Ilta Sanoma

Norjalaistähti paljastaa tuoreessa elämäkerrassaan, että hän ei ole antanut Aino-Kaisa Saariselle anteeksi. Suomalaisen toiminta Johaugin dopingkäryn ympärillä meni pahasti kilpasiskon ihon alle.

Therese Johaugin (vas.) torstaina ilmestynyt elämäkerta paljastaa, että Aino-Kaisa Saarisen toiminta norjalaisen dopingkäryn aikaan meni pahasti ihon alle. Saarisen otattama kuva Johaugin käyttämästä, anabolista steroidia sisältäneestä lääkevoiteesta nousi 2016 suureksi somehitiksi.

Therese Johaugin (vas.) torstaina ilmestynyt elämäkerta paljastaa, että Aino-Kaisa Saarisen toiminta norjalaisen dopingkäryn aikaan meni pahasti ihon alle. Saarisen otattama kuva Johaugin käyttämästä, anabolista steroidia sisältäneestä lääkevoiteesta nousi 2016 suureksi somehitiksi. Kuva: Henrik Montgmery/Tom Gustafsson

Suurhiihtäjä Therese Johaug, 34, päätti viime keväänä lopettaa uransa voitettuaan Pekingin kisoissa ensimmäiset henkilökohtaiset olympiakultamitalinsa, kolme kappaletta. Kesällä tiedotettiin, että syksyllä ilmestyy 14 MM-kultaa saavuttaneen Johaugin elämäkerta.

Hele historien?-niminen (Koko tarina) kirja (kust. Gyldendal) ilmestyi torstaina, ja yksi tietty suomalainen kilpasisko saa kirjan sivuilla armotonta kyytiä: oman uransa 2018 lopettanut legenda Aino-Kaisa Saarinen, 43.

Johaug paljastaa toimittaja Anders Skjerdingstadin kirjoittamassa teoksessa, että on yhä erittäin katkera Saarisen kommenteista norjalaisen 2016 paljastuneen, sensaatiomaisen dopingrikkomuksen ympärillä.

Therese Johaug palasi kansainvälisiin kilpailuihin Kuusamon maailmancupissa 2018, mikä oli hiihdossa valtava mediatapahtuma. Hän palasi suoraan huipulle, ja muille riitti kevääseen 2022 saakka lähinnä hopeaa jakoon.

Therese Johaug palasi kansainvälisiin kilpailuihin Kuusamon maailmancupissa 2018, mikä oli hiihdossa valtava mediatapahtuma. Hän palasi suoraan huipulle, ja muille riitti kevääseen 2022 saakka lähinnä hopeaa jakoon.

Johaug sai monipolvisen prosessin päätteeksi urheilun vetoomuselimestä CAS:sta puolentoista vuoden toimintakiellon, joka piti hänet sivussa niin Lahden MM-kisoista 2017 kuin Pyeongchangin olympiakisoista 2018.

Lue lisää: Therese Johaug avautui vihdoin dopingkohusta - "Se oli pahinta"

Johaugin käryn aiheuttaneen, Trofodermin-nimisen lääkevoiteen pakkauksessa lukee isoilla kirjaimilla DOPING. Tällaista varoitustekstiä Johaug ei kirjassa kertomansa mukaan koskaan muista nähneensä. Voide sisältää klosteboli-nimistä, antidopingsääntöjen kieltämää anabolista steroidia.

Kirjassa Johaug edelleen ihmettelee, miksei asian kysymistä joukkueen lääkäriltä pidetty riittävänä varotoimenpiteenä.

Tästä kirjeestä alkoi Therese Johaugin kujanjuoksu lokakuussa 2016. Norjan antidopingtoimisto ilmoittaa hiihtäjälle tehdyn dopingtestin A-näytteen olevan positiivinen.

Tästä kirjeestä alkoi Therese Johaugin kujanjuoksu lokakuussa 2016. Norjan antidopingtoimisto ilmoittaa hiihtäjälle tehdyn dopingtestin A-näytteen olevan positiivinen. Kuva: Therese Johaugin elämäkerta

Kun Johaug positiivisen dopingnäytteen jälkeen oli pitänyt Oslossa lehdistötilaisuuden, Italian Livignossa harjoitellut Saarinen taas marssi aviomiehensä Tom Gustafssonin kanssa samaan apteekkiin, josta Johaugille oli lääkevoidetta ostettu. Saarinen poseerasi näkyvällä dopingvaroituksella varustettu pakkaus käsissään, ja aviomies otti kuvan.

Hiihtomaissa laajasti levinnyt otos sai tässä vaiheessa vasta väliaikaiseen kilpailukieltoon asetetun Johaugin raivoihinsa.

Lue lisää: Aino-Kaisa Saarinen kertoo vihapostista, jota sai Norjasta 2016 - ei voi vieläkään uskoa hiihtopomon soittoa

- Saarinen oli sanonut (Ilta-Sanomien) toimittajalle olevansa liian kokenut uskoakseen positiivisen dopingnäytteen antaneiden selityksiin. Tiesin varautua siihen, että tällaisia reaktioita tulee ja hoin itselleni, että ei pidä välittää muiden mielipiteistä. Mutta helppoa se ei ollut, Johaug tilittää kirjassa.

Therese Johaug muistelee kirjassa myös kovia kilpailujaan Aino-Kaisa Saarista vastaan. Sotshin olympiakisoissa 2014 Saarinen jäi 10 kilometrin (p) kilpailussa neljänneksi vain kaksi sekuntia Johaugin perässä.

Therese Johaug muistelee kirjassa myös kovia kilpailujaan Aino-Kaisa Saarista vastaan. Sotshin olympiakisoissa 2014 Saarinen jäi 10 kilometrin (p) kilpailussa neljänneksi vain kaksi sekuntia Johaugin perässä. Kuva: Rio Gandara

Saarisen sosiaaliseen mediaan päivittämä kuva raivostutti Johaugin.

- Provosoiduin pahasti. Tuntui siltä, että hän nautti tilanteestani, Johaug muistelee kirjassa tuntemuksiaan kuuden vuoden takaa.

Jos Johaug oli tässä vaiheessa vihainen Saariselle, niin vielä paremmaksi pisti toinen kilpasisko, Puolan Justyna Kowalczyk.

Justyna Kowalczykin (kesk.) kannanotot raivostuttivat Therese Johaugia (oik.) vielä pahemmin kuin Aino-Kaisa Saarisen näkemykset, sillä puolalaisella oli oma dopinghistoriansa.

Justyna Kowalczykin (kesk.) kannanotot raivostuttivat Therese Johaugia (oik.) vielä pahemmin kuin Aino-Kaisa Saarisen näkemykset, sillä puolalaisella oli oma dopinghistoriansa. Kuva: Rio Gandara

- Hänkin laittoi kuvan Trofodermin-pakkauksesta Twitteriin, mikä suututti minua jos mahdollista vielä enemmän, sanoo Johaug ja muistuttaa, että Kowalczyk oli itse dopingista rangaistu urheilija.

- Jos jonkun, niin hänen olisi pitänyt ymmärtää tilannettani.

Lue lisää: Aino-Kaisa Saarinen muistaa kummallisen ensikohtaamisen 18-vuotiaan Therese Johaugin kanssa: "Ihmettelimme, kuka tämä ihminen on"

Johaug toteaa omiin, katkeriin kokemuksiinsa vedoten, että norjalaisten ikiaikainen tapa tuomita muunmaalaiset dopingista kiinnijääneet urheilijat yksin tein tuntui nyt hänestä julmalta.

Hiihtäjä asetettiin prosessin aluksi 19. joulukuuta 2016 ulottuvaan väliaikaiseen toimintakieltoon.

- Pian Saarinen olikin taas vauhdissa. Hän totesi Val Senalesin jäätiköllä antamassaan haastattelussa, että systeemi toimii hyvin, Johaug toteaa.

Seuraavan kerran Johaug muistelee lukeneensa Saarisen näkemyksiä elokuussa 2017. Tällöin CAS päätti pidentää hänen toimintakieltoaan 13 kuukaudesta 18 kuukauteen, mikä piti Johaugin ulkona vuoden 2018 olympiakisoista.

- Saarinen oli sanonut Ilta-Sanomat-lehdelle odottaneensakin rangaistukseni kovenevan ja pitävänsä sitä asianmukaisena. Siinä mielessä hän oli johdonmukainen ja luotettava, että tiesin hänen toivovan minulle pahinta mahdollista joka käänteessä, muistelee Johaug.

Lue lisää: Aino-Kaisa Saarinen sai palkinnon vinoilustaan Therese Johaugille - Norjan hiihtopomo käärmeissään suomalaiselle

Johaugia häiritsi suuresti, että hänet niputettiin samaan sakkiin kuin kaikki muutkin dopingista kärähtäneet, tapausten yksityiskohdista tai syyllisyysasteista riippumatta.

- Siellä sitten olin samassa veneessä kuin Johann Mühlegg, Johaug toteaa saksalais-espanjalaisesta veridopingin monumentista.

Johaug palasi kansainvälisiin ympyröihin Rukan maailmancupin avauksessa 2018 ja kiittää kirjassa suomalaisia positiivisesta vastaanotosta.

Vuonna 2020 hiihtosirkus saapui kevättalvella Lahteen, jossa Saarinen tuolloin työskenteli Salpausselän kisojen pääsihteerinä. Kun Norja oli voittanut viestin, Johaug huomasi tutun hahmon lähestyvän.

- Se oli Saarinen. Ihmettelin, mitä asiaa hänellä olisi. Pyytäisikö hän vihdoin anteeksi kaikkia epäoikeudenmukaisia hyökkäyksiään minua kohtaan?

Tämä ei Johaugin mukaan kuitenkaan ollut Saarisen asia:

- Hän halusi selfien. Yritin vetäytyä loitommas ja mietin, eikö röyhkeydellä ole mitään rajaa. Hän oli kuitenkin henkilö, joka oli mustamaalannut minut mediassa täydellisesti tietämättä yksityiskohtia tapauksestani. En ymmärrä, miten hän kehtasi.

Lopulta Saarinen sai Norjan hiihtäjien kanssa otetuksi selfien, jonka latasi Instagramiin. Myös Johaug on kuvassa.

- Olisi näyttänyt liian tyhmältä, jos olisin livistänyt paikalta.

Ilta Sanoma
jeudi 27 octobre 2022 23:30:00 Categories: Ilta Sanoma Urheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.