Ilta Sanoma

Venäjä aloitti strategisten ydinaseiden harjoituksen testaamalla kaikkia kolmea osaa ydinpelotteestaan.

Venäjä julkaisi keskiviikkona kuvan Jars-ohjuksen laukaisusta Plesetskin avaruuskeskuksesta. Ohjuskoe oli osa Grom-ydinaseharjoitusta, jota presidentti Vladimir Putin valvoo.

Venäjä julkaisi keskiviikkona kuvan Jars-ohjuksen laukaisusta Plesetskin avaruuskeskuksesta. Ohjuskoe oli osa Grom-ydinaseharjoitusta, jota presidentti Vladimir Putin valvoo. Kuva: Gavriil Grigorov / Zuma / MVPhotos, Venäjän puolustusministeriö / Reuters

Puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi, että keskiviikkona alkaneen Grom-ydinaseharjoituksen aiheena on "voimakas vastaus vihollisen ydiniskuun." Shoigun lausunto julkaistiin Venäjän puolustusministeriön Vkontakte-sivuilla.

Yhdysvallat sai Venäjältä virallisen ilmoituksen harjoituksen alkamisesta muutama päivä sitten.

Grom-harjoitus on ajoitettu osittain päällekkäin Naton oman Steadfast Noon -ydinaseharjoituksen kanssa. Gromin tapaan Steadfast Noon on vuosittain toistuva harjoitus, jossa Nato testaa omaa Eurooppaan sijoitettua ydinasepelotettaan.

Sunnuntaina päättyvä Steadfast Noon tukeutuu tällä kertaa Belgiaan, ja siihen osallistuvat raskaat B-52-pommituskoneet ja monitoimihävittäjät lentävät Pohjanmeren ja Britannian ilmatilassa. Naton mukaan koneet eivät kuljeta mukanaan oikeita ydinaseita.

Lue lisää: Kreml tiedotti, miten ydin­ase­joukkojen harjoitukset Suomen lähellä käynnistyivät

Sekä Venäjän että Naton ydinaseharjoitusten tehtävänä on testata ydinpelotteen teknistä toimivuutta. Samalla ne ovat strategista viestintää, jossa niillä on vahva propaganda-arvo. Harjoitukset muistuttavat vastustajaa ydinaseiden olemassaolosta ja osoittavat niiden olevan käyttökunnossa.

Venäjällä on läntisten arvioiden mukaan yhteensä noin 6?000 ydinkärkeä. Niistä noin 1?500 on käyttövalmiina lentotukikohdissa, ohjussiiloissa ja sukellusveneissä. Nato ei ole nähnyt merkkejä siitä, että Venäjä olisi valmistelemassa ydinaseiden käyttöä Ukrainassa käymässään hyökkäyssodassa.

Presidentti Vladimir Putin puhui IVY-maiden ja Kollektiivisen turvallisuusjärjestön jäsenmaiden kokouksessa keskiviikkona.

Presidentti Vladimir Putin puhui IVY-maiden ja Kollektiivisen turvallisuusjärjestön jäsenmaiden kokouksessa keskiviikkona. Kuva: Aleksey Babushkin/Kremlin Pool / ZUMA, MVPhotos

1. Venäjällä on eniten ydinaseita maailmassa. Yhdysvaltalaisen Federation of American Scientists -tutkijayhteisön (FAS:n) arvion mukaan Venäjän arsenaalissa on tällä hetkellä 5?977 ydinkärkeä. Luku sisältää noin 1?500 ydinkärkeä, jotka ovat vanhentuneet ja siirtyneet purettaviksi.

2. Venäjän ydinaseista noin 1?500 on läntisten arvioiden mukaan käyttövalmiina lentotukikohdissa, ohjussiiloissa ja sukellusveneissä. Loput on varastoitu.

3. Yhdysvaltain ydinkärkien lukumäärä on FAS:n mukaan 5?428, Ranskan 290 ja Britannian 225. Kiinalla arvioidaan olevan 350 ydinkärkeä.

Venäjän asevoimien uutiskanava Zvezda julkaisi keskiviikkona videon, jonka kerrottiin esittävän strategisen RS-24 Jars -ohjuksen laukaisua Plesetskin avaruuskeskuksesta maalialueelle Kuraan, Kamtshatkan niemimaalle. Jars on liikuteltavalta alustalta laukaistava ballistinen ohjus, joka voi kantaa kymmentä ydinkärkeä.

Kreml puolestaan kertoi virallisessa tiedotteessaan keskiviikkona, että merivoimat on tehnyt sukellusveneestä laukaistavan Sineva-ohjuksen koelaukaisun Barentsinmerellä. Puolustusministeriön antaman tiedon mukaan ohjuksen laukaisi Delfin-luokan sukellusvene Tula. Naton koodikielellä Tula kuuluu Delta IV-luokkaan. Alus on otettu käyttöön 1980-luvulla.

Kremlin mukaan myös ilmavoimien Tupolev Tu-95MS -pommituskoneet olivat laukaisseet risteilyohjuksia harjoitusmaaleihin. Kaikki ohjukset osuivat kohteisiinsa, Kreml tiedotti.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi kuvan ohjussukellusvene Tulasta, joka teki strategisen ohjuskokeen keskiviikkona.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi kuvan ohjussukellusvene Tulasta, joka teki strategisen ohjuskokeen keskiviikkona. Kuva: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / Reuters

Venäjän ja Yhdysvaltain pienimmät ydinaseet ovat räjähdysvoimakkuudeltaan 0,3-0,5 kilotonnia. Yksi kilotonni vastaa tuhatta tonnia tavanomaista räjähdettä, tnt:tä.

Monet asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet näiden "pienten" ydinkärkien käyttöarvoa taistelukentällä. Niitä pitäisi laukaista useita tai Ukrainan kokoisessa maassa jopa kymmeniä, jotta ne pystyisivät muuttamaan sotilaallista tilannetta ratkaisevalla tavalla.

- Yhdysvaltain asevoimien tutkimusten mukaan yhden kilotonnin taistelukärjen pitäisi räjähtää 90 metrin päässä taistelupanssarivaunusta aiheuttaakseen sille vakavia vaurioita, kirjoittaa brittiläinen tutkimuslaitos RUSI tuoreessa artikkelissa.

- Tätä johtopäätöstä ovat tukeneet akateemiset tutkimukset taktisten ydinaseiden käytöstä Intian ja Pakistanin välisen sodan yhteydessä. Niiden mukaan viiden kilotonnin pakistanilaisen ydinaseen räjähdys lähellä intialaista panssarirykmenttiä tuhoaisi 13 panssarivaunua.

Niin sanottuihin taktisiin tai ei-strategisiin ydinaseisiin lasketaan myös ydinkärjet, joiden voimakkuus on 10-100 kilotonnia. Ne ovat erittäin tuhoisia aseita. RUSI:n mukaan sadan kilotonnin ydinräjähdys synnyttäisi tulipallon, jonka säde on noin 1?100 metriä. Hiroshiman tuhonneen ydinpommin räjähdysvoimakkuus oli eri lähteiden mukaan 13-15 kilotonnia.

Suurimpien strategisten ydinaseiden voimakkuus lasketaan megatonneissa, miljoonissa tnt-tonneissa.

Lue lisää: Venäjä aloitti ydin­joukkojen harjoitukset lähellä Suomea - Pekka Toveri: Tähän Putin pyrkii­

Yhdysvaltain F-22 Raptor -hävittäjä otti osaa Naton Steadfast Noon -ydinaseharjoitukseen 18. lokakuuta. Kone nousi ilmaan Leeuwardenin lentotukikohdasta Hollannista.

Yhdysvaltain F-22 Raptor -hävittäjä otti osaa Naton Steadfast Noon -ydinaseharjoitukseen 18. lokakuuta. Kone nousi ilmaan Leeuwardenin lentotukikohdasta Hollannista. Kuva: Capt. Claire Waldo, U.S. Air Force Photo

Grom-harjoitus ajoittuu kriittiseen ja vaaralliseen vaiheeseen Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa. Presidentti Vladimir Putin on uhkaillut Ukrainaa ja sitä tukevia länsimaita epäsuorasti ydinaseiden käytöllä.

Venäjän turvautumista niin sanottuihin taktisiin ydinaseisiin ei kuitenkaan pidetä kovin todennäköisenä, sillä ydiniskulla olisi äärimmäisen vakavia seurauksia myös Venäjälle itselleen. Presidentti Joe Biden ja Nato ovat varoittaneet niistä Venäjää.

Samaan aikaan Putinin retoriikka joukkotuhoaseista on koventunut. Keskiviikon koelaukaisujen jälkeen presidentti puhui Itsenäisten valtioiden yhteisön maiden ja Venäjän johtaman kollektiivisen turvallisuusjärjestön jäsenmaiden turvallisuusviranomaisille. Putin syytti Yhdysvaltoja Ukrainan tekemisestä maan ulkopolitiikan "iskuvasaraksi" ja väitti, että Kiovan hallitus on pyytänyt Yhdysvalloilta ydinaseita.

Putin myös toisti väitteensä siitä, että Ukraina valmistelisi provokaatiota niin sanotun likaisen pommin avulla. Likainen pommi on radioaktiivisia aineita levittävä räjähde, joka voi saastuttaa laajoja alueita ja altistaa suuren joukon ihmisiä säteilylle.

Ukraina ja länsimaat pitävät syytöksiä tyystin perusteettomina. Arvioiden mukaan Venäjä saattaisikin käyttää likaista pommia itse ja yrittää lavastaa räjäytyksen Ukrainan tekemäksi.

Ilta Sanoma
vendredi 28 octobre 2022 00:39:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.