Ilta Sanoma

Saunojia on yhtä paljon erilaisia kuin on löylynheittäjiä. Suomen Saunaseuran toiminnanjohtaja sanoo saunan olevan rauhoittumisen paikka, jossa ei ole titteleitä.

Miten saunassa käyttäydytään? Kysymys jakaa mielipiteitä.

Miten saunassa käyttäydytään? Kysymys jakaa mielipiteitä. Kuva: IS

Sauna on monelle suomalaiselle pyhä asia. Se on kuin koti, pyhä paikka, jossa pitää osata käyttäytyä.

Ilta-Sanomien lukijat ovat kertoneet antaumuksella siitä, kuinka saunassa tulee käyttäytyä - ja mitkä kanssasaunojien toimet saavat veren kiehumaan.

Vastauksissa toistuivat muun muassa kukkoilu ja rauhallisuus.

Osa koki myös, että kanssasaunoja oli halunnut pönkittää omaa egoaan näyttämällä kestävänsä superkovia löylyjä.

Ikiaikainen perinne on kirvoittanut jo historian takamailla kirjailijoita kuvailemaan saunomisen tärkeyttä sekä mysteeriä.

- Tulkoon hallat ja harmit ja muut - sauna, tuo korpunut ja musta, jossa on avarat lautehet, se se immeisen täällä murheen laaksossa äksiisissä pitää, totesi muun muassa Ilmari Kianto.

- Saunanlöyly, sehän sairaan ruumiin ja sielun paras lääke täällä, näki taas Aleksis Kivi.

Kansanrunousarkistosta löytyy myös varsin osuva sanonta, joka on peräisin Toksovasta Inkerinmaalta.

- Ennen viikon syömättä, ennen ko lauantain saunatta.

Aleksis Kivi ja Ilmari Kianto eivät saunoneet yhdessä, mutta molempiin sauna jätti jälkensä.

Aleksis Kivi ja Ilmari Kianto eivät saunoneet yhdessä, mutta molempiin sauna jätti jälkensä. Kuva: Onni Ojala / Lehtikuva

Pahinta on saunaraivo: heitetään löylyä ihan överisti ja jos pyytää vähemmän löylyä, niin vastataan jotain hyvin töykeästi. Yleiset saunat on kaikille tarkoitettu, näin ollen löylyäkin tulisi olla kohtuudella eikä minkään marginaaliryhmän mukaan kummassakaan ääripäässä. Ikävää että saunaan tullaan pätemään ja osoittamaan kestävyyttä, kun muut haluavat vain saunoa rennosti. Jos on kovan löylyn ystävä, niin sitä mieltymystä toteutetaan kotona eikä yleisessä saunassa. Tämä on aivan selkeä juttu. Yleiset tilat noudattaa kultaista keskitietä ja valtaryhmän mukaan mennään. Saunaraivoajat jääkää kotiin, tai heille voisi antaa porttikiellon. Kiitos.

Sari

Niin hieno keksintö kuin sauna onkin, ei saunomisesta ole tarpeen tehdä tarkkaa kaavaa seuraavaa rituaalia. Saunan arvo ei riipu siitä, kuinka pyhänä sitä pidetään. Siitä johtuen ei ole myöskään saunatapoja, vaan ainoastaan tapoja. On myös yllättävää, että sauna on juuri suomalainen kulttuuri-ikoni, sillä rajojemme takana niin idässä, lännessä kuin etelässäkin on myös saunoja, ja on todennäköisesti ollut jo ennen kuin Suomen heimot olivat nykyisille sijoilleen asettuneet. Älkäämme omiko kaikkea kunniaa itsellemme.

Juha-Petri

Sauna on rauhallinen paikka, minkä vuoksi siellä pitää myös itse käyttäytyä rauhallisesti. Eniten ärsyttää se, jos muut jo saunassa olevat ihmiset eivät huomioi uutta saunaan tulijaa. Eli että ei tiivistetä ja tehdä tilaa. Sitten joutuu pahoittelemaan, että "anteeksi onko täällä tilaa". Kyllä minunkin peppuni pitäisi mahtua lauteille.

Alina

Sauna on monelle paikka rauhoittua arjen kiireiden keskellä.

Sauna on monelle paikka rauhoittua arjen kiireiden keskellä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Muutin muutama vuosi sitten Yhdysvalloista ja ihastuin suomalaisten tuttavien myötä välittömästi saunaan ja sitä ympäröivään kulttuuriin. Minulle sauna on paikka, jossa rauhoitutaan ja mietitään. Se on pyhitetty, hieno asia ja rakkauden asia. Siksi saunassa tulee käyttäytyä siivosti ja nätisti muita kanssaistujia kunnioittaen. Näin minä ajattelen. Valitettavasti olen myös joutunut todistamaan vastenmielistäkin käytöstä. Jos vaikkapa löylymestariksi itsensä kohottanut henkilö laiminlyö kyseisen tittelin haltijalle kuuluvat tehtävät tai käyttäytyy muuten tehtävän arvolle sopimattomalla tavalla, niin sellainen käytös on minun kielelläni out of reach. Esimerkiksi jos heittää kovat löylyt ja lähtee itse karkuun. Saunojat, otetaan toisemme huomioon. Sopiiko?

Dolph

Suomen saunaseuran toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi muistuttaa, että omassa saunassa saa luonnollisesti saunoa omalla tavallaan.

Yleisissä saunoissa hän muistuttaa edustamansa seuran käytännöistä, jotka ovat hyvin yleispäteviä.

- Otetaan muut huomioon, jätetään tittelit pois ja status ulkopuolelle. Saunassa ihan kaikki ovat samanarvoisia.

- Kohteliasta on myös kysyä muilta, että tarvitaanko löylyjä.

Koskenniemen puheissa toistuvat saunan yhteydessä sanat rauhallisuus ja rauhoittuminen.

- Saunassa monella on tarkoituksena keventää arjen taakkaa.

- Millekään liialliselle ja äänekkäälle bisnespuheelle tai politiikan puheelle ei ole sijaa ainakaan meillä, hän kertoo ja viittaa samalla jo vuodesta 1937 toiminnassa olleeseen Suomen Saunaseuraan.

Suomen Saunaseuran toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi peräänkuuluttaa saunan olevan rauhoittumisen paikka, jossa ei ole titteleitä.

Suomen Saunaseuran toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi peräänkuuluttaa saunan olevan rauhoittumisen paikka, jossa ei ole titteleitä. Kuva: Reetta Virtanen / Suomen Saunaseura

Toiminnanjohtajan veren saa kiehumaan, jos löylyä heitetään kuuppakaupalla kiukaalle.

- Niin saadaan vain raipaniskumaiset löylyt selkään.

- Löylyä luodaan eikä heitetä raivolla.

Myös löylykisat ovat ikävä ilmiö joissakin saunoissa.

- Peräänkuulutan sitä, että jos ei ota muita huomioon, pilaa muiden mahdollisuuden rauhoittumiseen.

Saunassa ei käytetä lauteilla pyyhkeitä, vaan laudeliinoja.

Pirjo

Saunassa kuuluu käyttäytyä kuten kirkossa, rauhallisesti ja arvokkaasti. Juominen ja syöminen eivät kuulu saunaan. Jokaisen vastuulla on tarvittaessa täyttää kiukaan pesä ja vesikiulu.

Jouko

Lue lisää: Nämä asiat suututtavat suomalaisia saunojia: "Silloin isännöitsijä antoi matamille portti­kiellon saunaan"

Istu saunaan, heitä löylyä tai nauti, kun joku toinen heittää löylyä. Istu ja ihmettele tai juttele kaverin kanssa. Poistu sitten, kun tuntuu hyvältä poistua. Jos janottaa, juo samalla. Olisi myös kiva, jos ei kukaan piereskelisi kaikkein pyhimmässä.

Lars

Olen muutaman kerran törmännyt julkisessa saunassa masturboiviin ihmisiin. Sekä miehiä että naisia on lauteilla masturboinut ja tämä on luonut kiusallisia tilanteita. Usein tämä aktiviteetin tekijä kun ei itse ole huomannut asiaa.

Anniina

Saunassa ei saa piereskellä, huutaa eikä viheltää.

Reima

Suomen saunaseuran toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi muistuttaa, että löylyä ei heitetä, vaan luodaan.

Suomen saunaseuran toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi muistuttaa, että löylyä ei heitetä, vaan luodaan. Kuva: Erkki Raskinen / IS

Vuosituhannen vaihteen tienoilla meidän taloyhtiön saunan lauteille alkoi ilmestyä harmaita tassunkuvia. Ilmeisesti joku tai jotkut olivat alkaneet saunottaa myös koiraansa. Olisivat edes pesseet ne koiransa ennen kuin toivat saunaan sotkemaan lauteita. Aika nopeasti saunatilan ovelle sitten ilmestyikin taloyhtiön hallituksen terveiset, jossa kerrottiin että "koirat, kissat, marsut ja muut kotieläimet pestään asunnon omassa kylpyhuoneessa". Yhteisiin saunatiloihin niillä ei ole mitään asiaa.

Satu

En käy enää julkisissa saunoissa, koska naiset antavat toisilleen niin pahoja katseita. Se on aika erikoista, että jos olet treenannut itsesi mukavaan kuntoon, niin sitten sinua tuijotetaan väheksyvästi. Ikään kuin: "Mitä tuokin nyt tuli tänne."

Henni

Lue lisää: Lukija HS:ssä: Ikiaikainen sauna­tapa on kuollut Suomessa

Sauna on aina ollut kansanuskon mukaisesti tietynlainen pyhättö, jonka etikettiin kuuluu muun muassa rauhallisuus ja hetkeen hiljentyminen. Itse miellän saunan samaan arvomaailmaan kuin kirkon, kukaan ei hyvällä järjellä päätä astua sisään pitääkseen puheella tai millään muulla tapaa kovaa meteliä. Totta kai keskustella saa, tosin mielellään matalalla äänentasolla. Muille saunojille täytyy antaa saunarauha.

Markku

Pitää osata lukea tilannetta, että haluaako joku rupatella enemmän vai olla rauhassa. Juuri sama asia saa vereni kiehumaan, jos joku kiihkeästi yrittää jatkaa puhelemista, vaikka itse antaa ystävällisesti ymmärtää mieluummin nauttivansa rauhallisuudesta ja hiljaisuudesta.

Lotta

Ilta Sanoma
samedi 29 octobre 2022 20:30:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.