Ilta Sanoma

Savolainen perhedraama kärjistyi kesäkuussa 2021 kahteen haulikonlaukaukseen Pielavedellä Pohjois-Savossa.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Riidan päätteeksi ammutut laukaukset osuivat savolaismiestä alavatsaan ja reiden yläosaan kesäkuussa 2021 Pielavedellä. Mies oli tätä ennen yrittänyt käydä äitinsä miesystävän kimppuun, joka ampui laukaukset. Kaikeksi onneksi haulikko oli ladattu suolapanoksilla, joten hengenmenolta säästyttiin - muttei suinkaan kivuliailta vammoilta.

Tapahtumat saivat alkunsa kesäkuisena lauantai-iltana, kun haulikosta saanut mies riitaantui veljensä kanssa jääkiekon MM-kisoja seuratessaan. Veljesten äiti meni erottamaan tappelevia veljeksiä. Toinen riitapukareista pahoitti tilanteessa mielensä ja yritti heittää äitinsä miesystävää maljakolla.

Poliisit kävivät korjaamassa kuumana käyneen miehen talteen ja veivät hänet saamaan hoitoa paikalliseen terveyskeskukseen. Sunnuntaiaamuna äiti sai terveyskeskuksesta soiton, jonka mukaan hänen poikansa oli lähtenyt omin luvin hoidosta. Poikansa mahdollista väkivaltaista käytöstä pelännyt äiti soitti toisaalla asuvalle miesystävälleen ja pyysi tätä tulemaan turvaksi ennen kuin paikalle hälytetyt poliisit ehtisivät paikalle.

Vuonna 1960 syntynyt savolaismies lähti matkaan autolla, vaikka veren alkoholipitoisuus ei olisi autolla ajoa sallinut. Mukaansa hän nappasi kaksipiippuisen haulikon, jonka oli ladannut suolapanoksin. Matkalla hän ohitti jalkaisin liikkeellä olleen pojan, jolla oli sama suunta.

Kun mies pääsi naisystävänsä luokse, talon etuovi pistettiin lukkoon. Vaikka talon etuovi oli lukittu, niin pojan onnistui päästä sisään lapsuudenkotiinsa terassin kautta. Oikeudessa kertomansa mukaan hän oli ottanut kengät pois jaloistaan ja oli ollut menossa juomaan jotain keittiöön, kun oli kohdannut olohuoneen nojatuolissa odottaneen ja haulikolla aseistautuneen äitinsä miesystävän.

Miehille tuli sanallista riitaa, jonka jälkeen kajahti kaksi laukausta. Toinen suolapanoksista osui vasemmalle alavatsaan ja toinen vasemman reiden yläosaan. Vammoistaan huolimatta poika ryntäsi haulikkomiehen kimppuun. Tässä yhteydessä äidin miesystävä sai vammoja eri puolille vartaloaan.

Paikalle tullut poliisipartio antoi ensiapua suolapanoksista osumia saaneelle pojalle ja hänet kuljetettiin hoitoon Kuopioon keskussairaalaan. Vaikka käytössä oli vain suolapanoksia, verenvuoto oli niin runsasta, että haavoittuneelle jouduttiin antamaan ambulanssissa hätäverta. Lähietäisyydeltä ammutut suolapanokset aiheuttivat kaksi noin viiden sentin syvyistä ampumahaavaa, joita hoidettiin sairaalahoidossa viikon päivät.

Käräjäoikeudessa haulikkomies vetosi hätävarjeluun. Hän oli omasta mielestään vain puolustautunut ampuessaan. Käräjäoikeus kuitenkin totesi, ettei ampumiseen ollut tilanteessa mitään tarvetta, koska ampuja tiesi, että paikalle oli jo hälytetty poliisipartio.

Syyttäjä vaati miehelle tuomiota törkeästä pahoinpitelystä, mutta Pohjois-Savon käräjäoikeus katsoi vuonna 1960 syntyneen haulikkomiehen syyllistyneen vain perusmuotoiseen pahoinpitelyyn ja rattijuopumukseen. Mies tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hän joutuu maksamaan naisystävänsä pojalle korvauksia kivusta ja särystä 2?800 euroa sekä kosmeettisesta haitasta 950 euroa.

Lisää haulikkomiehelle kertyi maksettavaa vastapuolen sairaanhoitokuluista ja molempien osapuolten oikeudenkäyntikuluista. Haulikkonsa ampuja menetti valtiolle. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Ilta Sanoma
jeudi 27 octobre 2022 23:37:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.