Tiedätkö, mitä kaikkea ihon pinnan alla piilee? Kokeilimme kasvojen kuvantamiseen perustuvaa ihoanalyysia, ja tulokset olivat osittain häkellyttäviä.
Ihoanalyysi kertoo esimerkiksi, mitkä kohdat ovat aikanaan jääneet suojaamatta auringolta, ja auttaa suunnittelemaan omaa ihonhoitorutiinia. Kuva: Shutterstock, toimittajan testikuvat
Oletko koskaan miettinyt, mitä ihossasi oikeasti tapahtuu ja toimivatko käytössä olevat ihonhoitotuotteet? Nykyisin vastaus voi löytyä hoitolasta kuvantamalla tehdystä ihoanalyysistä.
Analyysissä sitä varten suunniteltu laite ottaa kuvat puhtaalta iholta parista eri kuvakulmasta. Laite näkee epidermiksen eli ihon uloimman kerroksen lisäksi seuraavaan kerrokseen eli dermikseen.
Ihoanalyysilaitteita on olemassa paljon erilaisia, ja niitä löytyy hoitoloista ympäri Suomen. Analyysien hinnat vaihtelevat tyypillisesti 40-80 euron välillä. Jos analyysi tehdään kasvohoidon yhteydessä, on sen hinta yleensä edullisempi.
Kokeilemassani Visia-laitteessa pää asetetaan leuka- ja otsatuen varaan ja laite ottaa kuvat kasvojen edestä sekä molemmilta sivuilta. Kuvaus itsessään kestää vain pari minuuttia, ja hetken päästä kuvat ovat katsottavissa yhdessä hoitajan kanssa tietokoneen näytöltä.
-?Kuvat antavat ammattilaiselle suuntaa siitä, millaisia hoitoja iholle kannattaa lähteä tekemään, sekä näyttää samalla asiakkaalle, ovatko jo käytössä olleet tuotteet olleet hyödyllisiä, selittää sairaanhoitaja Lotta-Linnea Taipalus helsinkiläisestä Klinik Linnea -hoitolasta.
Testissä olleesta laitteesta kuvia tulee yhteensä kahdeksan erilaista. Taipalus kertoo, että niissä tarkastellaan näkyvien ihohuokosten määrää iholla, ihon tekstuuria, ryppyjä ja juonteita, uv-säteilyn jo aiheuttamia sekä vielä paljaalle silmälle näkymättömiä vaurioita, ihon sävyn epätasaisuuksia, talin määrää ihossa sekä ihon punaisuutta, joka voi kieliä tulehduksesta ihossa.
Kuvat ovat osittain aika hurjaa katsottavaa: uv-säteilyn jo aiheuttamissa vaurioissa esille nousevat selkeästi pigmenttiviikset, jotka ilmaantuvat ylähuulelleni heti kesän korvilla, sekä poskipäiden tummat pigmenttiläiskät. Voisinpa matkustaa ajassa taaksepäin ja takoa 20 vuotta nuoremmalle itselleni päähän aurinkovoiteen tärkeyden!
Kun näen, missä kohtaa seuraavat läiskät ovat puskemassa pinnalle, vihdoinkin tajuan, että suojakertoimia kannattaa käyttää ympäri vuoden. Myös silmänalusilla! Ne ovat kuvista päätellen selkeästi jääneet suojaamatta.
Kesällä otetussa meikittömässä kuvassa näkyy ylähuulen tumma pigmenttikertymä.
Tässä kuvassa auringon jo aiheuttamat pigmenttimuutokset näkyvät tummina kohtina ja tulossa olevat läiskät on ympyröity keltaisella.
Kokeilemani laite myös vertailee iän ja ihotyypin mukaan kuviani muiden käyttäjien kuviin. Tämän datavertailun perusteella laite esimerkiksi kertoo, että muihin samanikäisiin ja saman ihotyypin omaaviin ihmisiin verrattuna minulla on keskimääräistä parempi ihon tekstuuri, mutta enemmän ryppyjä.
Pistän osan näistä rypyistä runsaat kahdeksan kuukautta tuoreen äitiyteni piikkiin, mutta osa on varmasti tulosta aurinkosuojan puutteesta vuosien varrella.
Lue lisää: Suomalainen ihotautilääkäri paljastaa, kuinka suuri osa rypyistä ja ihon ikääntymisestä johtuu auringosta - suhdeluku on uskomaton
Laite myös kertoo ihoni "todellisen iän". Olen 36-vuotias, mutta laite laskee ihoni iäksi 30. Jos ikinä enää aamuisin tuntuu, että naama näyttää väsyneeltä, aion muistaa tämän!
Tietokoneen näytöltä voi myös katsoa, miten omat kasvot tulevat vanhenemaan: kuvien perusteella ohjelma näyttää, miltä todennäköisesti näytän kymmenen vuoden välein aina kasikymppiseksi saakka. Mummo-minäni on itse asiassa aika söpö!
Vihreät viivat indikoivat ryppyrykelmien kohtaa. Nuorempana olen ollut melko onneton aurinkosuojavoiteiden käyttäjä, ja se näkyy nyt ylimääräisinä juonteina iholla.
Yllättävin tieto, mikä kuvista nousee esille, on poskissani ja leuassani punoittavat couperosa-läikät. Toki olin kiinnittänyt huomiota, että pesun jälkeen kasvoilla on punoitusta, mutta en ollut miettinyt asiaa sen kummemmin.
Leuassa ja poskipäissä on todennäköisesti couperosan aiheuttamaa tulehdusta, joka näkyy punaisina kohtina kuvassa.
TetraSys Oy.