Ilta Sanoma

Jarno Limnéllin mukaan Venäjän uusin peliliike kertoo maan häikäilemättömästä sotastrategiasta.

Ukrainalaisen viljan merikuljetukset katkaistiin sunnuntaina sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti lauantaina irtisanoutuvansa Ukrainan kanssa solmimastaan viljanvienti­sopimuksesta.

Kuljetuksia koordinoivan keskuksen mukaan kuljetukset jouduttiin keskeyttämään, sillä sopimuksen osapuolet eivät ole päässeet niistä yhteisymmärrykseen. Tällä hetkellä yli kymmenen alusta odottaa sisään- tai ulospääsyä merikäytävän molemmin puolin.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kirjoitti Twitterissä, että Venäjä estää tällä hetkellä 176:n merellä olevan aluksen kuljetukset. Ulkoministerin mukaan niissä on yhteensä kaksi miljoonaa tonnia vehnää, joka riittäisi ruokkimaan seitsemän miljoonaa ihmistä.

Tiedossa saattaa sopimuksen purkautumisen myötä hyvinkin olla erittäin mittava ruokakriisi, arvioi Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll.

-?Kyllä tämä jälleen kerran viittaa vahvasti siihen, että Venäjä vähät välittää inhimillisyydestä. Maa ei pelkästään sodi ja ota toiselta maalta alueita, vaan toimii niin, että vaikutukset ulottuvat mahdollisesti hyvinkin laajalle alueelle, Limnéll sanoo.

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll.

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Venäjän strategia ulottuu Ukrainan rajojen ulkopuolelle. Limnéllin mukaan Vladimir Putinin tavoite on, että länsimaiden sympatia Ukrainaa kohtaan vähenee ja maan tukeminen hiipuu, jos muualle maailmaan kehittyy laaja ruokakriisi.

Jos strategia toimii, lännen huomio kiinnittyy sodan jaloissa kamppailevan Ukrainan sijaan siihen, kuinka nälkäkriisistä kärsiville voidaan taata riittävästi ruokaa ja vettä.

Mikä saa Venäjän turvautumaan näin radikaaliin ratkaisuun juuri nyt?

Limnéllin mukaan Putinin ratkaisu kertoo siitä, että Venäjällä on tällä hetkellä käytössään kaikki mahdolliset vaihtoehdot ja keinot sodassa menestymiseksi.

-?Käytössä on jo kaikki työkalupakista löytyvät keinot, joita Venäjä pystyy käyttämään kiristääkseen Ukrainaa ja kansainvälistä yhteisöä, Limnéll kertoo.

Panaman lipun alla seilaava irtolastialus Ikaria Angel lähti Tshornomorskin satamasta viljalastin kanssa kohti Etiopiaa syyskuun 17. päivänä.

Panaman lipun alla seilaava irtolastialus Ikaria Angel lähti Tshornomorskin satamasta viljalastin kanssa kohti Etiopiaa syyskuun 17. päivänä. Kuva: Serhii Smolientsev / Reuters

Venäjän ulkomaiset kumppanit ovat vähissä ja jäljellä olevat ovat yhtä epäluotettavia kuin Venäjä itse, Limnéll sanoo. Lisäksi rintamatilanne Ukrainassa näyttää huonolta ja kritiikki Venäjän sisällä lisääntyy.

-?Kun Ukraina on saanut rintamamenestystä, ovat vastauksena olleet julmat pommitukset siviilikohteisiin. Venäjä yrittää heikentää ihmisten elämismahdollisuuksia talvea kohti mentäessä, kun maa pommittaa kriittistä infrastruktuuria. Tämä kuvastaa Putinin toimintalinjaa, eli kaikki keinot ovat käytössä, Limnéll selventää.

Tarkoituksena ei siis ole pelkästään sotia, vaan myös pyrkiä hybridivaikuttamaan laajemmin ja luoda epävakautta, Limnéll kiteyttää.

Limnéllin mukaan tilanteen ratkaisemiseksi tärkeintä olisi, että järki voittaisi.

-?Täytyy muistaa arvioidut seuraukset. Puhe on kuitenkin hyvinkin laajasta kansainvälisestä ruokakriisistä, joka koskee miljoonia ihmisiä. Minulla on tapana luottaa sanontaan siitä, että jos tahtoa riittää, löytyy myös keinoja, Limnéll päättää.

Ilta Sanoma
lundi 31 octobre 2022 08:30:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.