Somejäteillä ei ole aiemmin nähty yhtä provokatiivisia johtajia, sanoo journalistiikan apulaisprofessori Turo Uskali.
Elon Musk on Twitterin uusi pääomistaja. Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessori Turo Uskali pitää kiinnostavana sitä, että ostajana on ristiriitaisenakin pidetty julkisuuden henkilö. Kuva: Dado Ruvic/Reuters
Teslasta ja räväköistä ulostuloistaan tunnettu Elon Musk on Twitterin uusi pääomistaja. Twitter-maailma jännittää, millä otteilla uusi omistaja työntää kädet saveen ja ryhtyy muovaamaan merkittävää viestintäalustaa.
- On selvää, että omistaja käyttää omistajan valtaa, mutta miten se ilmenee, pohtii journalistiikan apulaisprofessori Turo Uskali Jyväskylän yliopistolta.
- Viestintävallasta käydään kovaa kamppailua, ja sosiaalisen median yhtiöt ovat kiinnostuksen kohteena. Hintalappu on aikamoinen, Uskali sanoo.
Musk osti suuren potin somejätin osakkeita 44 miljardilla dollarilla eli jotakuinkin 44 miljardilla eurolla.
Aloitus on ollut rivakka. Torstaina aloittanut Musk irtisanoi ensi töikseen muun muassa toimitusjohtaja Parag Agrawalin ja talousjohtaja Ned Segalin, jotka lähtivät pääkonttorilta vartijoiden saattelemina. Lähteä saivat myös muiden muassa Twitterin menettelytapojen johtaja Vijaya Gaddea, johtava asianajaja Sean Edgett ja asiakaspalvelujohtaja Sarah Personette.
Operatiivisen johdon vaihto ei sinänsä ole uudelta omistajalta poikkeuksellista, sanoo Turo Uskali. Twitter-kaupassa poikkeuksellista on nimenomaan Elon Musk. Hänet muistetaan esimerkiksi sangen Venäjä-myönteisestä rauhansopimusehdotuksesta Ukrainan sotaan ja toisaalta satelliitti-internetjärjestelmästä, jonka hänen yrityksensä SpaceX on tarjonnut Ukrainalle.
Lue lisää: "Elon Muskin onnistunein julkisuustemppu" - kuka oikein maksaa Ukrainan Starlink-yhteydet?
Uskali pitää kiinnostavana sitä, että ostajana on ristiriitaisenakin pidetty julkisuuden henkilö. Teknologiajättien johdossa ei ole aiemmin nähty yhtä provokatorista hahmoa.
Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessori Turo Uskali. Kuva: LEHTIKUVA / HANNU RAINAMO
- Siihen varmaankin liittyy käyttäjäkunnassa myös pelkoja. Millä tavalla Twitter nyt muuttuu, ja muuttuuko se jollain tavalla? Onko siitä nyt tulossa enemmän Elon Muskin äänitorvi? Ilmassa on varmaankin kaikenlaista epävarmuutta.
Jos Muskin uusi Twitter ei miellytä käyttäjiä, he voivat äänestää jaloillaan ja lopettaa alustan käytön. Uskali pitää kiinnostavana, muuttuuko käyttäjäkunta kärkkäänä tunnetun uuden omistajan myötä ja alkavatko Muskin mielipiteet heijastua laajemmin Twitteriin.
- Käyttäjäkunta alkaa varmaan tehdä omia päätöksiään, jos näyttää siltä, että Twitterin sisällöt alkavat olla sellaisia, joita käyttäjät eivät itse koe itselleen mielekkäiksi. Jos ajattelee hyvin voimakkaita mielipidevaikuttajia, en tiedä, onko se kovin hyvä tällaisille alustoille, joiden yhtenä tarkoituksena on saada mahdollisimman laaja porukka viestimään ja kommentoimaan.
Elon Muskin viimeaikaiset Venäjä-mieliset twiitit saivat muun muassa monet nimekkäät suomalaiset puhumaan Teslojen myynnistä. Toimittaja-juontaja Maria Veitola kysyy Instagram-tilillään, ovatko samat nimet nyt lähdössä Twitteristä.
- Vai loppuuko ukkojen uho siihen, kun pitäisi luopua omista seuraajista, hän kysyy.
Lue lisää: Elon Muskin Ukraina-lausunnot vihastuttavat suomalaisia Tesla-omistajia - "Myyn pois"
Twitter-maailma jännittää, millä otteilla Elon Musk ryhtyy muovaamaan merkittävää viestintäalustaa. Kuva: Olivier Douliery / Lehtikuva
Twitterissä ja Twitterillä on paljon valtaa. Vaikka käyttäjämäärä ei yllä kaikista suosituimpien sosiaalisen median alustojen lukuihin, Twitterissä poliitikot, toimittajat ja yhteiskunnalliset toimijat käyvät aktiivisesti yhteiskunnallista keskustelua. Eri maissa Twitterillä on erilainen painoarvo.
- Entisen presidentin Donald Trumpin porttikiellosta noussut haloo osoittaa, että ainakin yhdysvaltalaisessa kontekstissa Twitterillä on ollut suurta merkitystä erityisesti nimenomaan politiikan kentällä.
Kiinnostava kysymys on, päättyykö Trumpin porttikielto Muskin valtakaudella, kuten Musk on aiemmin vihjaillut.
Yhdysvaltain entisellä presidentillä Donald Trumpilla on porttikielto Twitteriin. Kuva: Andrew Caballero-Reynolds / AFP
Trumpin henkilökohtaisella Twitter-tilillä oli 88 miljoonaa seuraajaa vielä tammikuussa 2021. Trump sai ensin tilapäisen ja sitten pysyvän porttikiellon tammikuun 2020 Capitolin mellakoiden jälkeen. Trumpin katsotaan lietsoneen kannattajiaan sosiaalisessa mediassa väkivaltaan.
Sosiaalisen median alustat tarjoavat päättäjille suoran ja nopean yhteyden kansaan ja koko maailmaan. Perinteistä mediaa ei tarvita entisellä tavalla viestien välittämiseen.
- Jos tällainen kanava suljetaan, viestinnällinen valta vähenee selvästi, kuten esimerkiksi Donald Trumpin tapauksessa, Uskali sanoo.
Tätä nykyä kaikista eniten Twitter-seuraajia on Trumpin edeltäjällä Barack Obamalla.
Elon Musk kirjoitti torstaina pitkän Twitter-viestin, jossa hän kertoo ostopäätöksensä taustoja.
- Ostin Twitterin, koska sivistyksen tulevaisuudelle on tärkeää, että olemassa yhteinen digitaalinen tori, jossa monenlaisista uskomuksista voidaan keskustella hyvässä hengessä, ilman turvautumista väkivaltaan, hän kirjoitti.
Musk on usein argumentoinut sen puolesta, ettei sosiaalinen media pirstaloituisi katsontakantojen mukaan vaan pysyisi ennemmin saman katon alla Twitterissä. Tällä argumentilla hän on perustellut myös sitä, että Donald Trumpin porttikielto oli hänen mukaansa väärä päätös.
Entinen presidentti perusti oman Truth Social -sosiaalisen median alustansa, joka on erityisesti oikeiston suosiossa.
Kielikuvissaan Elon Musk puhuu Twitteristä digitaalisena agorana, eräänlaisena antiikin kreikkalaisen torin jatkeena, jossa demokratialle tärkeää keskustelua voidaan käydä avoimesti ja hyvässä hengessä.
Uskalin mukaan voi olla ongelmallista saada keskusteluihin laajaa käyttäjäkuntaa, jos "torin" omistaja itse herättää vahvoja tunteita.
Twitterin tulevaisuudessa Uskali pitää kiinnostavana sitä, muuttuuko käyttäjäkunta uuden omistajan myötä. Lähteekö jokin tietty osa käyttäjistä?
- On todella mielenkiintoinen testi Twitter-palvelulle, että Musk omistaa sen nyt, Uskali sanoo.
Uudella omistuksella voi olla lyhyen ja pitkän perspektiivin vaikutuksia. Hänen mukaansa on tärkeää kerätä materiaalia omistuksen seurauksista, vaikka somejättien tutkiminen on yritysten avoimuuden ja läpinäkyvyyden puutteen takia vaikeaa. Avainasemassa olevia algoritmeja pidetään liikesalaisuuksina.
Uutena omistajana Elon Musk voi vaikuttaa Twitterin moderointitapoihin. Kuva: DADO RUVIC / Reuters
Tulevaisuus näyttää, vaikuttaako uusi pääomistaja Twitterin moderointiin. Uskali huomauttaa, että lainsäädäntö määrittää viime kädessä, mikä on sananvapautta ja mikä taas rikosta. Somealustojen sisällöt ovat rikoslain alaisia siinä missä muutkin sisällöt.
Siitä huolimatta uusi omistaja voi vaikuttaa moderointitapoihin.
Uskali näkee, että yleisön luottamus menee nopeasti, jos palvelun laatu laskee moderoinnin puutteen takia.
- Luottamus on kaiken viestinnällisen vallan perusedellytys. Jos käyttäjillä ei ole luottamusta, niin tuskin ne käyttävät palvelua. En uskoa, että uudella omistajalla on mitään järkeä lähteä kehittämään omia pelisääntöjä. Siinä voi käydä huonosti aika nopeasti.
Elon Musk osti Twitterin osakkeita jo alkuvuonna. Huhtikuussa tehtiin 44 miljardin dollarin kauppasopimus suuresta määrästä osakkeita, mutta kauppa vietiin maaliin vasta lokakuussa. Elon Musk ehti ilmoittaa vetäytyvänsä kaupasta ja Twitter haastaa hänet oikeuteen. Tuomari antoi Muskille ja Twitterille aikaa sopia asioista perjantaihin 28. lokakuuta. Oikeudenkäynti olisi alkanut marraskuussa.
TetraSys Oy.