Ilta Sanoma

Taustalla on Keravan Energian sopimusten muuttuminen markkinasähkön kallistuttua selvästi.

Keravan aurinkovoimala otettiin käyttöön keväällä 2016.

Keravan aurinkovoimala otettiin käyttöön keväällä 2016. Kuva: Jonne Sippola

Pieni sähköyhtiö Keravan Energia tarjoaa alueensa sähköverkon asukkaille selvästi halvempaa sähköä kuin sen ulkopuolisille asiakkaille.

Kaksivuotisen sopimuksen energiamaksu on päivällä 29,0 senttiä kilowattitunnilta päivällä ja 12,90 senttiä yöllä.

Määräaikainen sähkösopimus sisältää sähkön kiinteään hintaan koko sopimuskauden ajan. Toisaalta määräaikaista sähkösopimusta ei voi irtisanoa kesken kauden.

Esimerkiksi naapurikunnan Vantaan Energia myy sähköä Oomin kautta, joka ei tee tällä hetkellä määräaikaisia sopimuksia ollenkaan. Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen tarjoaa puolestaan kerrostaloasujalle nyt vuoden mittaista sopimusta hintaan 34,91 senttiä kilowattitunnilta.

Keravan energia on muuttanut jatkuvia sopimuksia kesästä lähtien neljännesvuosittaisiksi sopimuksiksi eli Varttisähköksi, jonka hinnat päivittyvät neljä kertaa vuodessa.

Samassa yhteydessä sähkön toimitushinnat kohosivat selvästi. Uusi kaksivuotinen Paikallissähkösopimus tarjoaa alueen asukkaille sähköä hieman edullisempaan hintaan. Se on tarjolla ainoastaan sipoolaisille ja keravalaisille asiakkaille.

Keravan Energia on lähes kokonaan Keravan kaupungin omistuksessa, pienen osuuden kuuluessa Sipoon kunnalle. Keravan Energia on myynyt sähkösopimuksia kaikkialle Suomeen.

Keravan Energia tuottaa sähköä biovoimalaitoksessa, joka tuottaa sitä hakkeesta. Yhtiöllä on myös vuonna 2016 valmistunut aurinkovoimala. Suurin osa myytävästä sähköstä hankitaan kuitenkin markkinoilta.

Keravan Energia ei ole asialla yksin. Esimerkiksi Kokkolan Energia teki syyskuun alussa päätöksen sähkön hintakatosta, mutta vain Kokkolan alueelle.

Hintakatto rajaa sähkön hinnan kuuteentoista senttiin kilowattitunnilta ilman arvonlisäveroa. Katto tuli voimaan lokakuun alussa.

Samalla Kokkolan Energia ilmoitti keskittävänsä sähkön myynnin toistaiseksi vain oman kunnan alueelle. Määräaikaiset sopimukset säilyivät kuitenkin ennallaan sekä Kokkolan alueella että sen ulkopuolella.

Keravan Energian sähkösopimuksista kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Ilta Sanoma
vendredi 28 octobre 2022 15:09:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.