Ilta Sanoma

Olga Zaitseva on valmis lähtemään sotaan.

Olga Zaitseva kilpaili 2014 maailmacupin kilpailussa Kontiolahdella.

Olga Zaitseva kilpaili 2014 maailmacupin kilpailussa Kontiolahdella. Kuva: Mauri Ratilainen

Venäläinen ex-ampumahiihtäjä Olga Zaitseva sanoo olevansa valmis osallistumaan Ukrainan sotaan, mikäli niin määrätään. Zaitseva, 44, latasi kantansa Izvestija-lehdelle siitä, pitäisikö urheilijat vapauttaa liikekannallepanosta.

- En halua olla liian jyrkkä, mutta ensimmäinen ajatukseni oli, että kutsutaan kaikki. Minä olen valmis lähtemään. Osaan ampua, Zaitseva sanoi.

Izvestija muistutti Zaitsevaa siitä, ettei tämä naisena ole eturivissä kutsuttavien joukossa. Puolustusministeri Sergei Shoigu väitti perjantaina Venäjän mobilisoineen osittaisessa liikekannallepanossa 300?000 ihmistä hieman yli kuukaudessa.

- Tietysti armeijassa palvelleet pitää kutsua ensin. Mutta jos tulee täysi liikekannallepano, niin menemme kaikki yhdessä, Zaitseva sanoi.

Kaksinkertaisen viestin olympiakultamitalistin puheet ovat pöyristyttäneet Norjassa. Ihmisoikeusjärjestö Norwegian Helsinki Committeen Ivar Dale kommentoi Zaitsevan lausuntoja VG:lle.

- Mielestäni Zaitsevan lausunto osoittaa ymmärtämättömyyttä vakavista sotarikoksista, joita venäläissotilaat ovat tehneet Ukrainassa. On surullista, että hän olisi vapaaehtoinen ampumaan ja tappamaan viattomia naapurimaan kansalaisia, Dale sanoi.

Zaitsevan menestyksekäs ampumahiihtoura päättyi elinikäiseen dopingpannaan.

Kansainvälinen olympiakomitea tuomitsi Zaitsevan 2017 Sotshin vuoden 2014 olympialaisten Venäjän ministeriöjohtoiseen dopingohjelman vyyhdin purkautuessa.

Viime vuoden lopulla kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU kertoi mitätöineensä Zaitsevan tulokset Sotshin olympialaisissa ja niiden jälkeisissä kisoissa. Sen seurauksena Kaisa Mäkäräisen kauden 2013-14 maailmancupin kokonaiskilpailun voitto vaihtui kakkossijaksi. Zaitsevan tulosten hylkäämisen jälkeen ykköseksi nousi Norjan Tora Berger.

Myöhemmin IBU tiedotti, että Mäkäräinen saa pitää kokonaiskisan voiton, vaikka myös Berger nostettiin voittajaksi.

Ilta Sanoma
samedi 29 octobre 2022 16:40:00 Categories: Hiihtolajit Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.