Ilta Sanoma

Riku Riski ei aio katsella Qatarin MM-kisoja sekuntiakaan. Vuonna 2019 hän kieltäytyi maajoukkueleiristä Qatarissa ja päätyi maailmankuuluksi ihmisoikeusjalkapalloilijaksi.

Ihmisoikeuksien puolesta liputtava Riku Riski ei aio katsella Qatarin MM-kisoja sekuntiakaan. Vuonna 2019 hänestä tuli iso nimi jalkapallomaailmassa. Kisojen stadionprojektit ovat vaatineet tuhansien köyhien siirtotyöläisten hengen.

Ihmisoikeuksien puolesta liputtava Riku Riski ei aio katsella Qatarin MM-kisoja sekuntiakaan. Vuonna 2019 hänestä tuli iso nimi jalkapallomaailmassa. Kisojen stadionprojektit ovat vaatineet tuhansien köyhien siirtotyöläisten hengen. Kuva: AFP/Toni Repo

Riku Riski oli vuonna 2018 Suomessa melko tunnettu, mutta kansainvälisesti hyvin tuntematon jalkapalloilija. Loppuvuodesta 2018 hän kieltäytyi matkustamasta A-maajoukkueen kanssa Qatariin harjoitusleirille, ihmisoikeuseettisistä syistä.

Maan ihmisoikeustilanne ja pian alkaviin jalkapallon MM-kisoihin liittyvät rakennusprojektit eivät TPS-kasvatin mielestä kestä minkäänlaista päivänvaloa.

Riski ei rummuttanut asiaansa julkisuuteen, mutta kun Helsingin Sanomat uutisoi hänen Suomessa ennennäkemättömästä menettelystään alkuvuodesta 2019, uutinen levisi läpi valtavan jalkapallomaailman kuin kulovalkea ja Riku Riskistä tuli hetkessä ja hetkeksi jopa maailmankuulu jalkapalloilija.

Lue lisää: Kommentti: Palloliitolla olisi ollut kymmenen vuotta aikaa puuttua Qatarin kuolemankisojen epäkohtiin

- Idea ei alun perin ollut tuoda asiaa julkisuuteen lainkaan, mutta kun näin sitten kävi, niin maailmanlaajuiset reaktiot tuntuivat kiistatta hämmentävän isoilta. Asia tietysti oli hyvä eli ihmisoikeudet, Riski sanoi perjantaina Mehiläisen järjestämässä, urheilijoiden mentaaliseen hyvinvointiin liittyvän keskustelutilaisuuden jälkeen Helsingissä.

- Kuten viimeaikaiset uutiset kertovat, asiat ovat tällä saralla vielä pahasti keskeneräisiä, Riski viittasi uutisiin Qatarin stadionprojekteissa kuolleista köyhistä siirtotyöläisistä.

Urheilu Mehiläisen urheilijoiden henkistä hyvinvointia koskeneeseen keskusteluun osallistuivat perjantaina psykologit Tuomas Grönman (vas.) ja Hannaleena Ronkainen sekä urheilijoista Viivi Lehikoinen, Riku Riski ja Leo-Pekka Tähti. Etäyhteydellä mukana oli Enni Rukajärvi.

Urheilu Mehiläisen urheilijoiden henkistä hyvinvointia koskeneeseen keskusteluun osallistuivat perjantaina psykologit Tuomas Grönman (vas.) ja Hannaleena Ronkainen sekä urheilijoista Viivi Lehikoinen, Riku Riski ja Leo-Pekka Tähti. Etäyhteydellä mukana oli Enni Rukajärvi. Kuva: Toni Repo / IS

Hän oli pukeutunut Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua?-kampanjan huppariin. Muita kampanjaurheilijoita ovat muun muassa Kiira Korpi, Shawn Huff, Tim Sparv ja Senni Salminen.

Lue lisää: Jari Litmanen kehuu jalkapallon MM-turnauksen puitteita Qatarissa -?"Kukaan ei tule pettymään"

Jos MM-kisat pelattaisiin ihmisoikeuksia kunnioittavassa maassa, jalkapalloa hengittävä Riski katsoisi niitä intensiivisesti. Nyt valittu linja on toinen:

- En katso tai muutenkaan seuraa näitä kisoja ollenkaan. Periaatteiden ja vakaumuksen mukaan mennään, sanoi Riski, jonka seuraksi keskustelutilaisuuteen oli kutsuttu Leo-Pekka Tähti, Viivi Lehikoinen ja Enni Rukajärvi sekä psykologit Tuomas Grönman ja Hannaleena Ronkainen.

Lue lisää: Järkyttäviä paljastuksia MM-kisojen kulisseista - vähemmistöjen edustajat kertovat viranomaisten kauheista teoista

Riskin, 33, oman uran viisivuotinen vaihe HJK:ssa päättyy tähän kauteen, nelinkertaisena Veikkausliigan mestarina.

Uutta sopimusta kartoittava pelaaja myöntää, että sydämestä kirpaisi, kun FC Lahti piti karsinnassa paikkansa Veikkausliigassa lyömällä kasvattajaseura TPS:n viime hetkien maalilla.

Riski ei peittele, että Veikkausliigassa pelaava TPS olisi ollut todella houkutteleva jatkovaihtoehto.

- TPS on toki edelleen vaihtoehto.

Ilta Sanoma
vendredi 28 octobre 2022 19:01:00 Categories: Ilta Sanoma Urheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.