Ilta Sanoma

Huonelämpötilan lasku ja puiden poltto takassa ovat yksinkertainen keino pienentää sähkönkulutusta.

Puhemies Matti Vanhanen on pienentänyt sähkönkulutustaan laskemalla sisälämpötilaa ja polttamalla puita talonsa kahdessa uunissa.

Puhemies Matti Vanhanen on pienentänyt sähkönkulutustaan laskemalla sisälämpötilaa ja polttamalla puita talonsa kahdessa uunissa. Kuva: ERIIKA AHOPELTO, EMMI KORHONEN, PEKKA SAKKI/LEHTIKUVA

Puhemies Matti Vanhanen (kesk) kertoi sunnuntaina Facebookissa onnistuneensa sähkön säästämisessä.

Vanhanen laittoi Facebook-julkaisuunsa kuvan sähkönkulutuksestaan viime ja tänä vuonna. Hän ei pitänyt lainkaan mahdottomana 15 prosentin sähkönkulutuksen vähentämistä.

Vanhasen uusi omakotitalo Nurmijärvelle valmistui viime vuoden toukokuussa eli sähkönkulutus on vertailukelpoinen toukokuusta lähtien.

Puhemies on onnistunut vähentämään omaa sähkön käyttöään syyskuussa noin neljänneksellä ja lokakuussa kulutus on suurin piirtein puolittunut viime vuoteen verrattuna.

Vanhanen sanoo säästäneensä sähköä pääasiassa kahdella keinolla: laskemalla sisälämpötilaa ja polttamalla puuta talon kahdessa takassa.

- Toukokuusta aloin kiinnittää huomiota sähkönkulutukseen. Yksinkertaisesti alensin 1,5 asteella sisälämpötilaa. Se oli 21 ja nyt on 19,5 astetta. Sitten kahdella tulipesällä lämmitän aika säännöllisesti. Hämmästyttävän iso vaikutus, Vanhanen kertoi IS:lle.

Saunaa Vanhanen kertoo myös lämmittäneensä harvakseltaan, mutta 6 kW:n sähkökiukaan vaikutus omakotitalon sähkölaskuun on suhteellisen pieni.

Syksy on ollut suhteellisen lämmin. Se ei ole Vanhasen mukaan selitys sähkönkulutuksen roimaan pudotukseen syys- ja lokakuussa.

- Lokakuu on ollut lauha, mutta säästö oli melkein puolet. Ehkä se loppuvuodesta tasoittuu, Vanhanen arveli.

Vuosi sitten toukokuussa valmistuneessa Vanhasen talossa on maalämpö, ja ilmastoinnissa on lämmön talteenotto.

Matti Vanhasella on noin puolitoista vuotta vanha omakotitalo. Kuva rakennustöistä heinäkuulta 2020.

Matti Vanhasella on noin puolitoista vuotta vanha omakotitalo. Kuva rakennustöistä heinäkuulta 2020. Kuva: Antti Yrjönen / HS

Vanhanen aikoo asentaa taloonsa vielä aurinkopaneelit ensi vuonna.

- Nyt on markkina niin kuumentunut ja ajattelin odottaa kovimman kysyntävaiheen ohitse. Ympäri maailmaa rakennetaan aurinkopaneeleja, kapasiteettia tulee lisää ja suhteellinen hinta halpenee, Vanhanen laskeskeli.

- En ole ehtinyt paneeleiden eroihin vielä paneutua. Toiset sanovat, että peltikatolle asentaminen ei ole hyvä, koska se kuumentaa niitä liikaa. Periaatteessa minulla olisi myös mahdollisuus laittaa ne maan pinnalle, mutta maisemallisesti ne olisivat paremmat katolla. Kun keväällä on aikaa paremmin, paneudun paneeleihin, Vanhanen jatkoi.

Vanhanen, tällä viikolla 67, jää sivuun politiikasta keväällä ja ei ole enää mukana eduskuntavaaleissa.

Ilta Sanoma
lundi 31 octobre 2022 15:30:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.