Ilta Sanoma

Kiihkeä vaalitaistelu on jakanut brasilialaisia, ja jännitteet olivat kovat myös vaalipäivänä.

Lula päihitti istuvan presidentin alle kahden prosenttiyksikön erolla.

Lula päihitti istuvan presidentin alle kahden prosenttiyksikön erolla. Kuva: AMANDA PEROBELLI / Reuters

Brasiliassa vasemmistolainen Luiz Inácio Lula da Silva on voittanut Brasilian presidentinvaalit. Lula päihitti istuvan presidentin Jair Bolsonaron alle 2 prosenttiyksikön erolla.

Äänestyspaikat sulkeutuivat Suomen aikaa myöhään sunnuntai-iltana. Vaaliviranomaiset julistivat Lulan voittajaksi sunnuntai-iltana paikallista aikaa ja kertoivat hänen saaneen 50,83 prosenttia äänistä. Oikeistopopulistinen istuva presidentti Bolsonaro sai puolestaan 49,17 prosentin äänisaaliin.

Kiihkeä vaalitaistelu on jakanut brasilialaisia, ja jännitteet olivat kovat myös vaalipäivänä. Lulan työväenpuolueen mukaan ex-presidentin kannattajilla oli vaikeuksia päästä äänestämään poliisien katusulkujen vuoksi varsinkin maan köyhässä koillisosassa. Kaikki sellaiset äänestäjät, jotka vielä jonottivat uurnille äänestyspaikkojen sulkeutuessa, saivat kuitenkin äänestää.

Oikeistopopulistinen Bolsonaro puolestaan on vihjaillut vaalivilpistä pitkin kampanjaa. Perjantaina hän lupasi kunnioittaa vaalitulosta.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella Lula sai 48 prosenttia ja Bolsonaro 43 prosenttia äänistä. Tulos oli ennakkokyselyihin nähden Bolsonarolle yllättävän hyvä, minkä vuoksi toisestakin kierroksesta odotettiin huipputasaista, vaikka Lulalla oli gallupeissa pieni etumatka.

77-vuotias Lula toimi Brasilian presidenttinä vuodet 2003-2010.

Ilta Sanoma
lundi 31 octobre 2022 03:14:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.