Ilta Sanoma

Isyyshuijauksen tekijän pitäisi joutua teostaan rikosvastuuseen, vaatii ihmissuhteiden asiantuntijasäätiö Sexpo.

Isyyshuijauksessa on kyse tilanteesta, jossa lapsen synnyttänyt henkilö uskottelee kumppanilleen tämän olevan lapsen biologinen isä, vaikka asia on toisin.

Isyyshuijauksessa on kyse tilanteesta, jossa lapsen synnyttänyt henkilö uskottelee kumppanilleen tämän olevan lapsen biologinen isä, vaikka asia on toisin. Kuva: Colourbox

"Riston" tapauksen myötä taas tänä syksynä julkiseen keskusteluun nousseet isyyshuijaukset huolestuttavat Sexpo-säätiön asiantuntijoita. Heidän mukaansa kyseessä on vakava ja paljon huomiota saanutta yksittäistapausta laajempi yhteiskunnallinen epäkohta, johon pitää puuttua.

Isyyshuijauksessa on kyse tilanteesta, jossa lapsen synnyttänyt henkilö uskottelee kumppanilleen tämän olevan lapsen biologinen isä, vaikka näin ei ole. Isäksi huijattu voidaan nykyisen lainsäädännön nojalla pakottaa vanhemmaksi ja elatusvelvolliseksi vastoin tahtoaan, vaikka hän on huijauksen uhri.

Sexpo ehdottaa, että isyyshuijauksen tekijän tulisi joutua teostaan rikosvastuuseen. Uhrin tulisi olla oikeutettu vahingonkorvauksiin. Sexpon mukaan isyyshuijauksen uhreille on tarjottava kriisiapua ja muuta psykososiaalista tukea.

Säätiön mukaan huijatun tulee voida kumota isyys ja siihen liittyvät velvoitteet ilman aikarajaa isyystestin perusteella. Isyyden kumoamiseen liittyvät rajoitukset täytyy purkaa isyyshuijausten kohdalla.

Lue lisää: Anna Kontula otti kantaa "Riston" isyys­taistoon ja sai aikaan some­myrskyn

Lue lisää: Aleksi Valavuorta ja Arman Alizadia syytetään rikoksista

Isyyshuijauksen uhrit kärsivät usein sosiaalisista ja mielenterveyden ongelmista, asiantuntijasäätiö kirjoittaa perjantaina julkaisemassaan tiedotteessa. Lisäksi huijaus voi pilata suhteen lapseen.

Lisäksi olisi tarpeellista selvittää keinoja isyyshuijauksien ennaltaehkäisemiseksi. Niitä voisivat olla esimerkiksi tiedon lisääminen isyyshuijauksista ja niiden vahingollisista seurauksista, siviilisäätyyn perustuvan automaattisen isyyden vahvistamisen lopettaminen sekä rutiininomaisten isyystestien käyttöönotto osana isyyden vahvistamista.

Tutkimusten mukaan isyyshuijaus liittyy 1-2 prosenttiin Euroopassa syntyvistä lapsista. Isyyshuijauksen uhriksi joutuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä.

Ilta Sanoma
perjantai 28. lokakuuta 2022 15.03.00 Categories: Ilta Sanoma Perhe

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.