Ilta Sanoma

Iranin syyskuussa leimahtaneissa mielenosoituksissa on kuollut paljon nuoria aikuisia ja jopa alaikäisiä lapsia. IS kertoo kymmenen tarinat.

Iranin syyskuussa leimahtaneissa mielenosoituksissa on kuollut paljon nuoria aikuisia ja jopa alaikäisiä lapsia.

Iranin syyskuussa leimahtaneissa mielenosoituksissa on kuollut paljon nuoria aikuisia ja jopa alaikäisiä lapsia. Kuva: Zuma / MVPhotos, Twitter

Ainakin 250:n ihmisen kerrotaan kuolleen ja tuhansien joutuneen pidätetyksi Irania jo yli kuukauden ravistelleissa mielenosoituksissa, Reuters uutisoi.

-?Olemme nähneet paljon huonoa kohtelua... mutta myös mielenosoittajien perheiden häirintää, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja Ravina Shamdasani sanoi, vedoten useisiin lähteisiin.

-?Erityisen suurta huolta aiheuttaa tieto, jonka mukaan viranomaiset ovat siirtäneet loukkaantuneita mielenosoittajia sairaaloista pidätyskeskuksiin eivätkä ole suostuneet antamaan kuolleiden ruumiita perheenjäsenille.

Shamdasanin mukaan joissain tapauksissa viranomaiset olivat luovuttaneet ruumiit vasta, kun perheet olivat luvanneet olla pitämättä hautajaisia ja olemaan puhumatta medialle.

Mielenosoitukset saivat alkunsa sen jälkeen, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin pidätettyä hänet. Iran on väittänyt Aminin kuolleen sairauskohtauksen seurauksena, mutta perhe ja aktivistit eivät usko viranomaisten kertovan totuutta.

Mahsa Aminin kuolema käynnisti laajat protestit, jotka eivät osoita laantumisen merkkejä.

Mahsa Aminin kuolema käynnisti laajat protestit, jotka eivät osoita laantumisen merkkejä. Kuva: Social Networks

Mielenosoittajat ovat vastustaneet paitsi erityisesti naisten pukeutumista ja elämistä rajoittavia lakeja myös laajemmin Iranin hallintoa. Uhrien joukossa on kuitenkin myös monia sivullisia, jotka eivät tiettävästi osallistuneet protesteihin.

Kansainvälisessä mediassa on kerrottu kymmenistä mielenosoituksissa kuolleista. Tässä kymmenen tarinat.

16-vuotias Asra Panahi kuoli sen jälkeen, kun turvallisuusjoukot tekivät ratsian Ardabilissa sijaitsevaan lukioon ja vaativat koulutyttöjä laulamaan Iranin hallituksen kannatuslaulun, Iranin opettajien yhdistyksen koordinointineuvosto on sanonut The Guardianin mukaan.

Kun tytöt kieltäytyivät ja lauloivat hallituksen vastaisia iskulauseita, turvallisuusjoukot pahoinpitelivät heitä.

Opettajien yhdistyksen mukaan yhteensä seitsemän oppilasta loukkaantui ja kymmenen pidätettiin. Panahi oli yksi loukkaantuneista. Hänen kerrotaan kuolleen myöhemmin sairaalassa.

Iranin viranomaiset ovat kiistäneet turvallisuusjoukkojen olleen Panahin kuoleman syynä. Valtiollinen tv-kanava väitti, että Panahilla oli entuudestaan ollut ongelmia sydämensä kanssa. Ardabilin paikallishallinnon jäsen Kazem Musavi puolestaan väitti, että Panahi olisi tehnyt itsemurhan, BBC kertoo.

Erfan Rezai tallentui videolle, kun hän repi alas hallituksen julistetta Iranin ylimmästä johtajasta ajatollah Khameneista, BBC kertoo. Pian tämän jälkeen 21-vuotias mies kuoli.

Perhelähteen mukaan Rezaita oli ammuttu noin viiden metrin etäisyydestä pistoolilla selkään.

Kuva: Social media

Viranomaiset eivät olet kommentoineet tapausta. BBC:n lähde sanoo, että Rezain ruumis luovutettiin omaisille sillä ehdolla, että hautajaiset pidettäisiin kaikessa hiljaisuudessa. Hautajaiset kuitenkin sallittiin, koska Rezain isä oli Iranin ja Irakin välisen sodan veteraani, joka yhä kärsii altistumisesta kemiallisille aseille ja traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Lähteen mukaan nuoren miehen perhettä on myös painostettu sanoman, että Rezai oli ollut sivullinen, jonka "mellakoitsijat" olivat surmanneet.

Koulupoika Abolfazl Adinezadeh, 17, lintsasi koulusta 8. lokakuuta osallistuakseen hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen Iranin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mashhadissa. BBC:n persiankielisen palvelun mukaan nuorukainen kuoli, kun häntä ammuttiin haulikolla alle metrin etäisyydeltä.

BBC:n toimittajan Parham Ghobadin mukaan Adinezadehin kuolinsyy oli haulien aiheuttamat vauriot maksan ja oikeaan munuaiseen. Ghobadi kertoi lähteidensä kuvailleen nuorukaista "iloiseksi teiniksi, joka rakasti saada muut hymyilemään".

Adinezadehin kerrotaan turhautuneen Mahsa Aminin kohtalosta, korruptiosta Iranissa ja kuviin ja videoihin siitä, kuinka iranilaisia naisia pahoinpideltiin ja tapettiin kaduilla.

-?Minkä rikoksen hän teki, että hänen vatsaansa piti ampua 24 haulia? nuorukaisen isä kysyi poikansa hautajaisissa.

BBC:n mukaan 12-vuotias koulupoika Mohammed Rakhshani sai surmansa 30. syyskuuta.

Kuva: Social media

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kutsunut päivää "veriseksi perjantaiksi". Järjestön mukaan Iranin turvallisuusjoukot surmasivat tuolloin ainakin 66 ihmistä, mukaan lukien lapsia, Zahedanissa, Sistanin ja Balutshistanin maakunnassa. Turvallisuusjoukot ampuivat kovia panoksia, metallipellettejä sekä kyynelkaasua mielenosoittajia, sivustakatsojia ja perjantain rukoukseen osallistuneita päin.

Ihmisoikeusaktivisteja siteeraavan Amnestyn mukaan turvallisuusjoukot ampuivat Rakhshania päähän Kawsarin alueella Zahedanissa.

Turvallisuusjoukot ampuivat 14-vuotiaan Mohammad Reza Sarvarin Shahr-e Reyssä Teheranin maakunnassa 21. syyskuuta, Amnesty International on sanonut. Järjestön mukaan loukkaantunut Sarvari tallentui videolle. Siinä näkyy, kuinka poika makaa maassa ja hänen päästään vuotaa verta. Järjestön kuuleman lähteen mukaan nuorukaista ammuttiin päähän, kun tämä pakeni turvallisuusjoukkoja, jotka ampuivat sattumanvaraisesti kohti mielenosoittajia.

Amnestyn mukaan turvallisuus- ja tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet nuorukaisen perhettä puhumaan asiasta julkisuudessa.

Kuva: Social media

Asianajaja julkaisi Twitterissä pojan kuoleman jälkeen tämän hautaustodistuksen, jossa luki, että Sarvarin surmasi "nopeasti liikkunut ammus," joka aiheutti "verenvuotoa ja vaurioitti aivokudosta". Asianajaja sanoi julkaisevansa todistuksen, jotta viranomaiset ja valtion media eivät voisi myöhemmin väittää, että poika teki itsemurhan.

16-vuotias Nika Shakarami kuoli syyskuun lopussa epäselvissä olosuhteissa. Aluksi teheranilainen syyttäjä sanoi, että tyttö olisi heitetty talon katolta alas, mutta kuolemalla ei ole yhteyttä protesteihin.

Myöhemmin iranilaismedia siteerasi syyttäjää, joka sanoi Nika Shakaramin tehneen itsemurhan. Viranomaiset eivät ole sanoneet, otettiinko Shakarami kiinni mielenosoitusten yhteydessä.

Nika Shakaramin perhe sai kuulla tytön kuolemasta vasta 10 päivää hänen katoamisensa jälkeen.

Nika Shakaramin perhe sai kuulla tytön kuolemasta vasta 10 päivää hänen katoamisensa jälkeen. Kuva: Social media

Aktivistit ja tytön perhe uskovat, että turvallisuusjoukot ovat Shakaramin kuoleman takana. Tytön on kerrottu osallistuneen näkyvästi mielenosoitukseen Teheranissa ennen katoamistaan.

Shakarami tallentui videolle, jossa hän seisoo roskakorin päällä ja polttaa päähuivinsa.

Lue lisää: Silminnäkijä kertoi CNN:lle Iranissa protestoineen Nikan, 16, viimeisistä hetkistä ennen katoamista: "Halusin pelastaa hänet"

TikTokissa suosittu Hadis Najafi osallistui mielenosoitukseen Karajissa syyskuussa, kun hänet ammuttiin kuoliaaksi, Sky News on kertonut. Najafin iästä liikkuu ristiriitaista tietoa. Joidenkin lähteiden mukaan hän oli 20-vuotias, mutta Sky Newsin mukaan 23-vuotias.

Najafi ei ollut aktivisti eikä puhunut julkisesti juurikaan naisten oikeuksista. Hän julkaisi kuitenkin kotona kuvattuja videoita, joissa hän esiintyi myös ilman päähuiviaan.

Hadis Najafia ei pelottanut osallistua protestiin naisten oikeuksien puolesta.

Hadis Najafia ei pelottanut osallistua protestiin naisten oikeuksien puolesta. Kuva: Twitter / Zuma / MVphotos

Läheinen ystävä kutsui nuorta naista "aina iloiseksi ja energiseksi". Ystävien mukaan Najafi ei ollut pelännyt osallistua mielenosoitukseen. Matkalla protestiin hän lähetti videon ystävilleen.

-?Lopulta, olen onnellinen...kun kaikki on muuttumassa, Najafi sanoi.

Tuntia myöhemmin hänet oli ammuttu.

Turvallisuusjoukot tappoivat Mohammad Shariatin 26. lokakuuta illalla Sanandajssa, Kurdistanin maakunnassa, Amnesty kertoo.

Norjasta käsin toimiva ihmisoikeusjärjestö Hengaw on sanonut, että 21-vuotias Shariati ammuttiin mielenosoituksessa.

Kuva: Social media

Shariatin kerrotaan olleen perheensä ainoa poika. Hengawn mukaan mies oli kotoisin Sianavin kylästä.

16-vuotias Sarina Esmailzadeh kuoli 23. syyskuuta osallistuttuaan mielenosoitukseen, Amnesty on kertonut. Turvallisuusjoukkojen kerrotaan pahoinpidelleen hänet pampuilla Gohardashtissa Alborzin maakunnassa. Amnestyn mukaan iranilaiset viranomaiset ovat painostaneet tytön perhettä vaikenemaan.

Kuva: Social media

Iranin valtiollisen uutistoimiston Isnan mukaan Alborzin maakunnan korkein tuomari oli sanonut Esmailzadehin kuoleman olleen itsemurha. Tytön väitettiin hypänneen viisikerroksisen talon katolta.

Esmailzadeh oli tunnettu suosituista Youtube-videoistaan, joilla hän kuunteli musiikkia, tanssi ja puhui matkustushaaveistaan, The Guardian kertoo. Tyttö myös puhui naisten oikeuksista ja, kuinka vastusti sitä, että hijabin eli päähuivin käyttö oli pakollista. Hän myös ilmaisi suuttumuksensa Iranin taloustilanteesta.

Lue lisää: Amnesty: 17-vuotias Amir ammuttiin Iranin protesteissa - isä pakotettiin kuvaamaan karu video

22-vuotias Hannaneh Kia, jonka nimestä on käytetty myös muotoa Hananeh Kia, sai surmansa Mazandaranissa.

Epäselvää on, oliko hän osallistunut protesteihin. Ulkomailla toimitetun Iran Wiren mukaan Kian perhe sanoi, että nuori nainen ammuttiin, kun hän oli matkalla kotiin hammaslääkäriltä Nowshahrissa.

Kuva: Twitter / Zuma / MVphotos

Ilta Sanoma
samedi 29 octobre 2022 19:54:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.