Ilta Sanoma

Voimakas matalapaine tuo mukanaan vaarallisen kovia tuulenpuuskia.

Etelä-Suomeen on turha odotella pakkasia lähipäivinä. Päinvastoin, lämpötila on pari astetta tavanomaista lämpimämpi, eli päästään kymmeneen lämpöasteeseen, jopa ylikin.

Lue lisää: Suomeen tupsahti runsaasti lunta - vastamyrkky saapuu lauantaina

-?Perjantaina Lounais-Suomessa voi olla jopa 12 lämpöastetta. Normaalit päivälämpötilat ovat tähän aikaan vuodesta etelässä 6-8 astetta ja yölämpötilat lähellä nollaa. Ilmavirtaus on kuitenkin länsi-lounaasta, jolloin päivän ja yön lämpötiloissa ei ole isoja eroja. Yöt ovat toisin sanoen hyvin lämpimiä, päivystävä meteorologi Joonas Koskela Forecalta sanoo.

- En kuitenkaan sanoisi tätä mitenkään poikkeukselliseksi.

Lämpötila saattaa käväistä nollan alapuolella sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, kun ilmavirtaus kääntyy tilapäisesti pohjoisen ja luoteen suuntaan.

-?Näin tapahtuu lauantain voimakkaan matalapaineen ja laajojen sateiden jälkeen. Sunnuntain päivälämpötilat painuvat etelässä 5-8 lämpöasteeseen, ja sunnuntain ja maanantain välisenä yönä suurimmassa osassa maata käydään pakkasen puolella. Alkuviikosta ilmavirtaus kääntyy jälleen etelä-lounaaseen, Koskela kertoo.

Etelä-Suomeen on odotettavissa pilvisiä, sateisia mutta lämpimiä päiviä.

Etelä-Suomeen on odotettavissa pilvisiä, sateisia mutta lämpimiä päiviä. Kuva: Outi Pyhäranta

Koskela varoittaa jo etukäteen lauantain voimakkaan matalapaineen tuomista kovista tuulenpuuskista.

-?Matalapaineen ylityksen jälkeen pohjoisen ja koillisen puoleinen tuuli voimistuu iltapäivästä eteenpäin. Läntisillä merialueilla ja Lapin tuntureilla voidaan lähestyä myrskylukemia, Koskela sanoo.

Ilmatieteen laitos on antanut lauantaiksi ja sunnuntaiksi varoituksen vaarallisen kovasta luoteistuulesta koko maahan Enontekiötä, Inaria ja Utsjokea lukuun ottamatta.

Pohjois-Suomessa säätila pysyy tavanomaisempana. Pitkien aikojen keskiarvojen mukaan Pohjois-Lapissa on näinä aikoina tyypillisesti pari pakkasastetta ja Etelä-Lapissa nollasta pariin lämpöasteeseen. Sama meno jatkuu.

Vielä keskiviikkona enteiltiin, että Lappiin keskiviikkona satanut 5-10 sentin lumipeite olisi vain käväisemässä.

Lapin lumi ei välttämättä sulakaan pois kokonaan.

Lapin lumi ei välttämättä sulakaan pois kokonaan. Kuva: Aku Häyrynen / Lehtikuva

-?Saa nähdä, ehtiikö se sittenkään sulaa. Perjantaina lämpötila on pikkuisen plussan puolella, mutta Lappiin voi sataa lisää lunta. Pohjois-Lapin sade voi lauantainakin tulla räntänä tai lumena, eli kaikki ei ehkä ehdi sulaa.

Lumiraja kulkee tällä hetkellä Etelä-Lapissa suunnilleen Ranuan lentokentän ja Kuusamon korkeudella.

Ilta Sanoma
jeudi 27 octobre 2022 22:52:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.