Ilta Sanoma

Silminnäkijöiden mukaan Nika Shakarami osallistui näkyvästi mielen­osoitukseen Teheranissa ennen kuolemaansa.

16-vuotias Nika Shakarami kuoli syyskuun lopussa. Oikealla mielenosoituksia Teheranissa syyskyyn 21. päivä.

16-vuotias Nika Shakarami kuoli syyskuun lopussa. Oikealla mielenosoituksia Teheranissa syyskyyn 21. päivä. Kuva: Zuma / MVPhotos, AFP / Lehtikuva

Ainakin 250 ihmistä on kuollut yli kuukauden kestäneissä mielenosoituksissa Iranissa, ihmisoikeusjärjestöt sanovat Reutersin mukaan. Lisäksi tuhansia on pidätetty.

16-vuotias Nika Shakarami kuoli syyskuun lopussa. Aluksi teheranilainen syyttäjä sanoi, että tyttö olisi heitetty talon katolta alas, mutta kuolemalla ei ole yhteyttä protesteihin. Myöhemmin iranilaismedia siteerasi syyttäjää, joka sanoi Nika Shakaramin tehneen itsemurhan. Viranomaiset eivät ole sanoneet, otettiinko Shakarami kiinni mielenosoitusten yhteydessä.

CNN:n haastattelemat silminnäkijät kertovat Shakarami osallistuneen näkyvästi mielenosoitukseen Teheranissa.

Nika Shakarami oli vain 16-vuotias, kun hän kuoli epäselvissä olosuhteissa.

Nika Shakarami oli vain 16-vuotias, kun hän kuoli epäselvissä olosuhteissa. Kuva: Twitter / Zuma / MVphotos

Ladan, joka muiden silminnäkijöiden tavoin ei esiinny CNN:n jutussa turvallisuussyistä oikealla nimellään, kertoo nähneensä usean siviiliasuisen turvallisuusjoukkojen edustajan pakottaneen Shakaramin autoon. Tämä on tiettävästi viimeinen havainto teinitytöstä.

Vain hetkeä aiemmin sama silminnäkijä oli kuvannut videon, jossa näkyy Shakaramilta näyttävä tyttö piilottelemassa autojen välissä. Seitsemän tytön tuntenutta on vahvistanut CNN:lle, että tyttö on Shakarami.

- Halusin pelastaa hänet, mutta en voinut, Ladan sanoi.

-?Jalkakäytävällä oli noin 20-30 Basijin edustajaa moottoripyörillä.

Basij on puolisotilaallinen miliisi, joka on osallistunut protestien hajottamiseen ja mielenosoittajien kiinniottoihin.

Jo aiemmin muun muassa BBC on julkaissut samana päivänä kuvatun videon, jossa Shakarami seisoo kyljelleen käännetyn roskiksen päällä ja polttaa päähuivinsa, huutaen hallinnon vastaisia iskulauseita.

-?Kuolema diktaattorille! väkijoukko tytön ympärillä huusi.

BBC:n mukaan Shakarami katosi sen jälkeen, kun hän oli soittanut ystävälleen ja sanonut, että poliisi jahtasi häntä.

Shakaramin Nasrin-äiti kertoi iranilaiselle Etemadille puhuneensa useita kertoja tyttärensä kanssa ennen tämän katoamista. Hänen mukaansa puheluiden taustalla kuuluneet äänet viittasivat siihen, että tyttö oli paennut muiden mielenosoittajien kanssa turvallisuusjoukkoja.

Hän sanoo puhuneensa tyttärensä kanssa viimeisen kerran hieman ennen keskiyötä. Tämän jälkeen hän ei saanut enää yhteyttä Shakaramiin ja tytön Instagram- ja Telegram-tilit poistettiin.

Shakaramin perhe on sanonut vallankumouskaartin edustajan kertoneen epävirallisesti, että Shakarami oli ollut noin viikon pidätettynä, minkä jälkeen hänet siirrettiin pahamaineiseen Evinin vankilaan. Shakaramin täti kertoi yhteydenotosta BBC:lle, mutta myöhemmin hän perui puheensa. Shakaramin äidin mukaan täti ja tytön setä pakotettiin antamaan väärät lausunnot.

22-vuotiaan Mahsa Aminin kuolema siveyspoliisin pidättämänä johti valtaviin mielenosoituksiin ympäri Irania.

22-vuotiaan Mahsa Aminin kuolema siveyspoliisin pidättämänä johti valtaviin mielenosoituksiin ympäri Irania. Kuva: AFP / Lehtikuva

Ilta Sanoma
vendredi 28 octobre 2022 20:27:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.