Ilta Sanoma

Vielä tiistaina suomalaisjudoka oli sängyn pohjalla Australian Perthissä, sunnuntaina hän juhli Oseanian avointen voittoa ja tärkeitä rankingpisteitä kohti Pariisin kesäolympialaisia.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Välillä näytti jo hyvin synkältä, mutta lopulta Martti Puumalaisen kelpasi hymyillä turnausvoittajana kultainen mitali kaulassa.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Välillä näytti jo hyvin synkältä, mutta lopulta Martti Puumalaisen kelpasi hymyillä turnausvoittajana kultainen mitali kaulassa. Kuva: Suomen judoliitto

-?Mitä vaikeamman kautta voitto tulee, sitä paremmalta se tuntuu, raskaansarjan (+100 kg) judoka Martti Puumalainen sanoo motokseen.

Puumalaisen, 25, fiiliksen täytyy olla viikon koettelemusten jälkeen vähintäänkin kuin lottovoittajalla.

Vielä tiistaina Puumalainen oli täysin sänkypotilaana rajun ruokamyrkytyksen jäljiltä. Sunnuntaina hän voitti Oseanian avoimet Australian Perthissä ja sai arvokkaita rankingpisteitä kohti Pariisin olympialaisia.

Puumalaisen koettelemuksista kertoi ensimmäisenä Judoliitto.

Puumalaisen kohtaloksi meinasi tulla täytteinen paahtoleipä, jonka hän otti hotellista hiukopalaksi maanantai-iltana. Puumalaisen mukaan leipä tuoksui kyllä normaalilta mutta maistui jotenkin oudolta.

-?Olen ollut paljon matalamman hygienian maissa, eikä minulle ole koskaan tullut mitään. Uskalsin ottaa riskin, Puumalainen sanoi puhelimitse Perthistä.

Riski oli koitua suureksi virheeksi. Heti tiistaina alkoi raju oksentelu.

-?Kun otin desinkin vettä sisään, kaikki tuli heti ulos, Puumalainen kuvailee.

-?Pahimmillaan ajatukset olivat aika synkät. Mietin, olenko tullut Helsingistä maapallon toiselle puolelle 13?000 kilometrin päähän täysin turhaan. Olin kuitenkin toiveikas, sillä sunnuntaihin oli monta päivää aikaa. Tiesin myös olevani elämäni kunnossa.

Syksyllä 2021 Martti Puumalainen (oik.) kohtasi Zagrebin GP-turnauksen pronssiottelussa Saksan Daniel Zornin. Puumalainen voitti ottelun ja sijoittui turnauksessa kolmanneksi.

Syksyllä 2021 Martti Puumalainen (oik.) kohtasi Zagrebin GP-turnauksen pronssiottelussa Saksan Daniel Zornin. Puumalainen voitti ottelun ja sijoittui turnauksessa kolmanneksi. Kuva: Igor Kralj / Pixsell / MVPhotos

Keskiviikkona Puumalainen oli jo paremmassa kunnossa, joskin vielä uupunut.

Puumalainen sanoo laihtuneensa yhden päivän rajussa sairastelussa noin kaksi kiloa.

-?Ei se ole kuin vähän reilu prosentti normaalista painostani, eli ei sillä isoa vaikutusta ollut.

Puumalainen toipui vatsapöpöstä yhtä nopeasti kuin oli sairastunutkin. Jo perjantaina Puumalainen sanoi olleensa täynnä tarmoa.

-?Kyllä se silti vähän arvelutti. Ainakin sairastelu vei kaiken jännittämisen pois, ei ehtinyt paljon tulevia matseja miettiä, Puumalainen naurahti.

Puumalaisen urakkaa helpotti se, että turnauksen ykkössijoitettuna kisaurakka sunnuntaina oli vain kaksi ottelua. Kumpikaan niistä ei kestänyt täyttä aikaa.

Ensin välierässä Puumalainen kukisti kolmessa minuutissa Australian Liam Parkin kahdella waza-arilla. Loppuottelussa Slovenian Vito Dragic kesti Puumalaisen kyydissä vain 1.52, kunnes ippon päätti ottelun.

-?Itse kisapäivä meni aika vaivattomasti, mutta viikko kokonaisuutena oli melkoisen värikäs.

Turnausvoitto nosti Puumalaisen maailmanlistalla 17:nneksi. Pariisin olympialaisiin 2024 otetaan 16 judokaa.

-Kaikki on erittäin hyvällä mallilla! Pystyn keskittymään 100-prosenttisesti huippu-urheiluun joka päivä.

Paikat Pariisiin jaetaan loppukeväästä 2024, ja sitä ennen ovat isoina virstanpylväinä ensi vuonna mm. MM-kisat Qatarissa toukokuussa ja EM-kisat Ranskassa marraskuussa. Niissä on paljon rankingpisteitä jaossa.

Martti Puumalainen (yllä) sanoo pitävänsä judosta, koska se on

Martti Puumalainen (yllä) sanoo pitävänsä judosta, koska se on "kamppailu-urheilua puhtaimmillaan". Kuvassa Puumalaisen retuuttelukaverina Saksan Erik Abramov Zagrebin GB-turnauksessa tämän vuoden heinäkuussa. Kuva: Zeljko Hladika / Pixsell / MVPhotos

Puumalainen sanoo vailla ylpeyttä, että hänelle ei riitä pääsy Pariisiin, vaan tavoite siellä on mitali.

Ensi viikonloppuna Puumalainen pääsee mittaamaan itsensä maailman valioiden kyydissä, kun Azerbaidzhanin Bakussa käydään kovatasoinen Grand Slam -turnaus.

Siitä viikko eteenpäin, ja Puumalainen lähtee harjoittelemaan kuukaudeksi judon mekkaan Japaniin.

-?Olen siitä harvinainen judoka, että olen jo 25-vuotias mutta en ole kertaakaan käynyt Japanissa. Reissu kuulostaa hyvältä, mutta olen menossa sinne treenaamaan, en fiilistelemään, Puumalainen korostaa.

Uskallatko Japanissa ottaa evästä hotellista?

-?Heh, uskallan. Ehkä nyt oli kyse vain huonosta säkästä. Mutta en aio sniiduilla (kitsastella). Jos se maistuu yhtään oudolta, heitän sen saman tien roskiin, Puumalainen sanoo naurahtaen oppineensa läksynsä.

Puumalainen aloitti judon veljensä Juhon vanavedessä. Heti ensimmäisessä turnauksessa 10-vuotiaana tullut tappio tytölle ei sammuttanut kipinää.

-?Toisen turnauksen jo voitin. Sen jälkeen elämässäni ei ole ollut toista urheilulajia!

Ilta Sanoma
dimanche 30 octobre 2022 23:27:00 Categories: Ilta Sanoma Urheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.