Ilta Sanoma

Tomi Rantanen kokeili kuukauden ajan erittäin rajattua budjettia. Aiemmin hän käytti ruokaan samassa ajassa satoja euroja.

- Minun periaatteeni on se, että kannattaa ajatella, mikä on se hinta kaloreiden ja proteiinien suhteen, sillä ne pitävät nälkää, Tomi Rantanen sanoo.

- Minun periaatteeni on se, että kannattaa ajatella, mikä on se hinta kaloreiden ja proteiinien suhteen, sillä ne pitävät nälkää, Tomi Rantanen sanoo. Kuva: Colourbox

Onko yhden henkilön mahdollista syödä viidellä eurolla päivässä niin, että ruokaa saa tarpeeksi ja se on ravitsevaa?

Nelikymppisen valokuvaajan Tomi Rantasen ruokabudjetti on ollut aiemmin noin 500 euroa kuukaudessa. Se on koostunut perusruoasta, mutta laskua ovat kasvattaneet muun muassa niin kutsutut "superfoodit", eli erilaiset pähkinät sekä erikoistuotteet.

-?Budjettia kasvattivat terveystuotteet, joita ostelin. En tiedä, oliko niistä edes hyötyä, hän kertoo Ilta-Sanomille.

Tomi Rantanen päätti syyskuussa rajata ruokabudjettinsa hyvin pieneksi ja noudattaa sitä kuukauden ajan. Tavoitteena oli, että yksittäiset annokset voisivat maksaa korkeintaan euron.

Päiväbudjetti ruoalle oli viisi euroa.

Hän kertoi projektistaan blogissaan Parempi minä. Loppuraportissaan Rantanen kertoo jopa alittaneen budjettinsa ja silti syöneensä riittävästi ja hyvin.

Kuinka se on mahdollista?

Ihan noin vain se ei onnistunut, mies myöntää.

-?En halua antaa sellaista viestiä, että nuukailu olisi helppoa, Rantanen sanoo heti.

Hän kertoo yhdeksi merkittäväksi havainnoksi sen, että hyvin pienellä budjetilla eläminen oli erittäin kuluttavaa.

Hintojen jatkuva laskeminen, vertailu sekä "loputtomien valintojen ja kompromissien tekeminen budjettirajoitusten vuoksi oli kieltämättä uuvuttavaa", hän kirjoitti projektin miinuspuolista.

Yksi syy projektin aloittamiseen oli epävarmuus omassa taloudessa. Rantaselle hyvin pienen ruokabudjetin kokeileminen oli kuitenkin enemmän kiinnostava projekti, kuin pakollinen asia.

-?Tiedän, että minulle tämä oli valinta. Itseäni kiinnostavat erilaiset haasteet ja tein tämän itseni vuoksi. Olen kuitenkin iloinen, jos joku hyötyy projektini havainnoista.

Lähtökohta korkeintaan viiden euron päiväbudjettiin oli se, että kaloreita tuli saada päivässä vähintään 2000 kilokaloria, mieluusti hieman yli.

Keskeistä oli siis se, että Tomi valitsi ruokia, jotka pitivät nälkää ja olivat ravitsevia.

Hän ei mennyt kauppaan ennen kuin oli tutkinut verkosta hintoja ja suunnitellut ostoksensa. Hän tarttui vain satunnaisesti tarjoustuotteisiin tai punalapputuotteisiin ja teki ruokaa isompia satseja.

-?Saatoin syödä samaa pääruokaa monena päivänä peräkkäin. Toiset kyllästyisivät sellaiseen.

Rantasella ei ole antaa kaikille sopivaa, kopioitavaa listaa siitä, miten projekti onnistui.

Yksi keskeinen Tomin onnistumisen salaisuus edullisen ja terveellisen yhdistämiseen oli kuitenkin tämä: tapa ajatella ruokaa siitä näkökulmasta, miten se täyttää ja ravitsee suhteessa siihen, mitä se maksaa.

Kun moni päivittelee esimerkiksi juuston tämän hetken kilohintoja, jotka voivat olla esimerkiksi jopa 8 euroa, Tomi Rantanen näkee asian toisin. Juustoa kalliimmaksi tulisi jokin "höttöruoka", josta ei saa energiaa tai muutakaan.

-?Ruoan hintaa pitäisi ajatella suhteessa sen täyttävyyteen ja ravitsevuuteen. Esimerkiksi sokeria tai jotain muuta höttöä saa halvalla, mutta siitä ei ole mun keholle mitään hyötyä. Sen sijaan esimerkiksi juustossa on proteiinia ja energiaa. Se pitää nälkää ja siinä on ravintoaineita, hän sanoo.

Hän tiivistää asiaa blogissaan:

Esimerkiksi eineksiä, karkkia ja sipsejä syömällä joutuu maksamaan ruoastaan paljon enemmän ja saa silti vain pienen murto-osan ravintoaineista. Puhumattakaan siitä, että roskaruokavalion todellinen hintalappu nousee jyrkästi pitkän aikavälin terveysongelmina.

-?Minun periaatteeni on se, että kannattaa ajatella, mikä on se hinta kaloreiden ja proteiinien suhteen, eli ovat se ensimmäinen asia, mitä kannattaa ajatella. Kun ne löytyvät lautaselta, mikroravintoaineet ovat se seuraava tärkeä tavoite annokseen. Niihin yleensä meneekin sitten helposti puolet hinnasta.

- Pelkät kalorithan eivät maksa paljoa, eikä se proteiinikaan ole lopulta niin kallista minun laskuillani, hän sanoo myös.

Rantasen aamupuurovalinnat ovat hänen ajatusmallistaan konkreettinen esimerkki: puuro sisältää kaurahiutaleiden lisäksi paljon muutakin, kuten banaania, pellavansiemenrouhetta ja maapähkinävoita.

Kauran vain 1 euro per 2000 kcal on erinomainen hinta energialle, Rantanen kirjoittaa blogissaan.

-?Maapähkinävoitakin voi tehdä edullisista maapähkinöistä helposti itse, hän kertoo.

Aamupuuron ainekset ovat siis edullisia, mutta ravitsemuksellisesti ja energiansa puolesta hyvin rikkaita. Niiden hinnalla saa siis todellista vastinetta.

Projektin aikana Tomi opetteli myös käyttämään enemmän palkokasveja. Aluksi ne vaikuttivat vatsaan, sen hän myöntää, mutta uusia ruokia tuli opeteltua.

Mistä hän luopui?

-?Ne erikoiset pähkinät ja superfoodit. Lisäksi tuore lohi oli näillä hinnoilla vaikeaa saada.

Tomi Rantanen ei palaisi enää yhtä tiukkaan budjettiin, mutta 500 euroa hän ei enää kuukaudessa ruokaan aio käyttää. Syyskuussa kauppaan meni yhteensä 142 euroa.

Nyt hän uskoo, että ravitsevaan ja hänelle sopivaan ruokaan riittää jatkossa 150-200 euroa.

- Paikoitellen minun teki mieli syödä sokeria, pullaa, ruisleipää ja monia muita asioita, joiden syömisen olen ainakin suurimmaksi osaksi lopettanut jo aikaa sitten, Rantanen myönsi silti blogissaan tiukan budjetin vaikutuksista.

Rantasen kirjoittama esimerkki yhden päivän ruoista ja niiden hinnoista on syyskuulta 2022. Tuotenimet on poistettu.

Kaurahiutale 40 g (0,07?)

Banaani 100 g kuorittu ( 0,30?)

Maapähkinävoi 50 g (0,20?/edullisimmasta maapähkinäpussista itse tehty)

Voi 10 g (0,10?)

Pellavansiemenrouhe 3 g (0,01?)

Jodioitu merisuola

Puolikkaan appelsiinin mehu 80 g (0,19?)

Yhteensä: 0,87? (682 kcal, 39 g rasva, 54 g hiilihydraatti, 23g proteiini)

Kuivatut herneet 63 g (0,13 ?)

Porkkana 23 g (0,03 ?)

voi 1 g (0,01?)

Sipuli 13 g (0,02?)

Jauheliha nauta-sika 88 g (0,56?)

Mausteet (suola, mustapippuri, paprika, meirami) (n. 0,06?)

Sinappi 12 g (0,10?)

Yht: 0,91? (478 kcal, 20 g rasva, 45 g hiilihydraatti, 28 g proteiini)

Kaurakuivaleipä 31g (0,38?)

Voi 10 g (0,10?)

Maksamakkara 25 g (0,12?)

Juusto 28g (0,26?)

Kurkku 23 g (0,09?)

Yht: 0,95? (364 kcal, 27g rasva, 13 g hiilihydraatti, 15 g proteiini)

Oliiviöljy 3 g paistamiseen ( 0,04?)

Sipuli 45 g (0,07?)

Valkosipuli 5 g (0,02?)

Riisi 45 g (0,05?)

Kikherneet 40 g (0,20?)

Herne-maissi-paprika 50 g (0,14?)

Kananmuna, puolikas (0,19?)

Mausteet: suola, paprika, sitruunapippuri (0,08?)

Sitruunatäysmehu 10g (0,08?)

Oliiviöljy 7 g (0,11?)

Yht: 0,98? (371kcal, 15 g rasva, 40 g hiilihydraatti, 17 g proteiini)

Banaani 104 g (0,30 ?)

Maapähkinävoi 50g (0,20 ?)

Jugurtti 100 g (0,15 ?)

Mustikka 25 g (0,24 ?)

Kaakaojauhe 4g (0,06 ?)

Pellavansiemenrouhe 2 g (0,01 ?)

Yht: 0,96 ? (518kcal - 31g rasva, 33g hiilihydraatti, 23g proteiini)

Lähde: Parempi minä -blogi

Ilta Sanoma
vendredi 28 octobre 2022 20:11:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.