Ilta Sanoma

Hip hop -yhtye Run-D.M.C joutui laittamaan pillit pussiin traagisen tapahtumaketjun seurauksena.

Jason Mizell, Darryl McDaniels ja Joseph Simmons perustivat suositun hip hop -yhtyeensä 1980-luvulla.

Jason Mizell, Darryl McDaniels ja Joseph Simmons perustivat suositun hip hop -yhtyeensä 1980-luvulla. Kuva: Adrees Latif / Reuters

Yhdysvaltalainen Run-D.M.C. oli suursuosiota nauttinut hip hop -yhtye, joka perustettiin New Yorkin Queensissa 1980-luvulla. Yhtyeen vaikutukset näkyvät hip hop -musiikissa vielä tänäkin päivänä, ja siihen kuulunutta kolmikkoa kutsutaan usein genrensä edelläkävijöiksi.

Yhtyeen räppäreiden Joseph "Run" Simmonsin ja Darryl "D.M.C." McDanielsin kanssa DJ:n roolissa toimi Jason Mizell, joka tunnettiin taiteilijanimellä Jam Master Jay. Mizellin on kuvailtu uudistaneen DJ:n roolia, sillä hän ei jäänyt esityksissä taka-alalle, kuten useat DJ:t siihen aikaan.

Mizell eli Jam Master Jay ei halunnut jäädä piiloon DJ-pöytänsä taakse, vaan teki itsestään osan yhtyeen esityksiä.

Mizell eli Jam Master Jay ei halunnut jäädä piiloon DJ-pöytänsä taakse, vaan teki itsestään osan yhtyeen esityksiä. Kuva: Ethan Miller / Reuters

Muun muassa Aerosmithin kanssa tehdystä Walk This Way sekä It's Tricky -hittikappaleistaan muistetun aikansa isoimman hip hop -yhtyeen ura kuitenkin tyssäsi traagisesti 2000-luvun alussa.

Lokakuun 30. päivä vuonna 2002 Mizell ammuttiin tämän omalla studiolla. Hän oli kuollessaan 37-vuotias.

Murha pysyi vuosikymmenien ajan yhtenä New Yorkin kuuluisimmista ratkaisemattomista murhatapauksista.

Murhailtana Mizell oli äänitysstudionsa aulatilassa kahden muun henkilön kanssa. Viereisessä huoneessa istui sen lisäksi vielä kolme muuta henkilöä.

Tummiin pukeutuneet tappajat tulivat sisään huoneeseen, ja toinen heistä ampui Mizelliä päähän. Mizellin vieressä ollut henkilö sai osuman jalkaansa.

Studion turvajärjestelyjen vuoksi tappajan täytyi sinä iltana ensin soittaa summeria, jonka jälkeen joku on nappia painamalla päästänyt tämän sisään. Siitä syntyi teoria, jonka mukaan tappaja olisi ollut joku tuttu.

Studion luokse sijoitetuista valvontakameranauhoista ei kuitenkaan ollut tutkinnassa apua.

Mizell oli kuollessaan 37-vuotias.

Mizell oli kuollessaan 37-vuotias. Kuva: Ethan Miller / Reuters

Huhut Mizellin murhasta levisivät nopeasti Queensissa sijaitsevalla Hollisin asuinalueella. Kun syyllistä ei löydetty, alkoivat erilaiset teoriat nousta pintaan ja kaduilla ihmiset puhuivat tietävänsä tappajan henkilöllisyyden. Poliisille ihmiset eivät kuitenkaan joko uskaltaneet tai halunneet kertoa tietojaan.

Viidestä todistajasta huolimatta mysteeriä ei saatu ratkaistuksi, sillä todistajat olivat vastahakoisia puhumaan.

Ilmaan jäi vuosien ajaksi leijumaan kysymys, kuka tappoi Jam Master Jayn ja miksi?

Run-DMC:n huippuvuosien jälkeen Mizell siirtyi yhä enemmän tekemään musiikkia omalle JMJ Records -yhtiölleen. Yksi hänen löytämistään uusista tähdistä oli huumekauppiaasta räppäriksi ryhtynyt Curtis James Jackson III, joka tunnetaan nykyään maailmanlaajuisesti nimellä 50 Cent.

Rap-artisti 50 Centiä ammuttiin yhdeksän kertaa vuonna 2000 tämän isoäidin kodin ulkopuolella.

Rap-artisti 50 Centiä ammuttiin yhdeksän kertaa vuonna 2000 tämän isoäidin kodin ulkopuolella. Kuva: John Marshall Mantel / Zuma / MVPhotos

Kaduilla huhuttiinkin, että Mizell olisi joutunut entisen suojattinsa 50 Centin ja merkittävän New Yorkin huumeparonin välisen riidan ristituleen.

- Oli teoria, jonka mukaan Jayn murhan takana olevat olivat oikeasti jahtaamassa 50 Centiä, vuonna 2018 julkaistussa ReMastered: Who Killed Jam Master Jay? -dokumentissa sanotaan.

50 Cent on esiintynyt hiljattain useampaan otteeseen Suomessa.

50 Cent on esiintynyt hiljattain useampaan otteeseen Suomessa. Kuva: Mike Segar / Reuters

Ennen In da Club -hittibiisiään 50 Cent teki kappaleen Ghetto Qu'ran, jossa hän sanoituksissaan nimeää pahamaineisia huumekauppiaita. Juuri tämän kyseisen kappaleen on huhuttu aloittaneen tapahtumaketjun, minkä vuoksi Mizell olisi menettänyt henkensä.

Teorian mukaan huumeparoni Kenneth "Supreme" McGriff ja hänen oikea kätensä Gerald "Prince" Miller eivät pitäneet nimiensä esiintymisestä nuoren räppärin kappaleella. Heidän on väitetty pitäneen kappaletta vasikointina.

Mizellin huhuttiin joutuneen ammutuksi sen vuoksi, koska hän oli se, joka alunperin löysi 50 Centin.

McGriff tuomittiin elinkautiseen vuonna 2007 muista järjestämistään murhista, mutta häntä ei syytetty Mizellin ampumisesta.

Run-D.M.C. hajosi Mizellin kuoleman jälkeen, kun elossa olleet jäsenet eivät halunneet enää jatkaa.

Run-D.M.C. hajosi Mizellin kuoleman jälkeen, kun elossa olleet jäsenet eivät halunneet enää jatkaa. Kuva: Mike Segar / Reuters

Erään toisen teorian mukaan Mizellin tuttu Curtis Scoon olisi liittynyt murhaan. Mizellin sanottiin olleen velkaa Scoonille, mikä olisi lopulta johtanut ampumiseen.

ReMastered: Who Killed Jam Master Jay? -dokumentissa Mizellin lapsuudenystävä David Seabrook kertoo, kuinka aiemmin tapahtuneen epäonnistuneen huumekeikan vuoksi Scoon olisi suuttunut Mizellille.

- Muistan, kun Jayn murhan jälkeen Randy katsoi minua ja hän sanoi, että parhaan kaverimme murhaaja oli Curtis Scoon, toinen Mizellin ystävä Eric "Shake" James sanoo dokumentissa.

James itse kuitenkin epäilee teoriaa. Randy Allen oli yksi niistä viidestä ihmisestä, jotka olivat paikalla murhan tapahtuessa. Myös Allenin on spekuloitu liittyneen murhaan, mutta hän on kiistänyt syytökset.

Ennen kuolemaansa Mizellin on kerrottu saaneen puhelun, jossa hänen henkeään oli uhattu, jos tämä ei maksaisi velkojaan. Scoonin huhuttiin olevan puhelun takana, mutta sitä ei ole koskaan todistettu.

Lähes 18 vuoden ajan Mizellin murhasta liikkui vain huhuja ja teorioita. Tragedia tuntui jäävän ikuiseksi mysteeriksi, kun ketään ei saatu teosta kiinni.

Kunnes viimein vuonna 2020 kahta miestä vastaan nostettiin syytteet.

Syyttäjän mukaan Ronald Washington sekä Karl Jordan, Jr. saapuivat Mizellin äänitysstudiolle lokakuisena iltana, ja heistä nuorempi Jordan ampui kuolettavat laukaukset.

Washington yhdistettiin tapaukseen jo vuonna 2007, mutta silloin syytteitä ei nostettu.

Teon motiiviksi syyttäjä on epäillyt kokaiinikauppoihin liittyvää riitaa.

Syyttäjä kertoi kahden epäillyn pidättämisestä lehditötilaisuudessa vuonna 2020.

Syyttäjä kertoi kahden epäillyn pidättämisestä lehditötilaisuudessa vuonna 2020. Kuva: Lev Radin / Pacific Press / ZUMA / MVPhotos

- He kävelivät sisään ja murhasivat Mizellin kylmäverisesti, syyttäjä Seth DuCharme on kuvaillut tekoa lehdistötilaisuudessa.

Molemmat ovat tällä hetkellä vangittuna. Kaksikon oikeudenkäynti on näillä näkymin helmikuussa 2023.

Lähteet: ReMastered: Who Killed Jam Master Jay? -dokumentti, The Guardian, The Sun, New York Post, Rolling Stone, MTV.com, Hollywood Reporter, Billboard, IS-arkisto

Lue lisää: Tupac Shakurin murha on edelleen yksi viihdemaailman suurimmista murhamysteereistä: nämä olivat tähden hyytävät viimeiset sanat

Lue lisää: Robert Johnson myrkytettiin viskillä 27-vuotiaana - näin syntyi "kuoleman kerho"

Ilta Sanoma
dimanche 30 octobre 2022 14:57:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.