Ilta Sanoma

Tutkimusten mukaan yllättävän iso osa naisista ei saa koskaan orgasmia kumppaninsa kanssa. Kaikki eivät saavuta sitä myöskään itsetyydytyksen keinoin. Jos sinulla on kokemusta aiheesta, vastaa jutun lopusta löytyvään kyselyyn.

Alle puolet naisista saa heteroseksissä orgasmin. Tutkimustuloksista ei kuitenkaan ilmene, kuinka moni suomalainen ei ole saanut orgasmia edes yksin masturboidessaan.

Alle puolet naisista saa heteroseksissä orgasmin. Tutkimustuloksista ei kuitenkaan ilmene, kuinka moni suomalainen ei ole saanut orgasmia edes yksin masturboidessaan. Kuva: Colourbox

Osalle orgasmi on itsestäänselvä osa seksiä, kun taas toisille sen saaminen taas vaatii tismalleen oikeanlaista stimulointia ja mielentilaa. Vaikka tarvittavat palaset olisivat kohdallaan, ei siltikään ole taattua, että orgasmi aina luonnistuisi.

Kaikkinensa alle puolet naisista, tarkemmin ottaen 46 prosenttia, saa heteroseksissä orgasmin, paljasti vuonna 2015 julkaistu FINSEX-tutkimus. Sen sijaan miehistä peräti 93 prosenttia ilmoitti saavansa rakasteltaessa ainakin useimmiten orgasmin. Naisparien välisessä seksissä orgasmeja koetaan useammin: 86 prosenttia naisista kertoi saavansa useimmiten orgasmin harrastaessaan seksiä naisen kanssa.

Tutkimus paljasti myös joukon naisia, joilta orgasmi on jäänyt parisuhteessa täysin saamatta. Yli 50-vuotiaista naisista 5 prosenttia ja alle 35-vuotiaista naisista 15 prosenttia ei ole koskaan kokenut orgasmia harrastaessaan seksiä kumppaninsa kanssa.

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta arvelee, että orgasmittomuutta olisi enemmän kuin mitä tutkimukset antavat ilmi. Tutkimustuloksista ei myöskään ilmene, kuinka moni suomalainen ei ole koskaan saanut orgasmia - siis edes yksin masturboidessaan.

Orgasmia koskaan kokemattomien ihmisten lukumäärää on vaikea kartoittaa muun muassa siksi, että aihe on hyvin henkilökohtainen.

- On myös ihmisiä, joiden elämään itsetyydytys ei eri syistä johtuen automaattisesti kuulu, joten vastaukset jäävät siltä osin piiloon, Ranta pohtii.

Mistä orgasmittomuus sitten oikein johtuu?

Vastauksia voi lähteä etsimään siitä, stimuloiko seksi oikeita kohtia omassa kehossa. Terveyskirjaston mukaan pelkkä emätinyhdyntä yksinään riittää vain harvoin tuottamaan orgasmin naiselle. Valtaosalle orgasmi vaatii riittävää klitoriksen stimulaatiota.

Lue lisää: 5 kuumaa vinkkiä, joilla nainen voi saada aivan järisyttävän orgasmin

Nautinnon tiellä voi olla myös muita, anatomiasta riippumattomia esteitä, kuten kielteinen kehonkuva, heikko seksuaalinen itseluottamus, parisuhteen haasteet, stressi, pelot tai ahdistus. Myös fyysiset tuntoa ja lantionpohjan lihaksistoa tai verenkiertoa heikentävät sairaudet voivat olla syy sille, miksi laukeaminen on vaikeaa.

- Syitä voivat olla myös elimelliset sairaudet, lääkitykset tai kivut, Ranta luettelee.

Lisäksi iällä voi olla vaikutusta asiaan. Terveyskirjaston artikkelissa todetaan, että nuorten naisten orgasmittomuus voi juontaa juurensa siihen, ettei tunne omaa kehoaan, kiihottumistaan ja orgasmiaan vielä riittävän hyvin.

Lue lisää: Lähes puolet naisista kokee seksissä yhden asian haastavaksi - samalla juuri se olisi monelle mieluisinta

Joskus suorituspaineet voivat latistaa kiihkon.

-?Moni meistä naisista on myös kokenut sen, kun haluaisi tulla niin kovasti ja olisi valmis tekemään sen eteen ihan mitä tahansa, mutta silti ei pääse kiipeämään huipulle, vaikka kuinka yrittäisi, erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström kirjoittaa kirjassaan Iso O - Matkaopas huipulle.

Lue lisää: Seksuaaliterapeutti antaa vinkit huipulle pääsyyn - ja mikä voi estää ne: "Jos mies on aivan pihalla tilanteesta..."

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta neuvoo suhtautumaan seksiin rennosti ja ilman suorittamista.

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta neuvoo suhtautumaan seksiin rennosti ja ilman suorittamista. Kuva: Colourbox

Paras lääke suorituspaineisiin on rentoutuminen.

- Mielelläni ravistelen ihmisiä pois seksin käsikirjoituksista, joissa tavallisesti seksi päättyy orgasmiin. Mieluummin seksiin voisi lähteä rennosti ja ilman suorittamista, katsoen mihin tämä tänään johtaa, Teija-Liisa Ranta neuvoo.

Liiasta orgasmikeskeisyydestä olisi siis syytä luopua ja sen sijaan ymmärtää, ettei laukeaminen ole suinkaan ainoa tapa nauttia seksistä.

- Jokaisella ihmisellä on oma määritelmänsä ja kokemuksensa siitä, millaista on hyvä ja nautinnollinen seksi. Seksiin liittyy niin paljon muutakin nautinnollista kuin orgasmi.

Ranta muistuttaakin, että niin kauan kuin orgasmin puute ei koidu itselle tai parisuhteelle ongelmaksi, ei ole syytä huoleen. Jos orgasmittomuus kuitenkin vaivaa mieltä, apua ja ohjeita orgasmiharjoitteisiin voi hakea seksuaaliterapiasta.

- Jos tilanne aiheuttaa viallisuuden tai kelpaamattomuuden kokemuksia tai pahaa mieltä, asiaa kannattaa alkaa työstää ja tutkia mahdollisuuksia löytää orgasmit - niin yksin kuin yhdessä kumppanin kanssa. Useimmiten orgasmi on opittavissa.

Ilta Sanoma
samedi 29 octobre 2022 22:35:00 Categories: Ilta Sanoma Seksi & Parisuhde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.