Ilta Sanoma

Energian hinnat nousivat voimakkaasti, mutta myös ruuan kallistuminen vauhdittaa inflaatiota.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Euroalueen inflaatio kiihtyi jälleen tässä kuussa yli odotusten uuteen ennätykseen. Uutinen on huono Euroopan keskuspankille (EKP), joka on rajuilla koronnostoilla pyrkinyt hillitsemään hintojen nousukierrettä.

Euromaiden kuluttajahinnat nousivat lokakuussa 10,7 prosenttia vuotta aiemmasta, kun syyskuussa vastaava nousuvauhti oli 9,9 prosenttia, kertoo Eurostat. Odotuksissa oli 10,2 prosentin nousu.

Energian hinnat ajoivat edelleen hintoja ylöspäin, mutta myös ruuan ja teollisuustuotteiden hinnat nousivat vahvasti.

EKP on nostanut korkojaan yhteensä 2 prosenttiyksikköä viimeisten kolmen kuukauden aikana ja ennakoi rahapolitiikan kiristyvän edelleen joulukuussa. Markkinoilla on jo alettu spekuloida koronnostojen pienenevän, kun euroalueen talouden pelätään hyytyvän.

Niin sanottu pohjainflaatio, josta on poistettu herkästi heilahtelevien energian jo ruuan hintojen vaikutus kiihtyi edelleen 6,4 prosenttiin syyskuun 6,0 prosentista, mitä viittaa inflaatiopaineiden laaja-alaistumiseen. Enää ei voida puhua kalliin energian aiheuttamasta inflaatiopiikistä.

Maakaasun hinta on tullut selvästi alas loppukesän huippuhinnoista, vaikka onkin edelleen kallista. Hintojen maltillistuminen lisää kuitenkin toivoa siitä, että Eurooppa selviää aiemmin pelättyä helpommin Venäjän kaasuhanojen sulkeutumisesta.

Toisaalta euron heikkeneminen osaltaan kasvattaa hintapaineita, kun tuontitavaroiden hinnat nousevat.

Ilta Sanoma
lundi 31 octobre 2022 14:13:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.