Ilta Sanoma

Yhdessä joessa oli parinkymmenen metrin matkalla tuhansia jokihelmisimpukoita.

Maastotyöntekijät etsivät Lapista sekä kokonaan uusia raakkujokia että uusia populaatioita aiemmin tunnetuista raakkuvesistä.

Maastotyöntekijät etsivät Lapista sekä kokonaan uusia raakkujokia että uusia populaatioita aiemmin tunnetuista raakkuvesistä. Kuva: Metsähallitus

Metsähallituksen maastotyöntekijät löysivät menneenä kesänä Lapista ennätysmäärän harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja. He sukelsivat 82 purossa ja 12 purosta löytyi raakkuja.

Merkittävä esiintymä paljastui Tenojoen vesistössä, josta on tähän asti tunnettu vain yksi suurempi populaatio. Yhdessä joessa oli parinkymmenen metrin matkalla tuhansia raakkuja.

Tenojoen löydös on Suomen pohjoisin ja Lapin tämän kesän suurin raakkuesiintymä.

Raakku on merkki puhtaasta vedestä. Se on tehokas vedenpuhdistaja, sillä ravintoa haaliessaan simpukka suodattaa vuorokaudessa 50 litraa vettä.

- Kun vedessä on raakkuja, vettä voi juoda keittämättä, Metsähallituksen Luontopalvelujen erikoissuunnittelija Sakari Kankaanpää sanoo tiedotteessa.

Raakku on riippuvainen taimenesta ja lohesta. Se tarvitsee niitä väli-isännikseen elämänsä alkuvuosina.

Padot ja muut vesistöjen nousuesteet haittaavat lohien ja taimenten vaellusta, mikä puolestaan haittaa raakkujen lisääntymistä.

Raakku viihtyy puhtaissa vesissä.

Raakku viihtyy puhtaissa vesissä. Kuva: Metsähallitus

Ilta Sanoma
vendredi 28 octobre 2022 19:15:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.