Ilta Sanoma

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että askelmerkit Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioimiseksi ovat olemassa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola katsoo, että tukos on poistunut Yhdysvaltojen ja Turkin suhteesta hävittäjien myötä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola katsoo, että tukos on poistunut Yhdysvaltojen ja Turkin suhteesta hävittäjien myötä. Kuva: Paula Kaskimaa / IS, Kenzo Tribouillard / AFP / Lehtikuva, Colourbox

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo, että F-16-hävittäjien myymistä Turkille on pidetty isona kysymyksenä Turkissa ja Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Douglas Hickey kertoi IS:n haastattelussa viikonloppuna, että Yhdysvaltain senaatti purki pari viikkoa sitten F-16-hävittäjien myyntikiellon Turkille, joten Yhdysvallat on valmis keskustelemaan turkkilaisten kanssa.

- Kyllä siitä voi tehdä tulkinnan, että tässä nyt odotetaan vastavuoroisuutta. Eli kun tehdään liikahduksia, niin Turkilta odotetaan vastaliikahduksia. Yhdysvaltojen intressissähän on Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys, Aaltola sanoo IS:lle.

Lue lisää: Ratkaiseeko tämä Suomen Nato-jäsenyyden? USA:n suurlähettiläs paljastaa IS:lle ison esteen poistuneen

Turkki on halunnut ostaa Yhdysvalloilta F-16-hävittäjiä jo pidemmän aikaa. Vaikka presidentti Joe Biden on ollut valmis myymään hävittäjät, Yhdysvaltain edustajainhuone kielsi heinäkuussa myymästä hävittäjiä, ellei niiden myyminen ole elintärkeää Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden kannalta.

Senaatti kuitenkin purki myyntikiellon lokakuun alussa. Asian käsittely jatkuu vielä Yhdysvaltain marraskuussa pidettävien välivaalien jälkeen.

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettilään Douglas Hickeyn mukaan Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Turkin kanssa F-16-hävittäjien myynnistä.

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettilään Douglas Hickeyn mukaan Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Turkin kanssa F-16-hävittäjien myynnistä. Kuva: Seppo Kärki / IS

Suurlähettiläs Hickey kiirehti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja sanoi, että "aika ei ole ystävämme".

- Luulen, että tässä on nyt selkeästi askelmerkit olemassa sille, että asia ratkeaisi mahdollisimman nopeasti. Siis muutamassa kuukaudessa, Aaltola sanoo.

Hän huomauttaa kuitenkin, että Yhdysvaltojen ja Turkin välejä hiertävät useat asiat, joihin myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys kytkeytyy.

Yhdysvalloissa aiheuttaa närää Turkin taloudellinen lähentyminen Venäjän kanssa. Kyse on myös monimutkaisista puolustusasioista, jotka liittyvät pääasiassa Turkin ja Kreikan välisiin suhteisiin. Kummatkin maat ovat Yhdysvaltain liittolaisia.

Aaltola arvioi, että Ruotsi ja Suomi eivät ole ykkösluokan asia Turkille, mutta Yhdysvaltojen tärkeysjärjestyksessä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on korkealla.

- Kun Yhdysvallat liikahtaa jossakin Turkin haluamassa isossa kysymyksessä, niin odotusarvo silloin on, että Turkki liikahtaa joissakin asioissa, joka on Yhdysvalloille keskeisiä. Kaikki katseet kohdistuvat nyt Ankaraan.

Aaltola toteaa, ettei tämä kuitenkaan poissulje sitä, etteivätkö Suomen ja erityisesti Ruotsin kanssa käytävät neuvottelut olisi myös Turkille tärkeitä.

- Niidenkin täytyy sujua hyvin.

Lue lisää: Marin kertoi Ylellä keskustelustaan Turkin Erdoganin kanssa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, etteivät Ruotsi ja Suomi ole ykkösluokan asia Turkille, mutta Yhdysvaltojen tärkeysjärjestyksessä maiden Nato-jäsenyys on korkealla.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, etteivät Ruotsi ja Suomi ole ykkösluokan asia Turkille, mutta Yhdysvaltojen tärkeysjärjestyksessä maiden Nato-jäsenyys on korkealla. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Ruotsin uusi pääministeri Ulf Kristersson on menossa Turkkiin tapaamaan presidentti Recep Tayyip Erdogania marraskuun alkupuolella. Tapaamiseen kohdistuu suuria odotuksia.

- Erityisesti Ruotsissa halutaan saada tämä asia ratkaistua. Maassa on uusi hallitus, joka on hyvin Nato-myönteinen.

Aaltola arvioi, että henkilökohtaisella diplomatialla, eli Kristerssonin menemisellä paikan päälle, on ainakin symbolista merkitystä, jota Turkin presidentti erityisesti arvostaa.

- Asiaan kiinnitetään tarvittava huomio ja Turkin intresseille annetaan tarvittava painoarvo. Se saattaa auttaa asiassa.

Aaltola arvelee, ettei Turkki ei halua jäädä yksin estämään Naton keskeisen periaatteen eli avoimien ovien politiikan toteutumista sen jälkeen, kun kaikki muut Nato-maat ovat ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyydet.

Lue lisää: Unkarin hallinnolta uusi arvio Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin aikatalusta

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kansliapäällikkö Gergely Gulyás arvioi viikko sitten, että Unkari ratifioi Suomen ja Ruotsin jäsenyydet viimeistään joulukuun puolivälissä.

Ilta Sanoma
dimanche 30 octobre 2022 22:32:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.