Ilta Sanoma

Professori Teivo Teivaisen mukaan vallanvaihdon siirtymäajasta saattaa kuitenkin tulla vaikea. Vaalivoittaja Lula puolestaan voi joutua selittelemään aiempia kommenttejaan Ukrainan sodasta.

Jair Bolsonaron on aiemmin jopa uumoiltu turvautuvan asevoimien apuun asemansa säilyttämiseksi.

Jair Bolsonaron on aiemmin jopa uumoiltu turvautuvan asevoimien apuun asemansa säilyttämiseksi. Kuva: Adriano Machado / Reuters

Brasilian presidentinvaalit hävinneellä oikeistopresidentti Jair Bolsonarolla ei ole kunnon edellytyksiä kiistää vaalitulosta, vaikka vasemmistolaisen Luiz Inacio Lula da Silvan voitto jäikin niukaksi. Näin arvioi Latinalaiseen Amerikkaan perehtynyt maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta.

Bolsonaron on aiemmin jopa uumoiltu turvautuvan asevoimien apuun asemansa säilyttämiseksi. Teivainen kuitenkin muistuttaa, että Brasilian lähinaapuruston maissa on vasemmistolaiset hallitukset eikä Yhdysvaltain hallintokaan oman lähimenneisyytensä takia suhtaudu myötämielisesti ajatukseen vaalituloksen kiistämisestä.

- Eli eivät ne sotilaat (Brasiliassa) niin tyhmiä ole, että hankkiutuisivat asemaan, jossa Brasilia joutuisi pahaan kansainväliseen paitsioon. En ole aiemminkaan uskonut tankkien lähtevän kaduille ja nyt uskon siihen vielä vähemmän, Teivainen arvioi.

Hänen mukaansa Yhdysvalloista ja lukuisista muista maista Lulalle tulleet onnittelut vaalivoitosta nostavat yksi kerrallaan kynnystä vaalituloksen haastamiselle.

Toinen vaalituloksen kiistämistä mutkistava seikka on se, että oikeisto ja monet Bolsonaron liittolaiset menestyivät itse asiassa vaaleissa oikein hyvin, etenkin maan suurimmassa Sao Paulon osavaltiossa. Tämä voi vähentää innostustaan kyseenalaistaa vaalitulosta, Teivainen arvioi.

Lähikuukausia Brasilialla voi silti olla edessään vaikeita aikoja. Nyt pidettyjen vaalien tuloksen määrittelemä vallanvaihto toteutuu vasta tammikuun alussa. Teivaisen mukaan vallan vaihtuminen merkitsee Brasiliassa muun muassa sitä, että suuri osa pääkaupungissa työskentelevästä virkamiehistöstä vaihtuu.

-?Aiemmat vallanvaihdot ovat sujuneet melko hyvin, mutta nyt ennustetaan, että siitä tulee vähän nihkeää ja joudutaan ehkä turvautumaan tuomioistuimiin, Teivainen kertoo.

Bolsonaron tappiosta huolimatta muun oikeiston hyvä menestys vaaleissa merkitsee sitä, että esimerkiksi kongressin enemmistö ei ole Lulan hallussa eikä presidentillä siten ole mahdollisuuksia ajaa läpi mitään perusteellista vasemmistolaista uudistusohjelmaa, joka edellyttäisi uutta lainsäädäntöä. Tätä ei Teivaisen mukaan ole Brasiliassa erityisesti odotettukaan, tärkeintä Lulan aatteellisesti varsin laajalle tukirintamalle oli päästä Bolsonarosta eroon.

-?Toisaalta Brasiliassa on kuitenkin presidenttivetoinen järjestelmä, joten aika paljon politiikan suuntaa voi muuttaa pelkästään hallituksesta käsin, kuten esimerkiksi ulko- ja ilmastopolitiikassa, Teivainen sanoo.

Vaikka vankilassakin ollut Lula lopulta vapautui aiemmista korruptiosyytteistä, ei Teivainen usko, että vyyhti olisi täysin unohdettu. Toinen asia, minkä uusi presidentti voi löytää edestään, on suhtautuminen Ukrainan sotaan.

Lula antoi toukokuussa haastattelun, jossa hän piti sekä Ukrainan että Venäjän presidenttejä yhtä lailla syyllisinä sodan puhkeamiseen, eikä vapauttanut vastuusta myöskään Yhdysvaltoja tai EU:ta.

- Tämä ulottuvuus jäi aika vähälle vaalikampanjassa, mutta uskoisin sen nousevan lähipäivinä esiin, Teivainen ennustaa.

Ilta Sanoma
lundi 31 octobre 2022 14:35:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.