Ilta Sanoma

Totuus on aina tarua ihmeellisempää. Se kävi harvinaisen selväksi, kun luin lukijoiden kertomuksia kokemastaan taloudellisesta väkivallasta, kirjoittaa erikoistoimittaja Heidi Hagelin.

Kuva: Kuvitus IS, kuvat Lehtikuva

Olen viime päivät lukenut lukijoiden kertomuksia kokemastaan taloudellisesta väkivallasta. Kysyimme niitä viikonloppuna julkaistun jutun yhteydessä. Vastauksia tuli 64, niin naisilta kuin miehiltä, ja vastaajissa oli kaikenikäisiä ihmisiä.

En osaa sanoa, millaisia vastauksia odotin, mutta ihmisten kertomukset elämästään ovat surullista luettavaa. Käytännössä kaikki vastaajat sanoivat, että ovat kokeneet taloudellista väkivaltaa. Silloin kyse on siitä, että joku kontrolloi rahalla ja käyttää rahaa vallan välineenä. Ilmenemismuotoja on lukuisia.

Tarkemmin taloudellisesta väkivallasta voi lukea viikonloppuna julkaistusta jutusta. Sieltä löydät myös vinkkejä auttavista tahoista.

Surullisinta, joskin täysin ymmärrettävää, on kirjoituksista huokuva viha, katkeruus ja luottamuksen menetys. Jos itselle läheisin ihminen on vetänyt maton jalkojen alta ja maksettavaksi jää valtavasti toisen velkoja, ei ihme, että osa kirjoittajista sanoi, ettei luota enää keneenkään.

Karmeaa on sekin, jos vanhempi on painostanut lastaan ottamaan velkaa, jotta saa itselleen rahaa. Tai toisinpäin - aikuinen lapsi kohdistaa taloudellista väkivaltaa vanhempaansa, vie esimerkiksi eläkerahat.

Lue lisää: "Äitini tyhjensi taskuni, kirjaimellisesti" - taloudellinen väkivalta kurjistaa monen elämää

Olin jo aikaisemmin kuullut iäkkäämpien naisten kertomuksia siitä, miten heidän ei aikanaan uskottu osaavan hoitaa itse raha-asioitaan, vaan mies oli taloudenhoidossa ehdoton perheen pää. Jos tämä yksin raha-asioista vastuussa ollut mies sitten päättää hoitaa taloutta pieleen - tai siirrellä rahaa jemmaan vain omissa nimissään olleille tileille - jälki on eron tullessa karmivaa.

Onneksi asiat ovat tässä asiassa muuttuneet!

Kehottaisin ihan jokaista, naista ja miestä, olemaan perillä perheen raha-asioista.

Viola ry:n Hanna Nylén sanoo viikonlopun jutussa, että "voi kun ihmiset osaisivat parisuhteessa puhua rahasta. Se on yksi tärkeimmistä asioista. Että puhuttaisiin ja sovittaisiin, miten meidän perheessä käytetään rahaa".

En voisi olla enempää samaa mieltä.

Lisäksi pitäisi ajatella taloudellisen väkivallan vaikutuksia lapsiin. Vaikka vanhempi uskottelisi itselleen mitä, jälkiä jää. Jos vaikutukset eivät näy heti, lapsi ottaa lapsuudenkodistaan kuitenkin hyvin monenlaisia malleja.

Ja lopuksi, kenenkään ei pitäisi joutua tilanteeseen, jollaisesta yksi vastaajista kertoi. Eläkeikäinen ihminen peri vanhemmiltaan huomattavan summan rahaa. Puoliso alkoi käyttäytyä niin, että perineen on syytä maksaa kaikki, koska rahaa nyt on. Tilanteen kiristyessä hän "uhkaa vielä minulta kaiken".

Henkilö ei uskalla erota, vaan sanoo toivovansa, että puoliso kuolisi.

Kertakaikkisen karmea tilanne.

Ja loputtoman surullista.

Ilta Sanoma
jeudi 27 octobre 2022 22:45:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.