Ilta Sanoma

Lasse Urpalainen lopetti täysi-ikäisyyden kynnyksellä pitkäaikaisen pesäpalloharrastuksensa ja keskittyi Dotaan. Loppu on historiaa.

Lasse Urpalainen on yksi Dota-historian menestyneimmistä pelaajista maailmanmestaruudella, kahdella MM-pronssilla ja yli 20 turnaus- ja liigavoitolla.

Lasse Urpalainen on yksi Dota-historian menestyneimmistä pelaajista maailmanmestaruudella, kahdella MM-pronssilla ja yli 20 turnaus- ja liigavoitolla. Kuva: Fabrizio Belardetti / Valve

Yksi Suomen kaikkien aikojen kilpapelaajista, Dota 2 -pelaaja Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen, päätti komean uransa sunnuntaina Singaporessa.

Dota-legenda sai arvoisensa jäähyväiset, kun Liquid antoi kaikkensa vielä viimeisen kerran. Matka päättyi MM-pronssiin, mikä oli melkoinen saavutus, kun ottaa huomioon joukkueen päässeen kisoihin viimeisenä joukkueena.

27-vuotias Urpalainen ilmoitti jo vuoden 2021 lopulla päättävänsä uransa seuraavaan kauteen. Viimeisen pelinsä päätteeksi hän alleviivasi päätöksen pitävän.

Ilta-Sanomat koosti yhteen vuoden 2017 maailmanmestarin uskomattoman uran.

Lue lisää: Se oli siinä! Lasse Urpalaisen, 27, upea ura päättyi MM-pronssiin

Urpalainen voitti maailmanmestaruuden Team Liquidissa, jossa hän myös päätti uransa.

Urpalainen voitti maailmanmestaruuden Team Liquidissa, jossa hän myös päätti uransa. Kuva: SAHARNAZ FARAHMAND

Urpalainen kasvoi Espoossa, jossa hän alkoi pelata pesäpalloa kuusivuotiaana isänsä innoittamana. Pesäpallo oli hänelle pitkään lähes kaikki kaikessa.

Lukion aikana kaikki muuttui, kun tuttu valmentaja lopetti valmentamisen. Samalla lopahti mielenkiinto pesäpalloon, ja pitkäaikainen harrastus jäi.

Pesäpallon myötä elämästä katosi tietynlainen intohimo. Tyttöystävä Katrin mukaan Urpalainen joi melko paljon, kun pari alkoi tapailla. Pelaaja on myöntänyt, ettei kyseinen ajanjakso ollut hänen elämänsä hienointa aikaa.

Pesäpallon korvasi ammattikorkeakoulun aikoihin Dota, joka toi myös "vanhan Lassen" kilpailuvietin takaisin.

- Dotasta tuli korvike pesäpallolle. Intohimo palasi elämääni. Halusin aina olla parhaista paras kaveriporukassani, jotta voisin kehuskella asialla, Urpalainen kertoo Valven kesällä 2016 julkaisemalla pelaajaesittelyvideolla.

Ammattikorkeakoulu jäi kesken, kun mies ei löytänyt motivaatiota merikapteenin opintoihinsa. Vapaa-aika meni pelaten Dotaa. Pelissä viehätti se, että siinä pystyi konkreettisesti näyttämään olevansa muita parempi.

Koulun jäätyä kesken Urpalainen muutti takaisin vanhempiensa luokse. Lopulta nämä antoivat 19-vuotiaalle pojalleen vaihtoehdoiksi pelaamisen vähentämisen tai asunnon etsimisen.

Urpalainen päätti jatkaa pelaamista ja muutti yhteen tyttöystävänsä kanssa. Välillä vuokran maksoi Katri, välillä mies hankki itse vuokrarahat pätkätöistä. Hän uskoi Dotan olevan avain onneen.

Dota-kilpaura alkoi toden teolla kotimaisesta Assembly Summer 2014 -tapahtumasta, jossa hän voitti Veni, Vidi, Vici-joukkueessa. Finaalissa kaatui silloisen Suomen ykköspelaajan Kalle "Trixi" Saarisen nimekäs kaveriporukka.

Heti turnauksen jälkeen Saarinen otti lupaavan pelaajan osaksi suomalaista 4 Anchors + Sea Captain -joukkuetta, joka pelasi yhdessä syksyyn 2015 asti. Joukkue saavutti vuoden aikana lukuisia mitali- ja palkintosijoja, mutta läpimurto terävimpään kärkeen jäi saavuttamatta.

Suomalaisten kanssa pelaaminen jäi, kun Urpalainen pääsi kansainväliseen 5Jungz-joukkueeseen yhdessä kokeneen Jesse "JerAx" Vainikan kanssa. Joukkue teki lokakuussa 2015 sopimuksen esportsin suurimpiin nimiin kuuluvan Team Liquidin kanssa.

Liquid-sopimus muutti Urpalaisen elämän: Enää ei tarvinnut miettiä, mistä saisi vuokrarahat. Organisaatio maksoi kuukausipalkkaa ja lisätuloja toivat palkintorahat, joita kertyi mukavasti.

Urpalainen voitti Esports Earningsin mukaan urallaan turnauksista arviolta 4,8 miljoonaa euroa. Sivuston ilmoittama summa on karkea arvio, joka perustuu rahojen tasajakoon pelaajien kesken. Siinä ei ole myöskään huomioitu palkkoja tai muita tuloja.

Huomattava osa voitoista on vuodelta 2017, jolloin Urpalainen voitti MM-turnauksen Team Liquidissa. Liquidin 9,1 miljoonan euron voittosumma oli silloinen esportsin ennätys.

Menestyksen myötä vanhempien suhtautuminen pojan pelaamiseen muuttui. Vanhemmat ovat käyneet ulkomailla asti jännittämässä poikansa pelejä.

- Kun katsoin hänen ensimmäistä turnaustaan suorana, tiesin että tämä on iso juttu. Nykyisin katsomme koko perhe hänen pelejään, isoveli Hannu kertoi Lasse Urpalaisen esittelyvideolla vuonna 2016.

- Olen todella ylpeä Lassesta, koska hän voi olla yksi maailman parhaimmista pelaajista, sanoi Jari-isä samalla videolla.

Vuoden 2017 Maailmanmestaruus oli Urpalaisen unelmien täyttymys. Se myös takasi hänelle paikan Dota-historian kaikkien aikojen pelaajien joukossa.

Isoja turnaus- tai liigavoittoja on maailmanmestaruuden lisäksi kertynyt 25. Liquidin lisäksi hänet muistetaan Team Secret -joukkueesta, jossa hän pelasi loppuvuodesta 2019 marraskuuhun 2021 asti.

Secret-ajanjaksoon liittyy myös Urpalaisen uran suurin "mitä jos.." -hetki. Secret oli vuonna 2020 täysin ylivoimainen voittaen kahden turnausta peräkkäin. Urpalaisen ja muiden harmiksi MM-kisoja ei järjestetty koronapandemian takia. Moni uskoo siinä menneen sivu suun Urpalaisen himoitsema toinen maailmanmestaruus.

Paluu Liquid-paitaan uran viimeiseksi vuodeksi oli uratarinaa ajatellen luonnollinen. Joukkueen matka MM-kisoihin oli täynnä ylä- ja alamäkiä, mutta Urpalainen pääsi vielä viimeistä kertaa ison yleisön eteen. Tuhkimotarina päättyi lopulta tappioon entistä joukkuetta vastaan, mutta tuloksena oli silti mitalisija.

Urpalainen ja Secret ottivat pronssia vuoden 2021 MM-kisoista. Finaalin ulkopuolelle jääminen otti koville. Pian kisojen jälkeen Urpalainen sanoi lopettavansa seuraavaan kauteen.

Urpalainen ja Secret ottivat pronssia vuoden 2021 MM-kisoista. Finaalin ulkopuolelle jääminen otti koville. Pian kisojen jälkeen Urpalainen sanoi lopettavansa seuraavaan kauteen. Kuva: SAHARNAZ FARAHMAND

27-vuotiaalla Urpalaisella ei ole enää rahahuolia, mutta hän ei ole myöskään päätynyt tuhlailemaan rahojaan. Suurin ostos on ollut arvoasunto Helsingin keskustasta. Maailmanmestaruus ja miljoonien tienestit eivät ole muuttaneet Urpalaista tai vaikuttaneet kaveripiiriin.

-?Kaverini katsovat minua samalla tavalla kieroon kuin ennenkin. Suomessa saan onneksi kävellä kaduilla Lasse Urpalaisena, tavallisena tallaajana, Urpalainen sanoi Ylelle vuonna 2018.

Samassa haastattelussa Urpalainen sanoi toivovansa kutsua Linnan juhliin. Toistaiseksi se ei ole toteutunut. Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen kutsuttiin juhliin vuonna 2018 maailmanmestaruuden jälkeen.

Helsingin Sanomille hän sanoi vuonna 2019 haaveilevansa kilpauransa päätyttyä Atlantin yli purjehtimisesta veljensä kanssa. Nyt siihen olisi aikaa, kunhan seuraava etappi on hoidettu.

Viimeisen turnauksensa aikana Urpalainen paljasti Ylelle aikeistaan lähteä armeijaan tammikuussa 2023. Sen enempää hän ei ole puhunut tulevaisuudestaan, mutta Dota 2:n kilpapelaaminen ei ainakaan tällä erää maistu.

"MATUMBAMAN

"MATUMBAMAN" jätti hyvästit Singaporessa. Kuva: Valve

Ilta Sanoma
lundi 31 octobre 2022 12:02:00 Categories: Esports Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.