Ilta Sanoma

Deangelo ja Manny Muscle ovat valmiita uurastamaan lomailun jälkeen.

Etta Pakkasen valmentama Deangelo edusti isäntiä Vermon Finlandia-ajossa vappuna.

Etta Pakkasen valmentama Deangelo edusti isäntiä Vermon Finlandia-ajossa vappuna. Kuva: Juho Hämäläinen / Suomen Hippos

Vaikka Vermon keskiviikkoravien kovin lähtö potee hevospulaa, siinä riittää niin urheilullista kuin pelillistäkin mielenkiintoa yllin kyllin.

Kilpailun visaisuutta korostaa se, että kovaluokkaisimmat ravurit Deangelo ja Manny Muscle palaavat useiden kuukausien tauolta.

Manny Muscle on huilinut kesäkuusta lähtien, koska sen vanha jalkavamma alkoi vihoitella upean Kymi GP -ravien voiton jälkeen.

Kuukauden lyhyemmällä paussilla olleella Deangelolla ei ole ollut terveysmurheita, vaan se on saanut taustavoimiensa mukaan ladata akkujaan.

Kahdeksanvuotias ruuna nousi keväällä maan eturivin lämminverisiin ja pääsi mukaan kansainvälisiin Seinäjoki Raceen ja Finlandia-ajoon.

Menestystä ei Deangelolle superlähdöissä kertynyt, mutta se sai niissä arvokasta kokemusta.

Deangelo palaa keskiviikkona tositoimiin latautumistauoltaan.

Deangelo palaa keskiviikkona tositoimiin latautumistauoltaan. Kuva: Terhi Piispa-Helisten / Sukuposti.net

Ruuna selvisi vielä heinäkuun alussa Suur-Hollola -ajoon finaaliin, jossa jäi yhdeksänneksi.

Koska seuraava Joensuun starttikaan ei tuonut enää menestystä, valmentaja Etta Pakkanen vihelsi pelin poikki. Deangelo pääsi pitkän uurastuksensa jälkeen kunnon lomalle.

- Kovat startit painoivat jo ruunan jaloissa, eikä sen henkinen kanttikaan ollut enää paras mahdollinen, Pakkanen kertoo.

- Isäni laski, että Deangelolla oli ajettu 1,5 vuotta kilpaa ilman kunnon pidempää taukoa. Se ansaitsi lomansa.

Deangelon valmennusvastuu vaihtui vapun Finlandia-ajon jälkeen Aripekka Pakkaselta hänen tyttärelleen. Etta Pakkanen oli aikaisemmin ruunan hoitaja ja tunsi sen läpikotaisin.

Pelkkää loikoilua Deangelon reilun kolmen kuukauden kilpailutauko ei ollut. Se sai kävellä ensimmäisen kuukauden, minkä jälkeen palasi tallikaveriensa pariin normaaliin juoksutreeniin.

- Deangelon jalkoja myös vähän hoidettiin samalla, Pakkanen huomauttaa.

Huili on tehnyt valmentajan mielestä hyvää hevoselle.

- Ruuna on ollut taas innokkaampi työntekoon, ja kilpailuihin paluu tuntuu nyt sopivalta.

Valmentaja kertoo, että Deangelolla on tarkoitus ajaa talvi kilpaa. Hänen mukaansa sille annetaan uusi tauko keväällä ennen kesän suurkilpailuja.

Etta Pakkanen ja Deangelo vastaanottivat keväällä Helsinki-ajon voiton jälkeen kutsukortin Finlandia-ajoon.

Etta Pakkanen ja Deangelo vastaanottivat keväällä Helsinki-ajon voiton jälkeen kutsukortin Finlandia-ajoon. Kuva: Juho Hämäläinen / Suomen Hippos

Pakkanen sanoo, että Deangelon esitykset paljon lyhyempien taukojen jälkeen ovat vaihdelleet.

- Hevonen oli viime vuoden lopulla lyhyemmän paussin jälkeen vähän tukkoinen, mutta keväällä taas Finlandia-ajon jälkeen reilun kuukauden tauolta hyvä, hän kertoo.

- Siitä on treenien perusteella vähän vaikea sanoa mitään varmaa, koska se voi muuttua starttiin.

Deangelolla on Vermossa sauma päästä kullanarvoiselle piikkipaikalle. Treenari jättää taktiset kuviot kuitenkin ohjastaja Olli Koivusen vastuulle.

- Keskiviikon lähtö ei ole kovimmasta päästä. Deangelolla on hyvä lähtöpaikka, mutta kuski saa päättää taktiikan, koska mukana on niin vähän hevosiakin. En yllättyisi voitosta, mutten olisi maani myynyt, vaikkei ruuna voittaisi.

Ruotsin kivikovissa ikäluokkalähdöissä loistanut Manny Muscle oli välillä vuoden tauolla, koska sen etujalkaan tuli hankosidevamma. Laakkosten veljesten omistama ori siirtyi samalla Juho Ihamuotilan talliin Suomeen.

Viisivuotias hevonen palasi keväällä tositoimiin hyvin positiivisissa merkeissä, mutta joutui Kouvolan soolojuoksunsa jälkeen uudelleen toipilaslomalle.

- Manny Musclen vanhat vaivat alkoivat nostaa päätään. Mitään varsinaista vammaa sille ei tullut, mutta näin kovan hevosen kanssa ei haluttu riskeerata mitään, Ihamuotila kertoo.

- Oriin tauko venähti kyllä vähän pitkäksi, koska sen kanssa ei kiirehditty. Odotamme, että Manny Muscle olisi hyvä kilpahevonen vielä useampana vuotena, jos se pysyy terveenä.

Valmentaja olettaa, ettei Manny Muscle ole vielä ensimmäisellä kerralla huipputikissä. Hän ei kuitenkaan tyrmää huippumenijän voittomahdollisuuksia.

- Manny Muscle on treenattu kilpailukuntoon ja sillä on ajettu yksi reipas kilpailuvauhtinen hiitti. Hampaat irvessä oriilla ei varmasti heti keskiviikkona päästellä, mutta kilpaa tullaan Vermoon ajamaan ja pärjäämään.

- Voitto ei yhtään yllättäisi minua. Kouvolan kilpailun veroisessa top-kunnossa hevonen ei kuitenkaan vielä millään ole, Ihamuotila painottaa.

Ilta Sanoma
lundi 31 octobre 2022 20:48:00 Categories: Ilta Sanoma Ravit

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.