Ilta Sanoma

Hiusten saliohjelmaan kuuluvat muun muassa ahkera harjaaminen ja vaurioiden jälleenrakentaminen.

Kun hiuspohja voi hyvin, latvatkin ovat usein paremmassa kunnossa.

Kun hiuspohja voi hyvin, latvatkin ovat usein paremmassa kunnossa. Kuva: Shutterstock

Hiukset ovat lähes koko ajan rasituksen alla: lämpölaitteet, aurinko ja ilmansaasteet sekä kemialliset käsittelyt, kuten vaalentaminen ja värjääminen, kaikki kuluttavat tukkaa hitaasti mutta varmasti.

Onneksi tukan vahvistamiseen on olemassa helppoja kotikonsteja.

Sata harjanvetoa päivässä on ikiaikainen neuvo hiusten huoltamiseen, mutta edelleen harjaaminen on ihan paikkansa pitävä ohje. Harja kuljettaa ihon itse tuottamia rasvoja ympäri hiuspohjaa ja hiusten pituuteen. Näin hiusten tyvi saa luonnollista kosteutusta ja hiukset näyttävät kiiltävämmiltä.

Byrdien haastatteleman hiusasiantuntijan William Gaunitzin mukaan säännöllinen harjaaminen voi ehkäistä myös mikrobien liikakasvua hiuspohjassa. Hiuspohjassa kuuluu elää tietty määrä mikrobeja, ja hiivasienikin siellä usein asustelee. Mutta jos kumpikaan näistä pääsee villiintymään hiuspohjassa, voivat ne asiantuntijan mukaan vahingoittaa hiuksen pinnassa olevia hiussuomuja, jolloin hius kuivuu ja katkeilee.

Jotta hiuspohjan öljyt saisivat rauhassa hoitaa päänahkaa ja tukan tyveä, suosittelee Byrdien juttuun haastateltu kampaaja Reyna Zaragoza venyttämään pesuväliä edes yhden päivän pidemmäksi.

Zaragoza kertoo, että hieronta tehostaa hiuspohjan verenkiertoa, mikä on hyväksi myös hiusten terveydelle. Itselle tehty hieronta shampoota levittäessä ei tunnu ihan yhtä luksukselta kuin päähieronta kampaamon pesupaikalla, mutta siitä voi olla hyötyä tukan kunnon kohottamisessa. Healthline kertoo jopa tutkimuksesta, jonka mukaan päivittäin tehty neljän minuutin hiuspohjan hieronta voi vahvistaa tukkaa ja tehdä siitä ajan myötä jopa tuuheamman.

Muotoilurauta tai fööni tulee helposti asennettua kaikkein kuumimmalle asetukselle, varsinkin, jos on kiire ja tuloksia pitää saada nopeasti. Liian kuumat lämpölaitteet vaurioittavat William Gaunitzin mukaan hiuksen sisäistä keratiinirakennetta -?eli aiheuttavat kuivuutta, katkeilua ja kaksihaaraisia.

Siksi hiuksille kannattaa antaa vapaapäivä lämpölaitteiden käytöstä ainakin pari kertaa viikossa.

Healthlinen jutussa kehotetaan pitämään hiustenkuivaaja vähintään 15 senttimetrin päässä hiuksen pinnasta ja koko ajan liikkeessä sen sijaan, että pysähtyy pidemmäksi ajaksi kuivaamaan yhtä kohtaa.

Shampoo ja hoitoaine on hyvä valita hiuspohjan ja hiusten tarpeiden mukaan, mutta kannattaa myös muistaa, että ne viipyvät päässä lopulta vain hetken verran. Siksi pesuaineella ei saa hiusta merkittävästi vahvemmaksi.

Isompi rooli tukan kuntokuurissa on hiuksiin jäävillä tuotteilla.

Helposti katkeilevassa hiuksessa sen rikkisidokset ovat tyypillisesti vaurioituneet. Ne pitävät hiuksen rakenteen ja muodon kasassa. Vaurioita aiheuttavat esimerkiksi lämpölaitteet ja kemikaalikäsittelyt. Jos käyttää lämpölaitteita, kemikaalikäsittelyitä tai molempia, vahvistamisprojektin tueksi kannattaa ottaa sidoksia jälleenrakentava tuote.

Tunnetuin esimerkki lienee koko tuoteryhmän tunnetuksi nostanut Olaplexin hoitovoide, mutta nykyisin markkinoilla on vino pino vastaavalla periaatteella toimivia, hiuksiin jätettäviä kotihoitotuotteita.

Olaplex No.3 Hair Perfector lupaa korjata, ravita ja vahvistaa kaikenlaisia hiuksia, 31,90 ?.

Olaplex No.3 Hair Perfector lupaa korjata, ravita ja vahvistaa kaikenlaisia hiuksia, 31,90 ?.

Wella System Professional Lipid Booster lupaa uudistaa hiusta ytimestä saakka ja luoda hiukseen uusia sidoksia, 69 ?.

Wella System Professional Lipid Booster lupaa uudistaa hiusta ytimestä saakka ja luoda hiukseen uusia sidoksia, 69 ?.

K18 Leave-in Molecular Repair Hair Mask lupaa korjata hiuksen keratiinirakenteen ennalleen, 79 ?.

K18 Leave-in Molecular Repair Hair Mask lupaa korjata hiuksen keratiinirakenteen ennalleen, 79 ?.

Ilta Sanoma
samedi 29 octobre 2022 13:30:00 Categories: Ilta Sanoma Tyyli

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.