Ilta Sanoma

Meksikon GP tarjosi mehukkaita käänteitä.

Kuva: Alfredo Estella / AFP / Lehtikuva

Tuomiossa käydään läpi Meksikon GP:n kuohuttavimmat käänteet. Raatiin osallistuvat toimittajat Ville Touru, Tatu Myllykoski ja Nico Hartikainen.

Kun Max Verstappenin uraa joskus katsotaan taaksepäin, tämä on suurella todennäköisyydellä se hänen kaikista kovin kautensa. Tätä muistellaan vielä joskus legendaarisena dominointina, vaikka juuri nyt Verstappenin ylivoima maistuukin jo puulta.

Hohhoijaa! Meksikon kisa ei toden totta jäänyt historiaan klassikkona. Tapahtumaköyhä sunnuntaiajelu. Kärkisijat jaettiin jo lähdössä. Keltaisia lippujakin kisassa nähtiin vain noin 30 sekunnin ajan, kun Fernando Alonson auto hyytyi lopussa. Sekin turvalliseen paikkaan.

Ferrarin loppukauden luisu. Muistaako vielä joku, kuinka Ferrari suorastaan dominoi kauden ensimmäisissä kisoissa. Meksikossa Ferrari oli aivan jaloissa Red Bullia ja Mercedestä vastaan. Tallipisteissä Mersu on enää 40 pinnaa perässä, kun ajamatta on vielä kaksi kisaa ja Interlagosin sprintti päälle.

Carlos Sainz on ollut loppukaudesta kuin peura ajovaloissa.

Carlos Sainz on ollut loppukaudesta kuin peura ajovaloissa. Kuva: Hoch Zwei / ZUMA

Kauden 14. voitollaan Verstappen rikkoi Michael Schumacherin ja Sebastian Vettelin yhden kauden voittoennätyksen. Ennätys luultavasti vielä paraneekin. Verstappenin 14 voittoa ovat tulleet 20 kisan aikana, Schumin ennätyskaudella 2004 ajettiin 18 kisaa, Vettelin kaudella (2012) 19.

"Yllätys, yllätys" Valtteri Bottas hävisi taas startissa pari sijaa. Kuutosruudusta lähteneen Bottaksen ikuisuuden pituinen pisteetön putki sentään katkesi (10. sija), mutta Meksikon kisa oli silti Bottakselta hyvinkin mitäänsanomaton sunnuntaiajelu. Rengasvalinta osoittautui vääräksi, ja Bottas oli helisemässä liki kaikissa kamppailuissa.

Bottaksen kisa jäi vaisuksi, vaikka piste tulikin.

Bottaksen kisa jäi vaisuksi, vaikka piste tulikin. Kuva: Alfredo Estrella / Lehtikuva

Yleisö. Kisa oli sen verran mälsä, niin huomio kiinnittyi monisatatuhatpäiseen yleisömereen väkisinkin. Autódromo Hermanos Rodriguez -rata ei ehkä näyttänyt sunnuntaina parhaita puoliaan, mutta tunnelma oli siitä huolimatta jäätävä. Baseballstadionin kupeessa kiemurtelevassa radassa on jotain sympaattista ja sopivan omaleimaista.

 Mexico Cityssä oli tunnelmaa.

Mexico Cityssä oli tunnelmaa. Kuva: Rodrigo Arangua / AFP

Sunnuntain kilpailu ei tarjonnut värisyttäviä kokemuksia. Verstappen ja Red Bull ovat tällä hetkellä vain niin suvereeni yhdistelmä, että se saa kaikki muut näyttämään harmaan ankeilta. Ihmeitä pitää tapahtua, jos tällä kaudella joku muu kuin Verstappen nousee vielä korkeimmalle korokkeelle.

Lewis Hamilton näytti avausmutkassa nuoremmalle kollegalleen George Russellille, missä kaappi sijaitsee. Seitsenkertainen maailmanmestari sai hallitun lähdön ja hivuttautui tallitoverinsa rinnalle ja ohi eleettömällä liikkeellä. Klassista Hamiltonia.

Daniel Ricciardo ajoi muutoin hienon kisan, mutta 51. kierroksen törmäys Yuki Tsunodaan oli kiusallinen. Australialaisen liike näytti samalta kuin aamusta iltaan F1-videopeliä hakanneella murrosikäisellä, jonka aistit ovat turtuneet liian monen energiajuoma-annoksen vuoksi.

Kuva: Florent Gooden / Dppi/Dppi / ZUMA

F1:n mahtipontinen tunnusmusiikki oli sunnuntaina vielä tavanomaistakin tymäkämpi. Meksikolaishenkiset sävelet antoivat kipaleelle elämänmakuisen lisämausteen. Sitä kelpasi soittaa niin kisaa ennen kuin paikan päällä Verstappenin voitonjuhlissa. Oli hienoa päästä kurkistamaan formulaveisukirjan lisälehdille.

Lewis Hamilton ajoi niin hyvän kisan kun pystyi. Loistavan startin ottanut britti pysyi ekaan stoppiin asti aivan Verstappenin kannoilla, mutta voittohaaveet kariutuivat Mercedeksen rengasvalintaan. Yhtä hyvin olisi voinut mainita Verstappenin tai Alexander Albonin, jotka ajoivat myös erinomaisesti.

Daniel Ricciardo äänestettiin päivän kuljettajaksi, vaikka mies päätti Yuki Tsunodan hienon kisan yrittämällä ohitusta aivan väärässä paikassa. Moka jätti ruman tahran muuten mainioon sunnuntaihin.

MercedeS antoi ymmärtää tallilla olevan käsissään voittava rengastaktiikka, mutta se olikin ilmeisesti otettu suoraan Ferrarin taktiikkakirjasta. Molemmat kuskit jäivät nuolemaan näppejään kovan rengasseoksen takia. Russell vielä sanoi ennen stoppiaan, että pidempi stintti ja pehmeät renkaat alle! Ei kelvannut tallille.

Hamilton jahtaa vimmatusti voittoa, jolla hän jatkaisi komeaa putkeaan. Britti on voittanut kaikilla aiemmilla kausilla vähintään yhden kisan.

Hamilton jahtaa vimmatusti voittoa, jolla hän jatkaisi komeaa putkeaan. Britti on voittanut kaikilla aiemmilla kausilla vähintään yhden kisan. Kuva: Alfredo Estrella / AFP

Mercedes otti Meksikosta tärkeät pisteet verrattuna ykkösvastustajaansa Ferrariin. Ero on enää 40 pistettä, kun ajamatta on yksi sprintti ja kaksi kisaa. Tällä tahdilla Mercedes kirii vielä tuon eron ja painaa ohi. Kuka olisi uskonut vielä kesällä? Tässä riittää jännitettävää!

Fernando Alonson epäonni viikonlopusta toiseen se jaksaa yllättää. Espanjalainen oli ajamassa seitsemänneksi, mutta kisa päättyi jo kauden viidenteen keskeytykseen. Mies on hävinnyt teknisten murheiden ja talliratkaisuiden takia jo ainakin 70 pistettä. Helposti ollut yksi kauden parhaista kuskeista auton huomioiden.

Ilta Sanoma
lundi 31 octobre 2022 08:10:00 Categories: Formula 1 Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.