Sosiaalisessa mediassa on julkaistu useita videoita ja kuvia, jotka viittaavat siihen, etteivät vallankumouskaartin ja presidentin antamat uhkaukset ole estäneet protesteja.
Mahsa Aminin, 22, kuolema sai aikaan valtavan protestiaallon, joka ei ota laantuakseen. Mieltään osoittaville iranilaisille sataa myös tukea maailmalta. Kuva Kreikasta, jossa osoitettiin solidaarisuutta iranilaisille. Kuva: Louisa Gouliamaki / AFP / Lehtikuva
Iranissa mielenosoitukset saivat väkivaltaisemman käänteen sunnuntaina, kun turvallisuusjoukot ampuivat mieltään osoittaneita opiskelijoita päin ja heittivät kyynelkaasua väkijoukkoon, Reuters uutisoi. Opiskelijat olivat uhmanneet vallankumouskaartin ja presidentin varoituksia ja uhkauksia.
Vallankumouskaartin johtoon kuuluva komentaja oli sanonut lauantaina, että kyseinen päivä oli viimeinen päivä, jolloin ihmiset saivat osallistua protesteihin.
-?Turvallisuus on punainen viiva islamilaiselle tasavallalle emmekä salli vihollisen vihollisen toteuttaa millään tavoin suunnitelmiaan heikentää tätä arvokasta kansallista etua, presidentti Ebrahim Raisi puolestaan sanoi valtion median mukaan.
Sosiaalisessa mediassa julkaistujen videoiden ja kuvien perusteella uhkaukset eivät kuitenkaan estäneet ihmisiä menemästä kadulle.
Lue lisää: Asra, 16, pahoinpideltiin kuoliaaksi, kun hän kieltäytyi laulamasta hallituksen tueksi - he ovat Iranin protestien nuoret uhrit
Sosiaalisessa mediassa on muun muassa julkaistu videoita, joissa opiskelijat ottavat yhteen mellakkapoliisin ja puolisotilaallisen miliisin Basijin kanssa yliopistoissa ympäri Irania. Reutersin mukaan videoiden alkuperää ei ole voitu vahvistaa.
Yhdellä videolla näkyy, kuinka miliisi ampuu lähietäisyydellä opiskelijoita päin Azadin yliopiston haaran luona Teheranissa. Laukauksia kuuluu myös videolla, jonka ihmisoikeusjärjestö Henga on jakanut protesteista Kurdistanin yliopistolla Sanandajssa.
Myös muilla yliopistoilla kuvatuissa videoissa näkyy, kuinka miliisi ampuu opiskelijoita päin.
Turvallisuusjoukot ovat myös yrittäneet eristää opiskelijat yliopistorakennusten sisälle, ampuneet kyynelkaasua ja hakanneet mielenosoittajia kepeillä. Opiskelijat ovat jatkaneet vastarintaa ja jotkut ovat huutaneet "häpeällinen Basij häviä" ja "kuolema Khameneille".
Myös CNN kertoo opiskelijoiden ja turvallisuusjoukkojen väkivaltaisista yhteenotoista. Aktivistien ylläpitämän Iran Wiren välittämällä videolla näkyy, kuinka siviilipukuiset poliisin edustajat yrittävät pidättää mielenosoittajan. Videon kerrotaan olevan peräisin Sanandajn teknillisestä yliopistosta.
Toisella videolla Teheranin yliopiston opiskelijat marssivat ja laulavat: "Nyt ei ole aika surulle. On aika suuttumukselle."
Valtion virallinen uutistoimisto IRNA uutisoi Teheranin yliopiston opiskelijoiden ja professorien "suuresta kokoontumisesta," joka oli "vastaus viimeaikaisiin tapahtumiin ja Shah Cheraghissa pyhäkköön kohdistuneeseen terrori-iskuun".
Lue lisää: Ainakin 15 ihmistä on kuollut shiiamuslimien pyhäkköön tehdyssä iskussa Iranissa
Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli sen jälkeen, kun siveyspoliisi oli pidättänyt hänet pukeutumissääntöjen rikkomisesta.
Mielenosoittajat vastustavat paitsi etenkin naisia koskevia tiukkoja lakeja, jotka rajoittavat heidän pukeutumistaan ja elämistään, myös Iranin vanhoillista hallintoa. Protesteja on ollut ympäri maahan ja niihin on osallistunut tuhansien naisten ja tyttöjen lisäksi myös miehiä ja poikia.
Aktivistien HRANA-uutistoimiston mukaan 283 ihmistä on kuollut mielenosoituksissa, mukaan lukien 44 alaikäistä. Myös 34 turvallisuusjoukkojen edustajaa on kuollut.
HRANA:n mukaan yli 14?000 ihmistä on pidätetty, mukaan lukien 253 opiskelijaa. Protesteja on ollut 132:ssa kaupungissa ja 122:ssa yliopistossa.
TetraSys Oy.