Ilta Sanoma

Rikoksesta epäiltyjen 15-20-vuotiaiden lukumäärä on poliisin mukaan hurjassa kasvussa Nokialla, Ylöjärvellä ja Pirkkalassa. Oppilaitoksissa esiintyy merkkejä väkivallan ihannoinnista. Lasten käytös on muuttunut röyhkeäksi.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen pääpoliisiaseman rakennus Tampereen Sorinkadulla.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen pääpoliisiaseman rakennus Tampereen Sorinkadulla. Kuva: Terho Vuorinen

Nuorten, jopa alle 10-vuotiaiden ajautuminen rikollisen elämän piiriin huolestuttaa Tampereen seudulla. Sisä-Suomen poliisilaitoksen tietoon on tullut, että jopa 3.-4.-luokkalaiset käyvät Nokian poliisiaseman alueella niin sanottua vape-kauppaa, eli myyvät sähkötupakkaa.

Ilmiöön on törmätty niin kouluissa kuin vapaa-ajallakin. Kolmasluokkalaiset ovat 2013 syntyneitä eli osa heistä on edelleen 8-vuotiaita.

Nokian poliisiaseman alueeseen kuuluvat Nokian kaupungin lisäksi Ylöjärven kaupunki ja Pirkkalan kunta.

Sanonnan mukaan "isot edellä, pienet perässä". Nokian poliisiaseman tilastot kertovat sanonnan pitävän valitettavasti paikkansa.

Nuorten tekemien rikosten lukumäärä ja erityisesti rikoksiin syyllistyneiden 15-20 -vuotiaiden henkilöiden lukumäärä on noussut räjähdysmäisesti Nokian poliisiaseman tutkintaryhmissä. Rikosten skaala vaihtelee näpistyksistä törkeisiin väkivaltarikoksiin, vahingonteoista huumausainerikoksiin sekä erilaisiin liikennerikoksiin ja liikennejuopumuksiin.

Rikokset ja häiriökäyttäytyminen ovat lisääntyneet myös alle 15-vuotiaiden keskuudessa ja sama havainto on tehty myös kunnissa. Kuntien sidosryhmistä on kantautunut viestejä muun muassa oppilaitoksissa lisääntyneestä väkivallasta ja sen ihannoinnista sekä ilkivallasta.

Nokian poliisiasema tekee tiivistä yhteistyötä toimialueellaan Nokian, Ylöjärven ja Pirkkalan opetus-, nuoriso- ja sosiaalitoimen kanssa.

Kouluajan ulkopuolella muun muassa nuorisotiloilla ja koulujen pihoilla on ollut toistuvasti järjestyshäiriöitä. Kuntien nuorisopalvelut ovat hämillään ja huolissaan lyhyessä ajassa tapahtuneesta lasten ja nuorten käyttäytymisen ja käytöksen muutoksesta; käytös on hyvin röyhkeää ja aggressiivista eikä aikuisia tai toisen omaisuutta kunnioiteta.

Poliisille on ilmoitettu Nokialla erityisesti Nokianvirran koulun pihassa tapahtuvasta nuorison häiritsevästä käyttäytymisestä iltaisin. Koulujen pihoilla nuoriso on muun muassa metelöinyt häiritsevästi, uhkaillut väkivallalla ja syyllistynyt vahingontekoihin rikkomalla toisten omaisuutta ja sotkemalla paikkoja.

Poliisille on tullut tietoon myös koulun pihassa tapahtuneita pahoinpitelyjä.

mopoilla ajelu ja metelöinti häiritsee myös alueen asukkaita, jotka ovat ilmoittaneet asiasta hätäkeskukseen. Poliisilla on ollut muun muassa Nokianvirran koululle kesäkuun alusta tähän päivään mennessä lähes 20 tehtävää, joista suurin osa on koskenut häiritsevää meteliä tai käytöstä, nämä tehtävät ovat sijoittuneet pääsääntöisesti viikonloppuiltoihin.

- Poliisi on poistanut Nokialla, Ylöjärvellä ja Pirkkalassa koulujen pihoista parhaimmillaan kymmeniä häiritsevästi käyttäytyviä nuoria, toteaa komisario Ari Aro.

- Nuorten kokoontumisessa ei sinänsä ole mitään pahaa ja se on aivan normaalia nuorten elämään kuuluvaa kanssakäymistä, mutta valitettavasti pieni, mutta sitäkin näkyvämpi osa nuorisosta pilaa hyvän asian syyllistymällä häiriköintiin tai jopa rikoksiin, jatkaa Aro.

Myös erilaisten päihteiden käyttö on usein syynä häiritsevään käyttäytymiseen.

Etenkin alle 18-vuotiaiden tekemät rikokset työllistävät poliisia.

- Omassa tutkintaryhmässäni on tälläkin hetkellä useata alle 18-vuotiaiden tekemäksi epäiltyä rikosta tutkittavana. Esitutkintalain mukaan nämä jutut on tutkittava kiireellisesti, mikä tarkoittaa sitä, että monet muut tutkittavat jutut jäävät tutkittavaksi myöhemmälle ajankohdalle, rikoskomisario korostaa

- Mikäli kehityssuunta 15-20-vuotiaiden tekemien rikosten osalta on näin raju, niin en uskalla edes ajatella sitä, kuinka tutkijat selviävät nykyisillä resursseilla tulevista vuosista.

Poliisi puuttuu häiriökäyttäytymiseen mahdollisuuksien mukaan ja pyytää vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa siitä, missä menee hyväksyttävän ja ei hyväksyttävän käytöksen rajat. Poliisi haluaa muistuttaa vahingonkorvausvastuusta, joka koskee myös alle 15-vuotiaita lapsia.

Ilta Sanoma
vendredi 28 octobre 2022 15:24:00 Categories: Ilta Sanoma Tampereen seutu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.