Ilta Sanoma

Mikael Niskanen nappasi kirpputorilta mukaansa kiehtovan näköisen hevospatsaan. Huutokaupan asiantuntijan mukaan sen arvo huutokaupassa on tällä hetkellä noin 400-600 euroa.

Mikaela Niskanen bongasi tämän hevospatsaan kirpputorilta. Vasta myöhemmin hänelle selvisi, mikä patsas oli kyseessä.

Mikaela Niskanen bongasi tämän hevospatsaan kirpputorilta. Vasta myöhemmin hänelle selvisi, mikä patsas oli kyseessä. Kuva: Mikaela Niskanen

- Paikka sijaitsi jossakin Viitasaaren ja Äänekosken välillä, keskellä ei-mitään. Kyseessä oli vanha kyläkauppa, jonka iäkäs rouva oli muuttanut kirpputoriksi. Paikka oli tungettu niin täyteen tavaraa, että pystyin kulkemaan siellä vain pieniä polkuja pitkin. Ympärille kohosivat korkeat tavararöykkiöt.

Keski-Suomessa asuva Mikaela Niskanen on kokenut kirppistelijä, joka hankkii kertomansa mukaan liki kaikki käyttötavaransa käytettynä.

Kestävä kehitys ja vanhan arvostaminen viehättävät.

Nykyaikaiseen tyyliin Niskanen tekee kuitenkin suurimman osan ostoksistaan nettikirpputoreilta.

Iäkkään rouvan pitämällä kirpputorilla käyminen oli siis poikkeus harrastukseen.

Aluksi vaikutti siltä, että Niskanen lähtisi kirpputorilta tyhjin käsin.

Tämän hevospatsaan Mikaela Niskanen bongasi kirpputorilta. Siinä viehätti hevosteema ja väri.

Tämän hevospatsaan Mikaela Niskanen bongasi kirpputorilta. Siinä viehätti hevosteema ja väri. Kuva: Mikaela Niskanen

Sitten Niskanen tarkensi silmänsä merensiniseen hevospatsaaseen, jonka kyljessä oli 20 euron hintalappu. Tavararöykkiön keskeltä pilkistävä keramiikkaesine oli niin houkuttelevan värinen, että se tuntui kuin kutsuvan luokseen.

-?Kauppias kertoi, että kyseessä on Taalainmaan hevonen. Minua hevoset viehättivät, sillä olen ollut niistä kiinnostunut pienestä pitäen, Niskanen kertoo.

"Hämmästyin melkoisesti, kun tajusin, että hevoseni olikin Bitossin Rimini Blue", Mikaela Niskanen kertoo. Kuva: Mikaela Niskanen

Taalainmaan hevosella viitataan puiseen hevoseen, joka on kotoisin Ruotsin Taalainmaalta. Puuhevosia on valmistettu Taalainmaalla 1700-luvulta alkaen.

Myyjä ja asiakas solmivat kaupat, ja kun vuodet vierivät, sinisestä hevosesineestä tuli yksi kodin katseenvangitsijoista.

Niskanen piti sitä paraatipaikalla hyllyn päällä, mutta piilotti sen lopulta kaappiin, kun kotona hyörivät lapsenlapset eivät antaneet sen olla rauhassa.

Pari vuotta sitten Niskanen luki lehdestä vanhoja esineitä käsittelevän artikkelin.

-?Hämmästyin melkoisesti, kun tajusin, että hevoseni arvo olikin vähän enemmän kuin 20 euroa.

Nopea googlailu varmisti asian.

Niskanen on toistaiseksi sitä mieltä, että haluaa pitää hevospatsaan itsellään. Kotoa löytyi hevosen pariksi myös toinen samaa sarjaa oleva esine.

Niskanen on toistaiseksi sitä mieltä, että haluaa pitää hevospatsaan itsellään. Kotoa löytyi hevosen pariksi myös toinen samaa sarjaa oleva esine. Kuva: Mikaela Niskanen

Niskasen Taalainmaan hevonen ei ollutkaan Taalainmaan hevonen, vaan keraamikko Aldo Londin Bitossille suunnittelema Rimini Blue -hevospatsas.

-?Viimeistään silloin laitoin hevosen piiloon kaappiin, Niskanen sanoo ja nauraa.

Huutokauppa Helanderin johtava intendentti Hanne Siekkinen kertoo Ilta-Sanomille, että Aldo Londin suunnittelema hevosfiguuri on huutokaupassa harvemmin vastaan tuleva esine, ja sille riittää ottajia.

-?Sen arvo huutokaupassa on tällä hetkellä noin 400-600 euroa, Siekkinen kertoo.

Siekkisen mukaan Aldo Londin figuurit ovat huutokaupoissa ylipäätään hyvin suosittuja sisustusesineitä.

Suosioon ovat nousseet erityisesti keramiikkaveistokset ja pöytävalaisimet. Viime keväänä huutokauppa myi lintuaiheisen eläinfiguurin hintaan 1?200 euroa.

-?Suosittuja ovat myös muut eläinaiheet, kuten esimerkiksi erilaiset kissat. Väreistä ihmisiä kiinnostaa eniten sininen, Siekkinen kertoo.

Aldo Londin pöytävalaisimia, maljakoita ja vateja liikkuu huutokaupoissa lähes viikoittain. Mikaela Niskasen bongaamat eläinfiguurit ovat Siekkisen mukaan harvinaisempia.

Huutokauppa Helander myi lintuaiheisen figuurin hintaan 120 euroa. Se on ennätys.

Huutokauppa Helander myi lintuaiheisen figuurin hintaan 120 euroa. Se on ennätys. Kuva: Erkki Laine / Huutokauppa Helander

Vaikka sinisellä hevosfiguurilla olisi ottajia, toistaiseksi näyttää siltä, että Niskanen haluaa pitää esineen itsellään.

Kotoa sen kaveriksi on löytynyt myös toinen sarjaan kuuluva keramiikkaesine, sininen maljakko.

Tarina esineen takana on Niskaselle mieluinen. Myös rakkaus hevosiin vaikuttaa päätökseen.

-?Toki, jos joku tarjoaa sopivan hinnan, olen valmis harkitsemaan hevosesta luopumista.

Ilta Sanoma
vendredi 28 octobre 2022 08:00:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.