Ilta Sanoma

Suomen ja Ruotsin talvet muistuttavat pitkälti toisiaan. Loppuviikosta julkaistava ennuste kertoo tarkemmin, millaiseksi tuleva talvi muodostuu.

Ennusteet lupailevat Ruotsiin 1990-luvun kaltaista "jääkylmää" talvea, uutisoi ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet. Uutisen mukaan seuraavien kolmen kuukauden odotetaan olevan tavallista kylmempiä.

Lehden mukaan erityisesti kaksi sääilmiötä, La Niña -ilmiö sekä Siperian aikaiset ja runsaat lumet, voivat vaikuttaa siihen, että Ruotsissa koetaan kylmiä jaksoja tulevina kuukausina.

Forecan päivystävän meteorologin Anna Latvalan mukaan Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus julkaisee uuden, pitkän ajan vuodenaikaennusteensa loppuviikosta. Viimeisin pidemmän ajan ennuste on peräisin lokakuun alkupuolelta, jonka takia tuleviin talvikuukausiin on tällä hetkellä vaikea ottaa kantaa.

- Viimeisimmässä ennusteessa oli ristiriitainen tilanne. Näytti, että marraskuun, joulukuun ja tammikuun jaksolle olisi luvassa tavallista lämpimämpää ilmaa, mutta virtaustyyppi ei ollut tyypillinen lämpimälle talvelle.

- Seuraavassa ennusteessa näemme kumpaan suuntaan tilanne keikahtaa. Puhutaan aina epävarmoista asioista, kun näin pitkälle säässä mennään.

La Niña -ilmiö laskee meriveden pintalämpötilaa Tyynen valtameren tropiikin ympäristössä jopa 3-5 asteella, mikä laskee tyypillisesti koko maapallon keskilämpötilaa.

Ilmiö vaikuttaa muun muassa Yhdysvaltojen ja Kanadan talvisäähän, mutta Latvalan mukaan sen vaikutukset Eurooppaan ja esimerkiksi Ruotsiin tai Suomeen ovat epävarmoja.

- Sen vaikutus Euroopassa ei ole läheskään niin selvä juttu, ei pysty sanomaan ihan selvästi, mitä Euroopassa tai Suomessa tapahtuu.

Tuoreen tutkimuksen mukaan lokakuun lumipeitteen laajuudella Siperiassa voi olla vaikutusta polaaripyörteen muodostumiseen.

Polaaripyörteen muoto ja hetkelliset ominaisuudet vaikuttavat säähän, erityisesti kylmien ja lauhojen ilmamassojen jakautumiseen maapallolla.

Muutokset polaaripyörteessä voivat siis ennakoida muuttuvaa säätilaa. Heikon polaaripyörteen tapauksessa todennäköisyys kylmän sään jaksoihin on suurempi kuin voimakkaan pyörteen vallitessa.

- Vaikutus ei kuitenkaan ole tässäkään täysin suoraviivainen ja siksi ei voida varmaksi sanoa, miten se vaikuttaisi Suomessa.

Latvalan mukaan Suomen ja Ruotsin talvet muistuttavat usein lämpötiloiltaan toisiaan. Vaihtelut lyhyillä aikaväleillä ovat kuitenkin mahdollisia.

- Todennäköisyys sille, että meillä on samantyyppinen talvi, on hyvä.

Samaa toteaa myös Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

- Yksittäisien päivien välillä voi olla tietysti vaihtelua, erot ovat usein suurimpia kevättalvella. Mutta sitä, että talven keskiarvoissa olisi Suomen ja Ruotsin välillä selvä ero, en oikein usko, Valta toteaa.

Myös Valta muistuttaa pitkien ennusteiden epävarmuudesta. Meteorologin mukaan tämän hetkisten ennusteiden valossa näyttäisi kuitenkin siltä, että Suomeen on tulossa lauha talvi.

Valta vetoaa analyysissaan merivesien lämpötilaan ja kiihtyvään ilmastonmuutokseen.

- Kylmiäkin jaksoja voi tulla, mutta jos pitäisi lyödä vetoa, löisin lauhemman talven puolesta.

Ilta Sanoma
lundi 31 octobre 2022 20:17:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.