappara-ottelun jälkeen.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ymmärtää täysin liigavalmentajien turhautumisen.

- Siellä tulee tällä hetkellä selkeitä virheitä automaatiotilastoinnin kanssa ihan jo laukausmäärien kanssa. Se on kylmä tosiasia, ja ne ovat aika isoja virheitä, Jalonen äimistelee Ilta-Sanomille.

- Ymmärrän sen, että osa joukkueista laskee tilastot itse, koska oikeisiin ei voi luottaa. Se on iso harmi pelaajien kannalta.

Tällä kaudella SM-liigan otteluissa ei enää istu tilastohenkilöitä, jotka laskivat aiemmilla kausilla torjuntoja tukkimiehen kirjanpidolla. SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelän mukaan käsipelitilastointiin ei palata, vaan Wisehockeyn automaatiotilastointi jatkuu.

Wisehockeyn tuotejohtaja Mika Hulkki kommentoi tilastointikohua IS:lle viikonloppuna. Hulkin mukaan Wisehockey ja SM-liiga käyvät tiiviisti keskusteluja tulkinnanvaraisista tilanteista, jotta tilastot saataisiin mahdollisimman oikeiksi.

- Kerään videoklippejä epäselvistä tilanteista ja sitten käymme keskusteluja, että miten kukin tilanne tulisi määritellä, Hulkki sanoi.

Lue lisää: Kultaleijonakin raivostui - tässä on jääkiekon SM-liigan tämän hetken suurin farssi: "Ei näin!"

Jalonen haluaisi nähdä, että liigassa palattaisiin perinteiseen tilastointimalliin ennen kuin nykyiset epäselvyydet on selvitetty.

- Se ei ole maailman vaikein asia, että joku laskee laukaukset. Tekisin tässä tilanteessa sen, että palattaisiin taas laskemaan käsin näitä. Joku laskisi torjunnat, blokatut laukaukset ja ohivedot. Näistä pitää olla tarkkaa dataa. Näissä ei yksinkertaisesti voi olla virheitä, Jalonen korostaa.

- Nyt on kyse ihan perustilastoinnista. Se on eri, jos kyse olisi jostain perkeleen syöttöprosentista.

Laukaus- ja torjuntamäärien epäselvyyksillä voi olla isojakin vaikutuksia pelaajien palkkapussiin, jos esimerkiksi maalivahtien tilastoista puuttuu torjuntoja.

- Veskareille näillä on aika paljon väliä. Jos sieltä puuttuu vaikka viisi torjuntaa per peli ja se kertaantuu 40 kertaa kaudessa, niin siitä tulee yhtäkkiä 200 koppia vähemmän, mikä näkyy isoina heittoina torjuntaprosentissa, Jalonen sanoo.

- Se on epäreilua maalivahteja kohtaan.

Ilta Sanoma
lundi 31 octobre 2022 21:53:00 Categories: Ilta Sanoma SM-liiga

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.