Ilta Sanoma

Keväällä menestyksekkään uransa lopettanut hiihdon supertähti paljastaa uutuuskirjassaan uransa varrelle mahtuneita haasteita. Yksi niistä oli syömishäiriö.

Norjalaistähden elämäkerta julkaistiin torstaina. Kuva on vuodelta 2018.

Norjalaistähden elämäkerta julkaistiin torstaina. Kuva on vuodelta 2018. Kuva: Kalle Parkkinen

Kaiken voittanut norjalaishiihtäjä Therese Johaug, 34, kertoo torstaina julkaistussa elämäkerrassaan haasteista parrasvalojen takana.

Lue lisää: Uutuuskirja: Therese Johaug on yhä raivoissaan - Aino-Kaisa Saarisen tempaukset dopingkäryn jälkeen olivat liikaa

Uransa aikana Johaug ei puhunut kamppailustaan painon ja syömisen kanssa. Kirjassa ex-hiihtotähti paljastaa, että hänen ruokavalioonsa jouduttiin puuttumaan ennen vuoden 2011 Holmenkollenin MM-hiihtoja.

Joulukuussa 2010 Johaug oli tyytyväinen kolmanteen sijaan maailmancupin osakilpailussa.

Kilpailun jälkeen maajoukkueen valmentaja Egil Kristiansen saapui Johaugin huoneeseen, mutta ei suinkaan onnittelemaan hyvästä hiihdosta. Asia oli paljon vakavampi.

-?Edellisen vuoden aikana painoni oli tippunut aika rajusti. Hän oli huomannut sen ja minä tiesin siitä. Meidän täytyi keskustella siitä vakavasti, Johaug muistelee kirjassa Hele historien (suomeksi Koko tarina).

Johaug oli saanut tukea ravitsemusalan ammattilaisilta ja psykologeilta.

-?He olivat yrittäneet saada kurssin käännettyä.

- Koin, että olin noudattanut heidän ohjeitaan, mutta he eivät olleet tyytyväisiä. Sitten sain Egililtä hyvin selkeän viestin. Olin liian laiha. Mikäli en saisi painoani nousemaan, minulta kiellettäisi kilpaileminen loppukaudeksi, Johaug kertoo kirjassa.

Johaug ymmärsi tilanteen vakavuuden talvella 2010-2011. Hän oli menettänyt kymmenen prosenttia kehonpainostaan vuoden 2009 MM-kisoissa Sapporossa.

Therese Johaug lopetti menestyksekkään hiihtouransa keväällä 2022.

Therese Johaug lopetti menestyksekkään hiihtouransa keväällä 2022. Kuva: Vesa Oja

14 MM-kultaa ja neljä olympiakultaa voittanut norjalaistähti aloitti omien sanojensa mukaan "lihotusdieetin", jossa tarkoituksena oli - painon pudottamisen sijaan - saada sitä lisää. Painon kerääminen oli henkisesti raskasta.

-?Kun menin kotiin Dalsbygdaan, olin edelleen turhautunut ja surullinen. Istuin äitini kanssa keittiössä ja itkin. Joakim (veljeni) tuli huoneeseen ja ihmetteli, mitä oli meneillään.

Tämän jälkeen Johaug kertoi veljelleen, että hänen pitää saada kerrytettyä kiloja. Veli totesi sen olevan helppoa, sillä hiihtäjän ei tarvitsisi muuta kuin syödä lisää.

Hiihtotähti ei aluksi osannut suhtautua veljensä ehdotukseen positiivisesti, vain piti tätä totaalisena idioottina. Hetken mietittyään Johaug kuitenkin muutti mielensä.

-?Joakim oli aivan oikeassa. On vain yksi tapa nostaa painoa ja se oli syödä enemmän, Johaug sanoo kirjassaan.

Therese Johaug voitti urallaan 14 MM- ja neljä olympiakultaa.

Therese Johaug voitti urallaan 14 MM- ja neljä olympiakultaa. Kuva: © TT News Agency / Reuters

Kotona vietetyn joulun ja runsaan syömisen ansiosta Johaug onnistui nostetamaan painoaan. Pian joulun jälkeen hän läpäisi terveystarkastuksen ja sai luvan osallistua tuleviin kisoihin.

Seuraavina kuukausina Johaug sijoittui Tour De Skillä toiseksi ja voitti Holmenkollenilla 30 kilometrin kultaa.

34-vuotias Johaug kertoo kirjassaan, että hän oli osa maajoukkueessa vallinnutta epätervettä ruokailukulttuuria. Hän kuitenkin selvisi siitä - kaikkien kohdalla niin ei käynyt.

-?Myöhemmin olen nähnyt maajoukkueessa ja muuallakin tapauksia, joissa urheilijoiden valvonta on pettänyt. Ainakaan kaikki näistä urheilijoista eivät saaneet yhtä hyvää hoitoa kuin minä, Johaug pohtii kirjassaan.

Ilta Sanoma
vendredi 28 octobre 2022 18:04:00 Categories: Hiihtolajit Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.