Ilta Sanoma

Uniperin johdon vastarinta yllätti Lundmarkin. Hän ei myöskään osannut ennustaa, että Venäjä saattaisi lopettaa maakaasun myynnin Saksaan.

Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Energiayhtiö Fortumin entinen toimitusjohtaja Pekka Lundmark myöntää Helsingin Sanomien haastattelussa tehneensä virhearvioita Uniper-kaupassa. Lundmark sanoo kommentoivansa asiaa lehden haastattelussa ensimmäisen ja ainoan kerran.

Nykyään verkkolaiteyhtiö Nokiaa johtava Lundmark oli Fortumin toimitusjohtajana syyskuusta 2015 heinäkuuhun 2020. Hän johti yhtiötä, kun se hankki enemmistöosuuden saksalaisesta Uniperista.

Uniperin suurin osakkeenomistaja oli saksalainen energiayhtiö Eon, joka oli ilmoittanut haluavansa myydä 47 prosentin omistusosuutensa. Fortum päätyi kuitenkin riitelemään Uniperin johdon kanssa kaupoista.

-?En olisi ikinä voinut uskoa, kuinka voimakkaaseen vastarintaan Uniperin johto ryhtyy. Vastarinta hidasti merkittävästi Uniperin saamista Fortumin kontrolliin ja viivästytti suunnitelmiemme toteuttamista, Lundmark sanoo Helsingin Sanomille.

Toiseksi merkittäväksi virhearviokseen Lundmark myöntää kyvyttömyyden ennustaa, että Venäjä saattaisi yhtäkkiä lopettaa maakaasun myymisen Saksaan.

Yhtiön arvion mukaan kaupasta aiheutuu vajaan kuuden miljardin euron tappio.

-?Olen todella surullinen ja pahoillani kaupan lopputuloksesta. Kannan täyden vastuun kaikista Fortumin johtoryhmän päätöksistä toimitusjohtajakaudellani, Lundmark sanoo.

Ilta Sanoma
dimanche 30 octobre 2022 09:14:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.