Ilta Sanoma

Hyökkäyksen keskeyttivät paikalle hälytetyt poliisit, jotka pidättivät 42-vuotiaan epäillyn paikan päällä.

Paul Pelosi on liikemies, joka omistaa San Franciscossa sijaitsevan kiinteistö- ja pääomasijoitusyhtiön.

Paul Pelosi on liikemies, joka omistaa San Franciscossa sijaitsevan kiinteistö- ja pääomasijoitusyhtiön. Kuva: Chip Somodevilla / AFP

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin aviomies on joutunut pahoinpidellyksi kotonaan hyökkääjän murtauduttua pariskunnan yhteiseen kotiin San Franciscossa Kaliforniassa, muun muassa uutistoimisto Reuters ja CNN kertovat.

Välikohtaus sattui paikallista aikaa varhain perjantaina. Mies oli etsinyt asunnosta Nancy Pelosia, ja hyökkäsi Pelosin 82-vuotiaan aviomiehen Paul Pelosin kimppuun vasaralla. Nancy Pelosi oli tapahtumien aikaan Washingtonissa, yhdysvaltain Capitolin poliisi kertoi.

CNN:n ja The Washington Postin nimettömien lähteiden mukaan mies oli huutanut ennen hyökkäystään: "Missä Nancy on?"

Paul Pelosi sai hyökkäyksessä vakavia vammoja. Hänet kuljetettiin sairaalaan, jossa häntä operoitiin muun muassa kallonmurtuman ja oikean käsivarren ja käsien vakavien vammojen vuoksi, edustajainhuoneen puheenjohtajan tiedottaja sanoi lausunnossa.

Vammojen vakavuudesta huolimatta Pelosin uskotaan toipuvan vammoistaan täysin.

Poliiseja Pelosien kodin edustalla perjantaina.

Poliiseja Pelosien kodin edustalla perjantaina. Kuva: CARLOS BARRIA / Reuters

Hyökkäyksen keskeyttivät paikalle hälytetyt poliisit, jotka pidättivät 42-vuotiaan epäillyn paikan päällä. Häntä syytetään muun muassa henkirikoksen yrityksestä, tappavalla aseella tehdystä pahoinpitelystä sekä murtovarkaudesta, San Franciscon poliisipäällikkö William Scott sanoi.

CNN kertoi, että Paul Pelosi oli soittanut tunkeutumisen aikana hätänumeroon ja puhunut "koodikieltä", minkä myötä hätäkeskus­päivystäjä oli päättänyt lähettää paikalle poliisit.

On toistaiseksi epäselvää, miten tunkeilija on päässyt murtautumaan vauraalla Pacific Heightsin alueella sijaitsevaan taloon. Talosta otetuissa ilmakuvissa takaoven edustalla näkyy lasinsiruja.

Nancy Pelosin tiedottajan Drew Hammillin lausunnossa sanottiin, että Paul Pelosin kimppuun oli käynyt "hyökkääjä, joka toimi väkivalloin ja uhkasi hänen [Paul Pelosin] henkeään vaatien tapaamista puheenjohtajan kanssa".

Epäillystä tai hänen motiiveistaan ei ole tällä hetkellä juurikaan tietoa. Reutersin mukaan epäillyn nimeä useilla verkkosivustoilla tunnuksenaan käyttänyt henkilö on viimeaikaisissa viesteissään ilmaissut tukeaan Yhdysvaltain entiselle presidentille Donald Trumpille sekä vaikuttaa uskovan QAnon-salaliittoteoriaan.

Reuters ei ole kuitenkaan pystynyt vahvistamaan, että viestit olisi luonut perjantaina pidätetty mies.

Paul ja Nancy Pelosi kuvattuna vuonna 2018.

Paul ja Nancy Pelosi kuvattuna vuonna 2018. Kuva: Ron Sachs / ZUMA

Tapaus on herättänyt kauhistusta molemmissa puolueissa. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden soitti hyökkäyksen jälkeen Nancy Pelosille ilmaistakseen tukensa, Valkoinen talo tiedotti aiemmin.

Edustajainhuoneen republikaanien johtaja Kevin McCarthy on sanoi myös olleensa yhteydessä Pelosiin, kun taas senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell sanoi olevansa "kauhuissaan" hyökkäyksestä.

Kongressin suojelusta vastaava Capitolin poliisi sanoi tekevänsä tutkinnassa yhteistyötä liittovaltion poliisin FBI:n sekä San Franciscon poliisin kanssa.

Hyökkäys tapahtui kaksi viikkoa ennen Yhdysvaltain välivaaleja, joissa ratkaistaan muun muassa senaatin ja edustajainhuoneen valtasuhteet. New Yorkin poliisi varoitti torstaina, että ääriliikkeet voivat kohdistaa iskuja poliitikkoja, poliittisia tapahtumia ja äänestyspaikkoja vastaan ennen välivaaleja.

Poliittisesti kahtia jakautuneessa ilmapiirissä republikaanien ja demokraattien lainsäätäjiin kohdistuneet uhkaukset ovat lisääntyneet. Capitolin poliisi kertoi tutkineensa viime vuonna 9?625 tapausta, mikä on lähes kolminkertainen määrä vuoteen 2017 verrattuna.

Talosta otetuissa ilmakuvissa takaoven edustalla näkyy lasinsiruja.

Talosta otetuissa ilmakuvissa takaoven edustalla näkyy lasinsiruja. Kuva: HANDOUT / Reuters

Demokraattijohtajana ja pitkäaikaisena edustajana yhdestä Yhdysvaltain liberaaleimmista kaupungeista Nancy Pelosi, 82, on jatkuvasti republikaanien kritiikin kohteena ja esiintyy usein poliittisissa hyökkäysmainoksissa.

Silloisen republikaanipresidentin Donald Trumpin kannattajat ryöstivät Pelosin toimiston 6. tammikuuta 2021 tehdyn Capitol-hyökkäyksen aikana. Joidenkin kannattajista on raportoitu etsineen Pelosia hyökkäyksen aikana.

Tammikuussa 2021 Pelosin kotia vandalisoitiin graffiteilla, joissa sanottiin "Peruuta vuokra" ja "Haluamme kaiken". Lisäksi hänen autotallinsa eteen jätettiin tuolloin mediaraporttien mukaan sian pää.

Myös Mitch McConnellin koti joutui samoihin aikoihin ilkivallan kohteeksi.

Paul Pelosi on liikemies, joka omistaa San Franciscossa sijaitsevan kiinteistö- ja pääomasijoitusyhtiön. Hänet tuomittiin elokuussa rattijuopumuksesta ja vammojen aiheuttamisesta viideksi päiväksi vankilaan hänen jouduttuaan auto-onnettomuuteen toukokuussa.

Ilta Sanoma
samedi 29 octobre 2022 05:32:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.