Ilta Sanoma

Vladimir Putin sijoittuu diktaattorien häntäpäähän, jos mittarina pidetään kuolonuhrien määrää. Asiantuntijan historiallinen verrokki Putinille muuttui helmikuun lopulla.

Venäjän federaation presidentti Vladimir Putin on länsimaissa ollut jo tovin persona non grata, ei-toivottu henkilö.

Lännessä Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenkaa kutsuttiin vuosien ajan "Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi".

"Veli-Lukashenka" on saanut kuitenkin ei-niin-mairittelevalle listalle seurakseen jääkiekkotoverinsa Putinin.

Putin on muuttanut Venäjän perustuslakia siten, että hän voi hallita maataan käytännössä loputtomiin. Tätä temppua taas voinee pitää diktaattoreille tyypillisenä toimena valta-asemansa säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi.

Pekka Toveri näkee Putinin keskeiseksi uhkaksi juuri arvaamattomuuden ja pelotteen.

Pekka Toveri näkee Putinin keskeiseksi uhkaksi juuri arvaamattomuuden ja pelotteen. Kuva: Seppo Kärki / IS

Kenraalimajuri evp, pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri toteaa Putinin olevan toistaiseksi diktaattorien "häntäpäässä", jos lasketaan hänen aiheuttamiensa kuolonuhrien määrää.

- Kiinan Mao Zedong tapatti 60 miljoonaa kiinalaista, Neuvostoliiton Josif Stalin 20 miljoonaa neuvostokansalaista ja natsi-Saksan Adolf Hitler 6 miljoonaa juutalaista, Toveri luettelee synkkiä lukuja.

Lisäksi Toveri mainitsee muun muassa Ugandaa lähes koko 1970-luvun hallinneen sotilasdiktaattorin Idi Aminin sekä Irakin entisen presidentin Saddam Husseinin.

Maailman diktaattorien tapattamien ihmisten lukumääristä ei voi kukaan sanoa varmuudella tarkkoja lukuja.

Diktaattoreista puhuttaessa yleensä ensimmäisten joukossa mieleen tulee Natsi-Saksaa johtanut Adolf Hitler.

Diktaattoreista puhuttaessa yleensä ensimmäisten joukossa mieleen tulee Natsi-Saksaa johtanut Adolf Hitler. "Führerin" syntilista on sanalla sanoen pitkä. Kuva: PHOTO12/Zuma

Suhteessa oman kansan väkilukuun järkyttävää tuhoa sai aikaan myös Pol Pot, oikealta nimeltään Saloth Sar.

Demokraattista Kamputseaa eli Kambodzhaa hallinneen Pol Potin ja punakhmerien nelivuotisen tyrannian aikana kuoli arviolta kaksi miljoonaa ihmistä, jopa neljäsosa koko maan väestöstä.

Toveri näkee Putinin uhkaksi juuri arvaamattomuuden ja pelotteen.

- Putinilla on käytössään ylivoimainen tuhovoima etenkin ydinaseen, mutta myös kemiallisten ja biologisten aseiden kautta, verrattuna yhteenkään tähän asti eläneeseen diktaattoriin.

- Juuri tämän tuhovoiman takia hän on vaarallinen ja nousee siltä osin ihan kärkikaartiin.

Nouseeko Vladimir Vladimirovitsh Putin modernin ajan, eli 2000-luvun diktaattoreiden selväksi ykköseksi?

- Kyllä, ehdottomasti.

- Toki Saddam tappoi omiaan ja hyökkäsi Kuwaitiin, mutta ei kuwaitilaisia kuollut niin paljon kuin mitä ukrainalaisia on kuollut tähän asti.

Idi Amin sai käsittämätöntä tuhoa aikaa hallitessaan Ugandaa lähes koko 1970-luvun.

Idi Amin sai käsittämätöntä tuhoa aikaa hallitessaan Ugandaa lähes koko 1970-luvun. Kuva: Globe Photos/Zuma

Diktaattoreihin perehtynyt filosofi Leif Sundström jakaa Toverin näkemyksen siitä, että Putin sijoittuu häntäpäähän, jos mittarina pidetään kuolonuhrien määrää.

- Putin ei pääse lähellekään verisimpien diktaattorien joukkoa.

- Jos kuitenkin mietitään sitä, kuinka Putinin toiminta on vaikuttanut maailmanhistoriaan, niin siinä mielessä hän on ihan kärkipäässä.

Filosofi Leif Sundström arvioi Vladimir Putinin poteneen mahdollista ikäkriisiä.

Filosofi Leif Sundström arvioi Vladimir Putinin poteneen mahdollista ikäkriisiä. Kuva: Veikko Somerpuro / Tammi

Tällä Sundström tarkoittaa, että Venäjä on Putinin aloittaman Ukrainan sodan myötä leimannut välinsä länteen pitkäksi aikaa.

- Myös Venäjän ja Ukrainan välit erkaantuvat sukupolvien ajaksi, elleivät jopa lopullisesti, hän viittaa entisten veljeskansojen väleihin.

Diktaattoreista kertovan Rajaton valta -kirjan tehnyt Sundström muistuttaa, että usein pienempien maiden diktaattorien vaikutusvalta on ollut paikallinen.

Putinin teki Sundströmin mukaan tähtitieteellisen ison - ja arvaamattoman - päätöksen hyökätessään Ukrainaan.

- Se oli häneltä ennennäkemätön harha-askel.

Vladimir Putin on sementoitunut paikkansa maailmanhistorian julmimpien diktaattorien joukkoon.

Vladimir Putin on sementoitunut paikkansa maailmanhistorian julmimpien diktaattorien joukkoon. Kuva: Sergei Karpukhin / Reuters

Hän mainitsee diktaattorien ominaispiirteeksi sen, että he haluavat tehdä jotain poikkeuksellista.

- Halutaan tehdä jotain niin suurta, että piirretään oma nimi maan tai jopa koko maailman historiaan. Tässä tapauksessa voi sanoa Putinin onnistuneen laittamaan nimensä historiankirjoihin.

- Nyt panoksena on koko maailman tulevaisuus näiden ydinaseiden myötä, Sundström viittaa Putinin koviin toimiin ja vielä kovempiin puheisiin.

Irakia vuosina 1979-2003 hallinnut Saddam Hussein kohtasi Waterloonsa Irakin sodassa. Hänet hirtettiin vuoden 2006 toiseksi viimeisenä päivänä.

Irakia vuosina 1979-2003 hallinnut Saddam Hussein kohtasi Waterloonsa Irakin sodassa. Hänet hirtettiin vuoden 2006 toiseksi viimeisenä päivänä. Kuva: Iraqi News Agency/Zuma

Keneen toiseen diktaattoriin Putin sitten vertautuu? Vastaus riippuu Sundströmin mielestä siitä, puhutaanko ajasta ennen hyökkäystä Ukrainaan vai sen jälkeen.

- Ennen Ukrainan sotaa olisin verrannut häntä Portugalia aikoinaan hallinneeseen António de Oliveira Salazariin.

- Salazar oli vahva toimija maan sisällä, mutta piti kuitenkin maassa näennäisen parlamentin, eikä ollut valmis lähtemään sen suurempiin ulkopoliittisiin seikkailuihin.

Ukrainan sota muutti kaiken.

- Nyt vertaisin hän Italiaa hallinneeseen Benito Mussoliniin, joka myös teki aluksi paljon hyviä uudistuksia aivan kuten Putinkin vuosituhannen alussa.

Hän muistuttaa "il Ducen" hallinneen fasistista Italiaa vuosia rauhallisesti ja maan kehittyneen hän alkuaikanaan.

- Sitten hän lähti Abessinian (nykyinen Etiopia) valloitukseen ja lyöttäytyi myöhemmin vielä Hitlerin kanssa yhteen, mikä oli harha-askel.

Leif Sundströmin mielestä Putin vertautui ennen Ukrainan sotaa Portugalia aikanaan hallineeseen António de Oliveira Salazariin (1889-1970). Sodan myötä Sundström näkee Putinin vertautuvan fasistista Italiaa johtaneeseen Benito Mussoliniin (1883-1945).

Leif Sundströmin mielestä Putin vertautui ennen Ukrainan sotaa Portugalia aikanaan hallineeseen António de Oliveira Salazariin (1889-1970). Sodan myötä Sundström näkee Putinin vertautuvan fasistista Italiaa johtaneeseen Benito Mussoliniin (1883-1945). Kuva: Keystone Press Agency / ZUMA / MVPhotos, PHOTO12 / ZUMA / MVPhotos

Filosofi Sundström ruotii Putinin poteneen mahdollisesti ikäkriisiä.

- Putin saattaa kriiseillä sen suhteen, että hänet unohdetaan, jollei hän tee mitään.

- Hän saattoi ajatella, että on hänen hetkensä.

Sundström muistuttaa, että diktaattoreille ominaisesti Putinia ei kiinnosta kansansa hyvinvointi pätkääkään, jos panoksena on Venäjän vaikutusvallan laajentaminen.

- Putin tietää myös, ettei Venäjää voi kokonaan tuhota tai hävittää.

Vladimir Putin on toiminut Venäjän presidenttinä vuodet 2000-2008 ja vuodesta 2012 näihin päiviin asti. Välissä Putin toimi pääministerinä, kun ei voinut hallita kahta kautta enempää. Myöhemmin perustuslakia muutettiin, ja nyt Putin voi hallita rajattomasti.

Vladimir Putin on toiminut Venäjän presidenttinä vuodet 2000-2008 ja vuodesta 2012 näihin päiviin asti. Välissä Putin toimi pääministerinä, kun ei voinut hallita kahta kautta enempää. Myöhemmin perustuslakia muutettiin, ja nyt Putin voi hallita rajattomasti. Kuva: Evgenia Novozhenina / Reuters

Putinia ja Hitleriä on myös verrattu toisiinsa kymmenen viime kuukauden aikana.

Sundström uskoo Hitlerinkin panneen kaiken likoon.

- Epäilemättä Hitler olisi käyttänyt ydinasetta, jos hänellä sellainen olisi ollut.

- Ukrainan sota teki Putinista "suuren diktaattorin", joka jättää rajut arvet historiaan.

Ilta Sanoma
samedi 29 octobre 2022 10:05:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.