Kysyimme Me Naisten lukijoiden kokemuksia erikoisista Omakanta-kirjauksista. Osalle kirjatut asiavirheet olivat jopa haitallisia tai vaarallisia.
Me Naisten kysely paljasti kattavan määrän kirjauksia, joissa jokin oli enemmän tai vähemmän pielessä. Kuva: Shutterstock
Kerroimme hiljattain Melina Heimosen, 21, erikoisesta Omakanta-merkinnästä, joka säikäytti hänet pahemman kerran.
Melinan Omakantaan oli kirjattu "raskausviikko: 7", vaikkei hän todellisuudessa ollut raskaana. Hänen kuukautisensa olivat kuukauden myöhässä. Selvittääkseen syyn, Melina kävi kahteen kertaan verikokeissa. Tämän jälkeen Omakantaan ilmestyi kummallinen merkintä.
Omakanta-kirjaus järkytti Melinaa, sillä hän ei ollut vielä aikeissa hankkia lapsia avopuolisonsa kanssa.
Lue lisää: Melina, 21, luki Omakannasta, että hän on raskausviikolla 7, vaikkei ollut raskaana - siitä alkoi selvittely, mitä ihmettä on oikein tapahtunut
Melinan tapaus ei ole ainoa. Kysyimme jutun yhteydessä, oliko muilla Me Naisten lukijoilla kokemuksia erikoisista Omakanta-kirjauksista, ja niitähän riitti.
Kysely paljasti kattavan määrän kirjauksia, joissa jokin oli enemmän tai vähemmän pielessä. Vastauksia tuli yhteensä 134.
Lääkärien hyvinkin tarkat Omakanta-kirjaukset vaikkapa potilaan elehdinnästä tai yksityiskohdista aiheuttivat huvitusta ja ihmettelyä. Monilla kirjaukset käsittelivät asioita, joilla ei ollut mitään tekemistä lääkärikäynnin syyn kanssa - ainakaan kyselyyn vastanneiden mielestä.
Moni vastaaja kummasteli, mitä virkaa ammatilla, ulkonäöllä tai olemuksella oli diagnoosin kanssa.
Kävin ortopedillä kuulemassa polveni tutkimustuloksista ja mahdollisesta leikkauksesta. Lääkäri oli sanellut Omakantaan, että hyväkäytöksinen, orientoitunut, iloinen ja hyvin hoikka nuori nainen. Olin silloin 48-vuotias. Ensin ajattelin, että mitä ihmettä. En kysellyt perään ja polveni korjattiin. Kaisa, 59.
Sairastuin verenpainetautiin alle 40-vuotiaana. Lääkäri hämmästeli hoikkuuttani sekä suolatonta ja säännöllistä ruokavaliotani. Hän ei ilmeisesti keksinyt perusteita sairastumiselle, ja oli kirjannut Omakantaan "syönyt ikänsä salmiakkia". Lähinnä nauratti. Nainen, 49.
Geriatrian erikoislääkäri Tiia Raitmaa kertoi aiemmin Me Naisille, että epäolennaisilta tuntuvat merkinnät voivat todellisuudessa kertoa potilaan voinnista ja jopa tukea lääkärin diagnoosia.
Raitmaan mukaan kirjaaminen on täysin tilanteesta riippuvaista ja kirjaus tehdään, jos sillä nähdään olevan merkitystä ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Joskus merkinnöissä voi olla hassuiltakin tuntuvia ilmauksia, sillä lääkäreille on muodostunut kullekin oma tapansa kirjata asioita ylös.
- Aloitan usein kirjauksen sanoilla asiallinen ja orientoitunut, ihan rutiinin vuoksi, vaikka ne eivät vaivan kannalta olisi merkityksellisiä, Raitmaa kertoi.
Vääriä diagnooseja, virheellisesti merkittyjä sukupuolia, toisten potilaiden tietoja, kummallisia paikkakuntia ja asiavirheitä.
Useilla kyselyyn vastanneilla Omakanta-kirjaukset olivat puhtaasti virheellisiä. Osalla virheet saivat aikaan hyvät naurut:
Kävin juttelemassa työpsykologin kanssa, ja huomasin myöhemmin OmaKannasta merkinnän "synnytykseen liittyvät komplikaatiot". Huvittuneena totesin miehelle, että onkohan meiltä jäänyt jotain terveyskeskukseen ja miksi en ole tajunnut olevani raskaana. Pyysin, että asia korjataan. Sain hyvät naurut sen hetkisessä ahdistavassa tilanteessa. Päivi, 48.
Gynekologikäynnin jälkeen melkein nauratti, kun hoitotiivistelmään oli kirjattu vasemman munasarjan näyttävän rauhalliselta ja siistiltä. Oikeastakin oli merkintä. Varmasti se vasen rauhallinen olikin, kun se on poistettu jo liki 10 vuotta aiemmin endometrioosin takia. Nainen, 48.
Lapseni lääkäritekstissä kerrottiin hänen olevan normaalisti kehittynyt poika. Lapsi on tietääkseni tyttö, joten hieman huvitti. Saara, 36.
Sen sijaan osalle kirjatut asiavirheet olivat jopa haitallisia tai vaarallisia. Osa vastaajista kertoi, että heille oli esimerkiksi kirjattu virheellinen lääkitys. Moni koki, että virheellisten merkintöjen poistaminen oli hyvin hankalaa, eikä valituksia virheellisistä merkinnöistä aina otettu tosissaan.
Hain pankista lainaa ja kaikki sairaudet piti listata, jotta sain vakavan sairauden vakuutuksen. Kun tarkistin kaikki listatut sairauden Omakannasta, huomasin merkinnän "Järvenpään psykiatrinen hoito". Tämän merkinnän takia en saanut vakuutusta. Raivostuttaa vieläkin. En ole koskaan kyseisessä paikassa edes käynyt. Katariina, 32.
Kotonani oli home-ongelma. Olin viimeisilläni raskaana, ja jouduin sairaalaan pahentuneen astman takia viikoksi. Kotona luin kirjatuista tiedoista, että "perheessä huume-ongelma". Olin shokissa! Vaadin, että huume-sana muutetaan homeeksi. Verenpaine oli korkealla kun selvittelin asiaa terveyskeskuksen kanssa silloin. Päivi, 53.
Hain koronarokotteen. Omakannassa olisi pitänyt lukea syykoodi A98 eli sairauden ennaltaehkäisy, mutta kirjaajalla oli käynyt näppäilyvirhe. Hän oli kirjannut syykoodiksi A96, mikä tarkoitti kuolemaa. Hetken ihmettelin, että mikä juttu tämä on, ja pyysin korjauksen tietoihin. Hetken nauratti, mutta mietin myös, että kirjauksesta olisi voinut aiheutua suuria ongelmia, jos en olisi tajunnut siitä huomauttaa. Jenni, 25.
En enää lue Omakantaa, koska virheelliset merkinnät, lukuisat kirjoitusvirheet ja epämääräiset päätelmät tekevät minut vain vihaiseksi. Iän ja oireiden lisäksi diagnooseja on ollut väärin. Sukupuoli sentään on toistaiseksi pysynyt oikeana. Ihmetyttää, kuinka monta kirjoitusvirhettä yhdessä lauseessa voi olla. Se nyt ei ole niin vakavaa - mutta ei anna ammattimaista kuvaa. Heidi, 39.
Lue lisää: "Siististi pukeutunut ja asiallinen" - lääkäri kertoo, miksi ulkonäkö kirjataan potilaan tietoihin Omakantaan
Lue lisää: "Kitkuttelen mieluummin kivuissa kuin lakkaan syömästä" - nyt puhuvat naiset, joilla ei ole varaa lääkäriin
TetraSys Oy.