Ilta Sanoma

42-vuotias mies saa syytteet ensi tiistaina.

Nancy ja Paul Pelosin talo on etualalla oleva punainen talo.

Nancy ja Paul Pelosin talo on etualalla oleva punainen talo. Kuva: Justin Sullivan / AFP / Lehtikuva

Yhdysvalloissa 42-vuotiasta miestä epäillään kongressin edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin kotiin tunkeutumisesta ja tämän miehen murhan yrityksestä.

Miehelle luetaan tiistaina syytteet murhan yrityksen lisäksi muun muassa hyökkäyksestä tappavalla aseella ja murtovarkaudesta.

Mies tunkeutui Pelosien kotiin San Franciscossa varhain perjantaiaamuna. Edustajainhuoneen puhemies oli tuolloin Washingtonissa, mutta hänen Paul-miehensä kohtasi vasaralla varustautuneen tunkeutujan. Paul Pelosi loukkaantui vakavasti, mutta hänen uskotaan toipuvan täysin.

Lue lisää: Nancy Pelosin avio­miehen kimppuun hyökättiin vasaralla paris­kunnan kotona - kärsi vakavia vammoja

Yhdysvaltalaismedian mukaan epäilty oli ennen hyökkäystä julkaissut sosiaalisessa mediassa salaliittoteorioita ja äärioikeistolaisia ajatuksia.

Washington Postin mukaan epäillyn nimissä olleessa blogissa julkaistiin viikkoa ennen hyökkäystä varsin harhaisia ajatuksia. Epäillyn sanotaan kirjoittaneen muun muassa, että keiju oli hyökännyt hänen tuttunsa kimppuun ja joskus ilmaantunut hänelle linnun muodossa.

Pelkästään lokakuun aikana epäillyn kerrotaan julkaisseen yli sata päivitystä, joissa oli muun muassa juutalaisten, mustien, demokraattien, median ja transsukupuolisten vastaisia kirjoituksia. Tekstit poistettiin lauantaina.

Epäiltyä kuvaillaan ujoksi ihmiseksi, joka yritti parantaa maailmaa, mutta jonka elämä myös vaikutti olevan tuuliajolla. Epäillyn käytöstä kuvaillaan ajoittain erikoiseksi, jopa hillittömäksi. Jotkut kuvailivat miestä oudoksi.

Nancy Pelosin aviomies Paul Pelosi joutui vasaramiehen uhriksi parin kotona San Franciscossa viime perjantaina.

Nancy Pelosin aviomies Paul Pelosi joutui vasaramiehen uhriksi parin kotona San Franciscossa viime perjantaina. Kuva: Angela Weiss / Lehtikuva

New York Times haastatteli Linda Schneideria, joka tunsi epäillyn muutaman vuoden ajan alkaen vuodesta 2009. Tuolloin epäilty asui varastossa ja valmisti hamppurannekoruja. Hän auttoi aina silloin tällöin Schneideria hoitamalla tämän kanoja tai vahtimalla taloa.

Schneiderin mukaan epäilty oli lopettanut kovien huumeiden käytön ja yritti parantaa elämäänsä. Hän kuvaili epäiltyä luotettavaksi, rennoksi ja tuskallisen ujoksi.

-?Hänellä ei ollut edes pankkitiliä, koska häntä pelotti puhua pankkivirkailijalle.

Schneider kertoo saaneensa myöhemmin mieheltä sähköpostiviestejä, joissa epäilty vertasi itseään Jeesukseen. Schneider piti viestejä "jokseenkin vaarallisina" ja lopetti yhteydenpidon.

-?Hän oli tyyppi, jolla ei ollut paljon sisäistä vahvuutta, Schneider sanoi.

-?Hän seurasi mitä tahansa hieman epätavallista, joka oli hänen edessään.

CNN puolestaan kertoo, että epäilty julkaisi Facebook-sivullaan salaliittoteorioita koronavirusrokotteista, vuoden 2020 presidentinvaalista ja Capitolin valtauksesta. Tuttavan mukaan mies "ei vaikuttanut olevan kosketuksissa todellisuuden kanssa".

Entinen tuttu kuvaili miestä erikoiseksi, joka ei mielellään katsonut silmiin. Tuttu oli pysynyt miehen Facebook-ystävänä ja huomannut, kuinka tuoreimmat päivitykset olivat "fobisia niin monella tavalla" ja täynnä "niin paljon vihaa".

Miehen isäpuolen mukaan epäilty kasvoi Kanadassa, Powell Riverissä Brittiläisessä Kolumbiassa. Mies kuitenkin muutti Kaliforniaan noin 20 vuotta sitten parisuhteen perässä.

-?En todellakaan tiedä, mitä ajatella siitä, miehen setä sanoi sisaruksensa pojan väitetystä teosta.

-?Toivon, että se on huijaus. En halua kuulla mitään sellaista.

Mies on tällä hetkellä vangittuna.

Ilta Sanoma
dimanche 30 octobre 2022 22:00:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.