Ilta Sanoma

Kuva: Lehtikuva, Colourbox, Tatu Onkalo / IS

Jos terveysalan ammattilainen syyllistyy rikokseen, hän voi menettää ammattilupansa lopullisesti. Tällaiset päätökset ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia. IS paljastaa kuuden viimeisimmän tapauksen taustat.

Kehitysvammainen poika löysi Pieksämäen Salen pihalla olevasta roskiksesta 250?000 euron arvoisen Casino-voittoarvan.

Pojan uskomaton onnenpotku muuttui epätoivoksi ja erikoiseksi rikosepisodiksi.

Pojan omahoitaja kavalsi arvan ja aikoi lunastaa voiton itselleen. Mies oli ehtinyt jo sopia Veikkauksen kanssa jättipotin lunastamisesta, mutta poliisi takavarikoi arvan ennen sovittuja voittokahveja.

Oikeus passitti törkeästä kavalluksesta kiinnijääneen miehen vankilaan. Sen lisäksi terveysalan lupa- ja valvontaviranomainen poisti mieheltä lopullisesti oikeuden harjoittaa lähihoitajan ammattiaan.

Se on valvontaviranomaiselta kaikkein kovin ammattioikeuksia rajoittava teko.

Tuomitun lähihoitajan lisäksi vain 14:ltä muulta terveydenhuollon ammattihenkilöltä on viety valvontahistorian aikana lopullisesti ammattinimike tai oikeus harjoittaa työtään.

Tämä on edellyttänyt lainvoimaista vankeustuomiota ammattityön aikana tehdystä rikoksesta. Asianhaarojen on täytynyt olla myös erittäin raskauttavia.

IS selvitti kuuden tuoreimman ratkaisun taustat. IS raportoi aiemmista yhdeksästä valvontaviranomaisen Valviran päätöksestä helmikuussa 2019.

Lue lisää: Karmivat teonkuvaukset julki - näissä tapauksissa Valvira vei hoitajalta lopullisesti oikeuden harjoittaa ammattia

Kuva: Tatu Onkalo / IS, Kuvankäsittely: IS

Harvinainen tapahtumaketju sai alkunsa, kun pieksämäkeläisen oppilaskodin kaksi poikaa oli omahoitajan kanssa kauppareissulla paikallisessa Salessa joulukuussa 2018.

Toinen pojista penkoi kaupan ulkopuolella olevaa roskakoria ja löysi sieltä kolme arpaa. 16-vuotias poika vei arvat kaupan kassalle tarkistettaviksi.

Kaksi arvoista oli tyhjiä, kolmannen kohdalla tarkistuslaite piippasi suurvoittoa. Poika sai arvan ja koneen tulostaman kuitin takaisin, mutta omahoitaja otti ne lauantaisen kauppareissun päätteeksi haltuunsa.

Seuraavana maanantaina pojat sanoivat oppilaskodin koulunkäyntiavustajalle arpavoitosta. Pojat myös kysyivät häneltä "missä meidän rahat ovat".

Koulunkäyntiavustaja soitti poikien kanssa kaupassa käyneelle omahoitajalle, joka väitti, ettei voittoa ollut. Puhelun jälkeen pojat vannoivat olevansa varmoja arpavoitosta. Koulunkäyntiavustaja soitti uudelleen omahoitajalle, joka edelleen kiisti poikien väitteen.

Pojat kuulivat puhelinkeskustelun kaiuttimesta ja kysyivät omahoitajalta, muistaako hän kaupan koneen "piipanneen" voiton merkiksi. Tähän tämä oli vastannut, että kaupan kone oli rikki ja siksi ilmoittanut voitosta virheellisesti. Hän oli kuulemma käynyt tarkistuttamassa arvan uudelleen ja se oli arvoton.

Väite jäi vaivaamaan koulunkäyntiavustajaa. Hän soitti kauppaan, josta varmistettiin poikien kertomus oikeaksi. Tarkastuskoneessa ei ollut vikaa. Koulunkäyntiavustaja teki poliisille rikosilmoituksen.

Omahoitaja oli ehtinyt jo sopia Veikkauksen kanssa jättipotin lunastamisesta. Poliisit takavarikoivat kuitenkin vielä samana maanantaina 250?000 euron arvoisen arpavoiton. Arpa palautettiin sen löytäneelle pojalle.

Hoitajamies sai törkeästä kavalluksesta 2 vuoden ja 2 kuukauden mittaisen ehdottoman vankeustuomion.

Kuva: Colourbox, Kuvankäsittely: IS

Työpaikallaan vammaisen naisen törkeästi raiskannut yöhoitaja haaveili vankeustuomionsa jälkeen paluusta alalle.

Valviralle antamassaan vastauksessa syyttömyyttä vakuuttanut mies väitti asiakkaiden ja kollegoiden olleen hänen työhönsä tyytyväisiä. Valvira kuvaili kuitenkin miehen työskentelytapaa muun muassa erittäin moitittavaksi.

Mies oli monta kertaa sukupuoliyhteydessä puolustuskyvyttömän naisen kanssa helsinkiläisessä vammaispalvelujen asumisyksikössä viime vuoden toukokuussa. Teot tapahtuivat kahtena yönä naisen asunnossa.

Uhri ei pystynyt vamman ja sairautensa takia juuri liikkumaan eikä tuottamaan ymmärrettävää puhetta. Nainen oli hereillä ja käsitti teot, mutta ei voinut hälyttää apua.

30-vuotias yöhoitaja sai 4 vuoden ja 9 kuukauden ehdottoman vankeustuomion.

Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva, Kuvankäsittely: IS

Rahanhimo iski kehitysvammaisten asukkaiden huolenpidosta huolehtineeseen naiseen. Hän vei viiden asukkaan pankkikortit ja nosti kymmenillä kerroilla yli 16?500 euroa.

Pankkikortit ja niiden tunnusluvut nainen oli vienyt työpaikan henkilökunnan tiloista. Nainen käytti rahat omiin tarkoituksiinsa vuosina 2015 ja 2016.

Nainen vastasi työssään muun muassa kehitysvammaisten potilaiden raha-asioiden hoitamisesta tamperelaisessa asumisyksikössä.

Valvira kuvaili naisen toimintaa suunnitelmalliseksi ja systemaattiseksi.

Nainen sai viidestä törkeästä maksuvälinepetoksesta 1 vuoden ja 2 kuukauden mittaisen ehdollisen vankeusrangaistuksen ja sen ohella 30 tuntia yhdyskuntapalvelua. Hän joutui myös korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

Ammattilupa lähti myös tapauksessa, jossa sairaanhoitajamies käytti 14-vuotiasta tyttöä seksuaalisesti hyväkseen kesken työvuoronsa.

Mies työskenteli ohjaajana nuorten asumiskodissa, jonka asukit olivat olleet pitkään huostaan otettuja. Miesohjaajat eivät saaneet mennä 14-vuotiaan tytön huoneeseen, ellei tilanne ollut akuutti.

Näin miesohjaaja kuitenkin teki elokuisena yönä 2017. He keskustelivat pitkään, myös miehen henkilökohtaisesta elämästä. Keskustelu muuttui seksuaalisävytteiseksi, ja mies oli tytön kanssa sukupuoliyhteydessä.

Sen jälkeen mies poistui huoneesta ja jatkoi yövuoronsa loppuun.?Kertomansa mukaan miehen oli vaikea jälkikäteen käsittää tapahtunutta. Hänen mukaansa sukupuoliyhteyteen johti muun muassa yövuorojen aiheuttama väsymys.

Sairaanhoitaja sai törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 2 vuoden ehdottoman vankeustuomion.

Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva, Kuvankäsittely: IS

Lähihoitaja käytti törkeästi hyväkseen kotihoidon asiakkaan heikkoa terveydentilaa ja kavalsi tältä peräti noin 58?000 euroa. Teot tapahtuivat Pirkanmaalla vuosien 2015 ja 2017 välisenä aikana.

Asiakas ei pystynyt itse hoitamaan omia raha-asioitaan, ja siksi nainen pääsi käsiksi tämän tileihin.

Nainen sai törkeästä kavalluksesta 10 kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Hän joutui korvaamaan aiheuttamansa vahingon. 47-vuotias nainen on menettänyt myös lähihoitajan oikeutensa.

Kuva: Colourbox, Kuvankäsittely: IS

Asiakkaansa kesken hieronnan raiskannut mies suhtautui vankeustuomioonsa nuivasti. Teon kiistänyt mies syytti naisuhria rahastuksesta.

Oikeus katsoi kuitenkin, että mies koski kesken hieronnan naisen sukuelintä, syleili asiakasta sekä suuteli tämän niskaa ja poskea.

Nainen oli teon jälkeen shokissa ja paniikissa. Raiskaus tapahtui Jämsässä joulukuussa 2017.

Mies sai 1,5 vuoden ehdollisen vankeustuomion. 66-vuotias mies ei saa käyttää koulutetun hierojan ammattinimikettä.

Valvira voi poistaa terveydenhuollon ammattihenkilöiltä lopullisesti oikeuden harjoittaa ammattiaan tai käyttää ammattinimikettään, eikä niitä voida myöhemmin palauttaa.

Päätöksen perusteena on lainvoimainen vankeustuomio ammattityön aikana tehdystä rikoksesta. Myös asianhaarojen täytyy olla erittäin raskauttavia, minkä takia ei ole enää työssä nautittavan luottamuksen arvoinen.

Lopullisia päätöksiä on tehty yhteensä 15.

Suomeen on rekisteröity noin puoli miljoonaa terveydenhuollon ammattihenkilöä.

Ilta Sanoma
lundi 31 octobre 2022 11:15:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.