Ilta Sanoma

Venäjän presidentti sanoi tulevan vuosikymmenen olevan vaarallisinta aikaa sitten toisen maailmansodan.

Putinin esiintyminen torstaina kesti yli 3,5 tuntia.

Putinin esiintyminen torstaina kesti yli 3,5 tuntia. Kuva: Sergei Guneyev / AFP / Lehtikuva

Venäjä yrittää "puolustaa olemassaolonsa oikeutta" lännen pyrkiessä "tuhoamaan" sen, sanoi presidentti Vladimir Putin venäläisen ajatushautomon Valdai-klubin tilaisuudessa Moskovassa torstaina.

Putin väitti myös lännen yrittävän pyyhkiä Venäjän pois poliittiselta kartalta.

Putin piti noin 45 minuuttia kestäneen puheen ja vastaili kysymyksiin Valdai-keskusteluryhmän vuosittaisessa tapahtumassa. Ajatushautomo Valdailla on Guardianin mukaan läheiset suhteet Kremliin ja sitä pidetään yleisesti osana Moskovan propagandakoneistoa.

Kaikkiaan Putinin esiintyminen kesti yli 3,5 tuntia. Hän vaikutti varsin rennolta vastakohtana viimeisimpiin jäykähköihin julkisiin näyttäytymisiin.

Kysyttäessä, kaduttaako mikään menneen vuoden aikana, vastasi Putin napakasti: "Ei".

Puheessaan Putin syytti länttä "vaarallisen, verisen ja likaisen pelin" pelaamisesta Ukrainasta. Putin jatkoi, että käynnissä on maailmanlaajuinen kriisi, joka koskee kaikkia.

- Ajanjakso lännen yhtenäisessä dominoinnissa maailman asioihin on lähestymässä loppuaan. Seisomme historiallisen hetken äärellä: edessä on ehkä vaarallisin, arvaamaton ja samalla tärkein vuosikymmen sitten toisen maailmansodan päättymisen, sanoi Putin.

Tilanne on hänen mukaansa "jossain määrin vallankumouksellinen".

Hän syytti lännen aiheuttaneen ongelmia aina sodista ruokapulaan ja humanitääriseen kriisiin.

Putin sanoi, että lännen yritykset "romahduttaa" Venäjän talous ovat epäonnistuneet ja Venäjän talous on onnistunut mukautumaan uuteen taloustodellisuuteen.

Putinin mukaan Venäjä ei kuitenkaan pidä itseään lännen vihollisina.

- Ennemmin tai myöhemmin lännen on pakko aloittaa keskustelut yhteisestä tulevaisuudestamme.

Putin kritisoi silti "ylimielisiä" lännen johtajia, jotka hänen mielestään yrittävät tyrkyttää omia arvojaan muulle maailmalle.

Putinin mukaan länsi ei pysty "yksin hallitsemaan ihmiskuntaa", mutta "yrittää epätoivoisesti tehdä niin".

Putin käytti pääosan puheestaan lännen syyttämiseen, mutta sivusi myös Ukrainan sotaa. Hän totesi, ettei kadu joukkojen lähettämistä Ukrainaan ja sanoi ajattelevansa jatkuvasti Venäjän siellä kokemia tappioita.

Putin totesi Ukrainan "kovan linjan nationalistien" ilmeisesti olevan valmiina taistelemaan viimeiseen mieheen Venäjää vastaan.

Presidentti Putin sanoi, ettei Venäjä ole koskaan puhunut ydinaseiden käyttämisestä ja toisti perättömän väitteen, että Ukrainalla olisi teknologiaa luoda ja mahdollisesti räjäyttää "likainen pommi".

Putin kehotti Kansainvälistä atomienergisjärjestöä (IAEA) lähettämään tämän takia delegaation tarkastamaan Ukrainan ydinvoimalat "mahdollisimman pian".

Likaisella pommilla tarkoitetaan räjähdettä, jossa tavanomainen räjähdysaine levittää radioaktiivista ainetta ympäristöön.

Hän myös kiisti Ukrainan väitteet siitä, Venäjä suunnittelisi tällaisen pommin käyttöä.

- Ei meidän tarvitse tehdä sellaista. Ei sellaisessa olisi mitään järkeä, Putin sanoi.

Putin sanoi määränneensä puolustusministeri Sergei Shoigun soittamaan kollegoilleen ja kertomaan väitetystä Ukrainan suunnitelmasta.

Äskettäin Shoigu toisti syytökset likaisesta pommista muun muassa Ranskan, Yhdysvaltain, Britannian, Kiinan ja Intian puolustusministereille.

Ranska, Yhdysvallat ja Britannia torjuivat Venäjän väitteet. Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsui väitteitä perusteettomiksi ja sanoi Nato-liittolaisten tyrmäävän ne. Hän myös lisäsi, että Venäjä ei saa käyttää väitteitään tekosyynä eskalaatioon.

Putin syytti länttä, mukaan lukien Britannian entistä pääministeri Liz Trussia Venäjän "ydinaseilla kiristämisestä" ja samalla kiisti väitteet, että venäläisjoukot olisivat iskeneet Zaporizzjan ydinvoimalaa kohtaan.

- Miksi iskisimme kun se on jo hallussamme, Putin totesi.

Puheessaan Putin sanoi torstaina, että ydinaseiden käyttämisessä Ukrainassa "ei olisi meidän kannaltamme mitään mieltä - ei poliittisesti eikä sotilaallisesti".

Putinin puhe tuomittiin ulkomailla.

- Putinin tämänpäiväinen viesti venäläisille jäi epäselväksi, perättömäksi ja vajaaksi. Sen sijaan meidän viestimme maailmalle on kristallin kirkas: Naapurin kimppuun hyökkäävät eivät saa jäädä ilman rangaistusta, kommentoi Britannian ulkoministeri James Cleverly.

Valkoisen talon mukaan Putinin esittämät väitteet "eivät olleet mitään uutta", eikä mikään osoita hänen muuttaneen tavoitteitaan.

Ilta Sanoma
vendredi 28 octobre 2022 01:53:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.