Ilta Sanoma

Osa laivoista joutuu odottamaan pääsyä ruuhkautuneisiin terminaaleihin. Osa taas odottaa kaasun hinnan nousua.

Espanjan Cartagenan LNG-terminaali on yksi suurimmista Euroopassa.

Espanjan Cartagenan LNG-terminaali on yksi suurimmista Euroopassa. Kuva: Javier Carrion/Zuma

Euroopan kaasuvarastojen täyttyessä ennakoitua nopeammin on noussut esiin uusi pulma.

Espanjan, Portugalin ja Britannian rannikon läheisyydessä on tusinoittain LNG-kaasulastissa olevia tankkereita, kertoo BBC. Ne odottavat pääsyä satamiin.

Osin tungos johtuu siitä, että Euroopan kaasuvarastot ovat jo nyt lähes täynnä, kun ne piti saadaan 80-prosenttisesti täyteen marraskuun alkuun mennessä.

Toisaalta jäätymispisteeseen nesteytetyn LNG:n takaisin kaasumaiseen muotoon muuttavia terminaaleja ei ole nyt Euroopassa tarpeeksi, vaikka esimerkiksi Saksassa ja Hollannissa niitä on rakenteilla.

Samaan aikaan Euroopassa vallinnut lämmin sää on vähentänyt kaasun lämmityskäyttöä vuodenaikaan nähden. Myös teollisuuden kaasunkäyttö on supistunut.

-?Sementin ja teräksen tuotannossa on ollut dramaattinen pudotus, sanoo analyysiyhtiö Kayrroksen perustajiin kuuluva Antoine Halff.

Analyysiyhtiö ICIS:n mukaan Euroopan kaasunkulutus on nyt viidenneksen pienempi kuin yleensä tähän aikaan vuodesta.

Osa laivoista odottaa kuitenkin yksinkertaisesti sitä, että kaasun hinnat nousevat. Kun kaasufutuurit viittaavat kaasun hinnan olevan korkeampi ensi vuoden alussa, on edullisempaa toimittaa lasti maihin silloin.

Euroopan kaasumarkkinoiden suunnannäyttäjän eli Hollanin TTF:n marraskuun toimitusten hinta putosi tällä viikolla jo alle sadan euron megawattitunnilta, mutta on loppuviikosta kivunnut taas sadan euron yläpuolelle. Tammikuun toimitusten hinta liikkuu nyt 149 eurossa.

Ilta Sanoma
vendredi 28 octobre 2022 20:02:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.