Ilta Sanoma

Muusikko Herra Ylppö nähdään Olet mitä syöt -ohjelmassa, jossa hän tekee suuria muutoksia boheemiin taiteilijaelämäänsä.

Kuva: Toni Repo / IS

Muusikko Herra Ylppö, oikealta nimeltään Frank Mäntymäki, nähdään uudella Olet mitä syöt -ohjelman kaudella, jossa lääkäri Pippa Laukka auttaa kahdeksaa tunnettua suomalaista parantamaan elintapojaan.

Ohjelmaan lähtemisen taustalla oli hälyttävä tilanne, nimittäin Ylpön alkoholinkäyttö oli johtanut terveysongelmiin. Myös läheiset olivat huolestuneet miehen voinnista.

- Olin todella huonossa kondiksessa. Olin saanut vatsakatarrin, joka on eräänlainen vatsahaavan esiaste. Sen voi saada, kun käyttää vähän liikaa alkoholia, stressaa ja syö huonosti, Ylppö, 49, kertoo.

Terveyskirjaston mukaan mahakatarri on mahalaukun seinämän, erityisesti sen limakalvon tulehdus.

- Seuraavaksi olisin varmaan oksentanut verta, laulaja sanoo.

Pian Ylppö sai yllättäen puhelun ohjelmaan lähtemisestä, eikä hänen tarvinnut miettiä päätöstä hetkeäkään.

- Nyt oli oikea aika, ja sain ohjelmasta lääkärin avukseni. Tiesin sen, että elämäntapamuutos oli pakollinen, hän ruotii.

Kuva: Toni Repo / IS

Laulaja kuvailee eläneensä boheemia taiteilijaelämää, johon kuului alkoholin tissuttelu.

- Olen ollut sellainen tuurijuoppo, että tykkään viikonloppuisin tissutella. Sitten alkoi tulla syljen mukana verta, mikä johtui vatsakatarrista. Silloin aloin miettimään, että onkohan lähtölaskenta alkanut, Ylppö avautuu.

Diagnoosin yhteydessä lääkäri kehotti laulajaa sulkemaan korkin. Myös Olet mitä syöt -ohjelman lääkäri Pippa Laukka otti Ylpön puhutteluun.

Nyt laulaja kertoo vähentäneensä alkoholinkäyttöään, mutta kokonaan se ei ole jäänyt.

- Se on tärkeä osa elämääni, mutta alkoholia voi ottaa järkevästikin.

Laulaja ei koe, että hänellä olisi ollut varsinaista alkoholiongelmaa.

- Olen vähän sellainen autismin kirjoon taipuva ihminen, että sosiaaliset tilanteet ovat minulle vaikeita. Helpotin niitä tilanteita ottamalla pari bisseä.

Myös Ylpön ruokailu- ja liikuntatottumuksissa oli parantamisen varaa. Hän kertoo olleensa pitkiä aikoja syömättä ja illan tullen kurvanneensa pikaruokaluukulle.

- Saatoin mennä työhuoneeseeni tekemään taulua tai biisiä ja havahtua seitsemältä illalla, etten ollut syönyt yhtään mitään. Sitten menin ensimmäiselle vastaan tulleelle grillille tai ravintolaan.

Herra Ylppö joutui myös opettelemaan juomaan vettä tarpeeksi.

- En ennen juonut juuri ollenkaan vettä. Minulla itse asiassa todettiin nestehukka, ja olin ollut jatkuvasti nestevajauksessa, Ylppö kertoo.

Muusikon mukaan elämäntaparemontilla on ollut merkittäviä seurauksia.

- Läheiset ovat todenneet, että on laihemman ja pirteämmän näköinen kaveri.

Hän alleviivaa, että kyseessä on loppuelämän projekti, jossa välillä voi tulla takapakkia.

- En usko, että kukaan tekee täydellistä muutosta niin lyhyessä ajassa. Elämäntapamuutos on tullut jäädäkseen, mutta välillä voi mennä aaltoillen. Antaisin armoa ihmisille, jotka yrittävät elintapojaan skarpata, hän korostaa.

Kuva: Toni Repo / IS

Tampereella asuvan Ylpön perheeseen kuuluvat puoliso ja kolme lasta. Hänen syksynsä on kulunut työkiireiden merkeissä. Hän on muun muassa tehnyt musiikkia, kirjoittanut 101 elämänohjetta -nimistä kirjaa sekä tehnyt valokuvataidetta.

Ilta Sanoma
lundi 31 octobre 2022 20:56:00 Categories: Ilta Sanoma TV & elokuvat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.