Ilta Sanoma

Nissan on rakastunut E-Poweriinsa, jota se pitää lataushybridin tasoisena tuotteena.

Nissan X-Trail on hillityn tyylikäs katumaasturi, joka ei ole sen paremmin liian futuristinen kuin liian persoonallinenkaan.

Nissan X-Trail on hillityn tyylikäs katumaasturi, joka ei ole sen paremmin liian futuristinen kuin liian persoonallinenkaan. Kuva: Harry Kuurio

Ljubljana, Slovenia

Nissan lähti sähköautoihin etujoukoissa Leafillaan, joka oli pitkään maailman, Euroopan ja Suomen eniten rekisteröity sähköautomalli. Koska auto oli edellä aikaansa, eikä mennyt kaupaksi odotetulla tavalla, kehitykseen tuli jonkunlainen uinahdus. Kilpailijat saivat Nissanin kiinni ja vyöryivät ohi. Sähköautoissa päästään vauhtiin vasta Ariyan kanssa.

Lue lisää: Koeajossa todella ylellinen Audi A8 L -?sähköä sikariportaaseen

Tämä johdanto siksi, että X-Trailin esittelyssä ilmoitettiin myynnin olevan vuonna 2026 Euroopassa 75 prosenttisesti sähköautoja ja vuosikymmenen vaihteessa pelkästään sähköautoja.

Parhaiten varustellussa Tekna-tasossa on hivenen ylellisyyttäkin - ja paljon tuttua Qashqaista.

Parhaiten varustellussa Tekna-tasossa on hivenen ylellisyyttäkin - ja paljon tuttua Qashqaista. Kuva: Toni Jalovaara

Kaikki uuden X-Trailinkin voimalinjat ovat sähköistettyjä ja teknisesti hyvinkin mielenkiintoisia, silti kun mallisarjan pienin hiilidioksidipäästö on 131 g/km, ollaan aika lailla takamatkalla.

Uuteen Nissan Qashqaihin saatiin tänä kesänä pitkän odotuksen jälkeen E-Power-voimalinja, missä polttomoottori toimii generaattorina ja eteenpäin mennään sähkön voimalla.

Lue lisää: Koeajossa uusi Alfa Romeo Tonale -?laiskahkon kevyt­hybridin sijasta kannattaa odotella pistokeversiota

Tuon saman voimalinjan saa myös uuteen X-Trailiin, mutta mielenkiintoisin vaihtoehto on E-4orce, jossa on takanakin sähkömoottori varmistamassa nelivedon.

Kokonaisuus on teknisesti jännittävä, käytännössä toimiva ja ajossa miellyttävä.

Kerrankin takapenkille pääsee helposti, kun ovi aukeaa 85 asteen kulmaan. Tilaa on runsaasti ja penkissä on pituussäätöäkin mukavat 22 senttiä.

Kerrankin takapenkille pääsee helposti, kun ovi aukeaa 85 asteen kulmaan. Tilaa on runsaasti ja penkissä on pituussäätöäkin mukavat 22 senttiä. Kuva: Toni Jalovaara

Mutta Nissan hehkuttaa E-4orcen olevan mainio vaihtoehto lataushybridille, jota on vaikea allekirjoittaa.

Ajaminen on letkeää ja toki hyvin sähköautomaista, kun suuri osa ajasta liikutaan pelkällä sähköllä. Niinpä hetkittäin melkein pelästyy, kun edestä alkaa kuulua hurinaa, joka on tilanteen mukaan hyvinkin erilaista.

Lue lisää: Olisko tässä niin sanottu teslantappaja? IS:n koeajossa uunituore sähköherkku Mercedes-EQ EQE 350+

Ohituksessa tai jyrkässä ylämäessä kuulee, että keulalla on kolmesylinterinen moottori. Siinäkin on kikkailtu, sillä 1,5-litraisen bensiiniturbon puristussuhde on muuttuva.

Vaikka sähköllä liikutaan jopa 90 prosenttia ajasta, bensiinimoottorin on ladattava tiuhaan 2,1 kilowattitunnin ajoakkua ja kulutus nousee yli kuuden litran sadalla. Nelivetoisen auton hiilidioksidipäästö on yli 140 g/km.

Lue lisää: Perinteikäs brittiläinen automerkki palasi Eurooppaan -?ensitestin perusteella MG iskee laadun ytimeen

Tuolla päästöllä on vaikea päästä kilpailemaan yritysasiakkaista, jotka valitsevat mieluummin aidon lataushybridin. Siinä ei auta Nissanin kehuma tosiasia, ettei X-Trailia tarvitse ladata.

Linjoissa on paljon samaa kuin Nissanin pienemmissä katumaastureissa.

Linjoissa on paljon samaa kuin Nissanin pienemmissä katumaastureissa. Kuva: Toni Jalovaara

On sääli, että mainio auto menee tavallaan Suomessa hukkaan, kun meillä ajattelu ja autovero suosivat lataushybrideitä.

Uusi X-Trail on nimittäin autona varsin hyvä ja sopii ainakin Qashqaita harkitseville, jotka kuitenkin haluavat enemmän tilaa tai nelivedon. Istuinpaikkoja on tarjolla, sillä X-Trailiin saa kolmannen istuinrivin 1?500 euron lisähintaan. Sitä ei tosin suositella yli 1,6 metriä pitkille matkustajille.

Lue lisää: Aito maasturi töpselivirralla, eli koeajossa Land Rover Defender P400e HSE

Sisätilojen muunneltavuutta auttaa takapenkin peräti 22 sentin pituussäätö.

Letkeä on sana, joka kuvaa ehkä parhaiten X-Traililla ajamista. Suorituskykyä on riittävästi, ajaminen on kevyttä, eikä ohjauksesta tai ajo-ominaisuuksista löydy mitään merkittävää moitittavaa.

Mukavuuskin on hyvällä tasolla, sillä matkustamo on hiljainen ja jousitus mukava. Vain sivuttainen heilahtelu heikentää vähän muuten kiitettävää tunnelmaa.

Lue lisää: Volvo siirtyi Google-kauteen -?koeajossa uusi XC60 T8 TwE AWD R-Design Edition

Maahantuojan arvio on, että vuonna 2023 löydettäisiin ostaja noin viidellesadalle X-Trailille.

Määrän saavuttaminen on täysin mahdollista, sillä X-Trail on kuin pykälää kookkaampi ja korkealuokkaisempi Qashqai, jossa on runsaasti etenkin turvavarusteita. Uudesta X-Trailista pyydetään vastaavaan Qashqaihin verrattuna noin 6 000 euroa enemmän.

Lue lisää: Uudistunut Skoda Octavia RS ääntelee rapeasti -?fiilistelyn tarve täyttyy

Nissan X-Trailin hinnat lähtevät etuvetoisen 120 kilowatin tehoisella kevythybridillä varustetun viisipaikkaisen Acentan 41 800 eurosta. Nelivetoinen E-4orce on tasan kymppitonnin kalliimpi. Kun nelivetoiseen 7-paikkaiseen X-Trailiin valitsee parhaan Tekna-varustetason, hinta alkaa jo kuutosella.

Tietoviihdejärjestelmän kieleksi voi valita Suomen ja mittariston digitaalinäytön antia voi säädellä mieleisekseen.

Tietoviihdejärjestelmän kieleksi voi valita Suomen ja mittariston digitaalinäytön antia voi säädellä mieleisekseen. Kuva: Toni Jalovaara

Uusi X-Trail on sinänsä varsin mainio auto, johon tarjotaan moottoriksi persoonallista, välivaiheeksi jäävää tekniikkaa. Omassa luokassaan se on tutustumisen arvoinen vaihtoehto, ja Nissan-ajajille hyvällä tavalla tutun oloinen.

Lue lisää: Ensitesti: Tesla Model Y suoraan Saksasta -?ylettömästi suorituskykyä ja laatukin kohdallaan

Lue lisää: Ensitestissä 2020-luvun hippibussi -?vakaasti kulkeva Volkswagen ID. Buzz tuo hymyn huulille

Moottori R3, 1?477-1?497 cm3, muuttuva puristussuhde, sähkömoottori (etu/taka) 150/94 kW, vääntömomentti 330/195 Nm, yhteisteho 157 kW (213 hv)/4 600 r/min, vääntömomentti 330 + 195 Nm Suorituskyky 0-100 km/h 7,2 s, huippunopeus 180 km/h Kulutus 6,4 l/100 km 95E10 CO2-päästöt 146 g/km Voimansiirto e-CVT, neliveto Mitat p 4?680, l 1?840, k 1?725 mm, akseliväli 2?705 mm, omamassa 2?013 kg Hinta 53?300 euroa (alkaen)

Ilta Sanoma
samedi 29 octobre 2022 15:00:00 Categories: Autot Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.