Ilta Sanoma

Vastaamo-tietomurrosta epäiltyä hakkeria on kuvailta taitojensa vuoksi peräti "ihmelapseksi". Tietoturvapiireissä on kiinnitetty huomiota hänen häikäilemättömyyteensä.

Miten espoolaisen yrittäjäperheen pojasta tuli valtavaa inhimillistä kärsimystä kylvävä superhakkeri?

Kysymys nousi ajankohtaiseksi perjantaina, kun poliisi ilmoitti epäilevänsä psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta 25-vuotiasta suomalaismiestä.

Hän on espoolaislähtöinen vuonna 1997 syntynyt Julius Kivimäki. Nuori mies on tehtaillut vakavia ja massiivisia tietomurtorikoksia hyvin nuoresta saakka.

IS:n tekemät taustahaastattelut osoittavat, ettei hänen nimensä ilmitulo Vastaamo-epäiltynä ollut yllätys tietoturvapiireissä.

Alan asiantuntijat ovat käyneet keskustelua muun muassa Kivimäen häikäilemättömästä tyylistä. IS:n haastatteleman asiantuntijan mukaan moni on spekuloinut, onko kyseessä peräti paatunut sosiopaatti.

- On paljon ihmisiä jotka ovat sitä mieltä, että ihmisiä ei saisi arvioida tapamaatta. Hän on kuitenkin teoillaan osoittanut olevansa empatiakyvytön ja tunne-elämältään häiriintynyt, pitkään tietototurva-alalla työskennellyt asiantuntija sanoo IS:lle.

Aiheen arkaluontoisuuden vuoksi hän pysyttelee haastattelussa nimettömänä.

Lue lisää: Vastaamon epäilty tieto­murtaja on kuuluisa teini­hakkeri Espoosta

Tietoteknisiltä taidoiltaan jopa "ihmelapseksi" tituleerattu Kivimäki on asiantuntijan mukaan viettänyt viime vuodet varsin rehentelevää elämää.

Koska hänen hakkerintaitonsa ovat kiistämättömät, leveän elämäntavan rahoitus herättää kysymyksiä. Kivimäen nimissä olevalla kotisivulla ja Twitter-tilillä hänen asuinpaikakseen on merkitty Dubai.

- Kenen maksettavaksi hotellit ja vuokra-autot ovat päätyneetkään? asiantuntija pohtii.

Kivimäki omistaa tiettävästi myös merkittävän omaisuuden virtuaalivaluuttoina ja hän on esitellyt muun muassa Ylilauta-keskustelupalstalla arvokellojaan. Vaikka viestejä on vaikea yhdistää aukottomasti Kivimäkeen, useampi tietoturva-asiantuntija pitää yhteyttä hyvin varmana.

Kivimäen toimintatapaan kuuluu sekin, että huippuhakkerille epätyypillisesti hän on jättänyt itsestään paljon jälkiä. Kun hänen nimensä on tiedossa, etsijöiden joukkoon liittyy todennäköisesti poliisin lisäksi myös yksityisiä tahoja, kuten Vastaamon tietomurron selvittämisessäkin kävi.

- Piileskely ei tule olemaan helppoa, asiantuntija toteaa.

Lue lisää: Poliisi epäilee Vastaamon tieto­murrosta 25-vuotiasta suomalaismiestä - eurooppalainen pidätysmääräys

Poikkeukselliset digikykynsä rikollisiin tarkoituksiin valjastanut nuorukainen on saanut takavuosina myös kansainvälistä mediahuomiota.

Hän on ollut muun muassa Sky Newsin haastattelussa vuonna 2014 kertonut olevansa yksi hakkeriryhmä Lizard Squadin kolmesta ydinjäsenestä. Sittemmin hän ilmoittanut kuuluneensa myös muihin ryhmiin.

Nuoren miehen ensimmäinen rikostuomio juontaa juurensa vuosiin 2012-2013, jolloin hän oli 15-vuotias teinipoika. Tuolloin hän murtautui yli 50?000 palvelimelle kehittämiensä ohjelmien avulla.

Myöhemmässä rikoskokonaisuudessa hän kyykytti Espoosta käsin Yhdysvaltain ilmavoimia, viihdeyhtiö Sonyn pomoa, eri osavaltioiden poliisipiirejä ja lentojätti American Airlinesia hakkeriryhmänsä kanssa. Rikokset tapahtuivat helmikuun ja joulukuun välisenä aikana vuonna 2014.

Tämän rikosvyyhdin käsittely on vielä kesken Helsingin hovioikeudessa.

Lue lisää: Kommentti: Poikkeuksellista Vastaamo-tutkintaa verhosi sala­myhkäisyys - nyt paine siirtyy poliisilta hallitukselle

Ehdollisiin vankeustuomioihinsa mies on suhtautunut vähätellen.

Vuonna 2016 Kivimäki kertoi taustastaan, hakkerifilosofiastaan ja silloisesta rikostuomiostaan Long Playn haastattelussa.

Kivimäki muisteli käyttäneensä tietokonetta, vanhempiensa kannettavaa, ensimmäistä kertaa kolmivuotiaana. Hän kertoi jo nuorena ymmärtäneensä, että voisi "ansaita netissä heti enemmän rahaa kuin koulusta valmistuneet ihmiset joskus myöhemmin".

- Ei ehdollinen (vankeusrangaistus) merkitse yhtään mitään, jos ei tee uusia rikoksia, hän kertoi haastattelussa.

IS:n haastattelema asiantuntija sanoo Kivimäen hyödyntäneen toimintansa aloittaessaan alaikäisyyttään sumeilematta ja viitanneen kintaalla ehdolliselle tuomiolle.

Hän korostaa, että tämänkaltaiseen tietoturvarikollisuuteen tulisi puuttua jo varhaisessa vaiheessa.

- Tunnetta rangaistuksi tulemisesta ei synny. Rikosseuraamisprosesseilla ei ole ollut hänen tapauksessaan mitään merkitystä, asiantuntija sanoo.

Lue lisää: Tällainen on Vastaamo-tieto­murrosta epäilty Suomen tunnetuin hakkeri: rikoksia jo teininä, huijasi USA:n ilma­voimia

Kivimäen nimissä olevilla verkkosivuilla kerrotaan, että hän on suomalainen liikemies, sijoittaja ja filantrooppi, eli ihmisystävällinen ja ihmisrakas henkilö.

Verkkosivutietojen mukaan hän vietti lapsuuden kesiä maalla Savonlinnassa nauttien luonnonläheisyydestä ja eläintenhoidosta.

Lapsena hän oli myös innokas oppimaan kaikenlaisia uusia taitoja tenniksenpeluusta golfiin. Lisäksi nuorukaisella oli palava veto matkusteluun ja bisnesmaailmaan, joten hän päätti perustaa oman yrityksen 15-vuotiaana.

Osa ihmisrakkaaksi itseään tituleeraavan Kivimäen varhaisista verkkorötöksistä on sikäli poikkeuksellisia, että ne ovat suoraan ihmisiin kohdistuvia. Hän on tehnyt useita "doksauksia", eli julkaissut ihmisten henkilö- ja muita yksityistietoja verkossa.

Toiminta on herättänyt suuttumusta, ja takavuosina Ryan- ja Zeekill-nimimerkkien takana toimineen Kivimäen henkilöllisyys paljastettiinkin verkossa.

Kivimäen tiedetään tehneen myös "swattausta" eli perättömiä ilmiantoja viranomaisille käynnissä olevista vaaratilanteesta. Niiden tarkoitus on usuttaa poliisit asiasta tietämättömien uhrien kimppuun, mahdollisesti erikoisjoukkojen voimin ja aseita käyttäen.

Swattausten tiedetään johtaneen uhrin kuolemaan Yhdysvalloissa ainakin yhdessä tapauksessa.

Lue lisää: Vastaamo-murrosta epäillyn uskotaan olevan myös kiristysten takana - tämän poliisi hänestä kertoo

Suuri osa Kivimäen tekemistä tietomurroista on ollut automatisoituja. Suomen viranomaiset joutuivat aiempia rikoksia selvittäessään lähettämään kymmeniä tuhansia ilmoituksia murtojen kohteille, jotka olivat yleensä ulkomailla. Näiden rikosten selvitystyö on siis hyvin työlästä.

Suojausten takana piileskellyt Vastaamo-kiristäjä väitti yhteydenotossaan Ilta-Sanomien toimitukseen lokakuussa 2020 myös Vastaamon tietomurron ja tietovarkauden tapahtuneen automatisoidusti.

Hän sanoi murron ja kiristyksen välisen ison aikavälin johtuvan siitä, ettei hän tiennyt, mitä hänen automatiikkansa oli tullut varastaneeksi.

Aiemmissa oikeusjutuissa Kivimäen puolustusasianajajana toiminut Peter Jaari kommentoi Ilta-Sanomille perjantaina aamulla, ettei hän ollut tietoinen entiseen päämieheensä kohdistuvasta rikosepäilystä.

- En tiedä tästä asiasta toistaiseksi mitään, enkä voi sitä kommentoida. Toistaiseksi minulla ei ole häneen mitään yhteyttä.

Myös Jaarin tietojen mukaan Julius Kivimäki on jo pidempään oleskellut ulkomailla.

Jaari kommentoi Kivimäen rikoshistoriaa puolustuksen näkökulmasta käsin: Hänen mukaansa nuoren hakkerin toiminta ei ole missään vaiheessa tähdännyt henkilökohtaiseen taloudelliseen hyötymiseen ja vahingon aiheuttamiseen, vaan enemmänkin näkyvyyden saamiseen hakkeriryhmilleen.

- Hän on 14-15-vuotiaana päässyt tiettyihin ympyröihin, huomannut taitavuutensa ja päässyt näyttämään kykynsä. Hän ei ole tuolloin nuorena miettinyt, minkälaista vahinkoa voi syntyä. Hän on ollut nuoresta saakka hyvin lahjakas tietoteknisissä asioissa, mutta enempää en voi hänen taustoistaan kertoa, Jaari sanoo.

Seuraavaksi poliisi pyrkii saamaan Kivimäen kiinni. Hänen olinpaikkansa ei virkavallan mukaan ole tiedossa.

Kivimäki on torstaina vangittu poissaolevana, ja hänestä on tehty eurooppalainen pidätysmääräys.

Kivimäkeä epäillään törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Noin 22?000 asianomistajaa on tehnyt rikosilmoituksen poliisille Vastaamon tapaukseen liittyen.

Ilta Sanoma
perjantai 28. lokakuuta 2022 18.45.00 Categories: Digitoday Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.