Ilta Sanoma

Niko Kytösahon matkassa on riittänyt ikäviä muuttujia. Haave harjoittelemisesta Itävallassa toteutui, mutta vaati paljon.

Niko Kytösaho on saanut pistää kaiken peliin pystyäkseen elämään ja harjoittelemaan Itävallassa.

Niko Kytösaho on saanut pistää kaiken peliin pystyäkseen elämään ja harjoittelemaan Itävallassa. Kuva: Markku Ulander

Harva enää muistaa, että joulukuussa 23 vuotta täyttävä Niko Kytösaho oli viime talvena ensimmäinen Pekingin olympiakisoihin valittu suomalainen miesmäkihyppääjä. Hänen jälkeensä kisalipun lunasti Suomen miehistä vain Antti Aalto.

- Siinä vaiheessa tietysti tuntui pahalta jo se, ettei Suomi saanut porukkaa miesten joukkuemäkeen, mutta näytti siltä, että sekajoukkuemäkeen saadaan, Kytösaho muisteli tiistaina Helsingissä mäen ja yhdistetyn mediatilaisuudessa.

Neljä päivää ennen lähtöä olympiaunelma alkoi murentua, kun Kytösaho antoi positiivisen koronanäytteen, jonka kanssa Kiinaan ei ollut mitään asiaa. Toivo matkasta eli vielä kisojen alettua, kunnes:

- Sitten lopulta joukkueen lääkäri Maarit Valtonen soitti, ettei näytteideni CT-arvo ehdi asettua sellaiselle tasolle, että minut katsottaisiin Kiinassa koronanegatiiviseksi ja maahantulokelpoiseksi.

Lue lisää: Suomi on historiallisen surkeassa tilanteessa - olympiavoittaja Jani Soininen lataa kylmän tiivistyksen

Tämä tarkoitti sitä, ettei Suomi saanut joukkuetta myöskään sekajoukkuemäkeen, jossa hyppää kaksi miestä ja kaksi naista. Kytösaho myöntää, että se syö edelleen syvältä. Kilpailusta tuli nimittäin ikimuistoinen farssi, kun kärkimaista Japani, Itävalta, Saksa ja Norja menettivät mahdollisuutensa urheilijoiden sääntöjen vastaiseksi luokiteltuihin hyppypukuihin. Slovenian jälkeen hopeaa otti Venäjän olympiakomitean kvartetti.

- Voisin olla mitalisti, sillä kaiken päätteeksi Kanada sai sensaatiomaisesti pronssia joukkueella, jonka lyöminen ei olisi ollut Suomellekaan mahdotonta. Oma tilanne ja sen kilpailun seuraaminen söi aika syvältä, Kytösaho muisteli.

Lue lisää: Kommentti: Naisten mäkihypylle karmeaa mainosta ainoalla isolla foorumilla - suomalaismies syyttään syntipukkina

Lue lisää: Pekingiin valitulla suomalaisurheilijalla korona - olympiamatka siirtyy

Varsinaissuomalainen hyppääjä haaveili jo koko varhaisnuoruutensa mahdollisuudesta päästä harjoittelemaan kansainväliseen ympäristöön. Tämä olikin toteutua jo viime vuosikymmenen puolivälissä, sillä Kytösaho olisi saanut opiskelupaikan itävaltalaisesta, erittäin arvostetusta Stamsin hiihtolukiosta. Opinahjon alumneista suuri määrä on myöhemmin saanut pohjoismaisissa hiihtolajeissa arvokisamitaleita.

- Sitten kävi niin, että juuri ennen lähtöä minulle puhkesi ykköstyypin diabetes. Alkoikin tuntua aika orvolta ajatukselta muuttaa sellaisen juuri todetun sairauden ja hyvin vajaan kielitaidon kanssa täysin vieraisiin ympyröihin, kertoi Kytösaho, joka lopulta jäi käymään koulua Lahteen.

Diabetes sekoitti joksikin aikaa pahasti myös Kytösahon elimistön ja sen kautta urheilemisen.

Niko Kytösaho on edustanut Suomea kahdesti lentomäen MM-kisoissa ja kerran pohjoismaisten lajien MM-kisoissa.

Niko Kytösaho on edustanut Suomea kahdesti lentomäen MM-kisoissa ja kerran pohjoismaisten lajien MM-kisoissa. Kuva: Timo Hartikainen

Viime keväänä haave vihdoin toteutui, kun Kytösaho asettui tyttöystävänsä kanssa Salzburgiin, jonka olympiavalmennuskeskuksessa saa vapaasti harjoitella. Parin tunnin ajomatkan säteellä sijaitsee runsaasti mäkiä kolmen valtion eli Itävallan, Saksan ja Slovenian alueella. Yksi näistä paikoista on Planica, jossa helmi-maaliskuussa hypätään MM-mitaleista.

Ilmaista lysti ei ole.

- Kun Suomessa tarvitsin vuosibudjetiksi noin 23?000 euroa, niin nyt tarve on noin 32?000 euroa. Kaikki on kiinni omista tukijoista, joille kiitos.

Kytösaho pyytää suhteuttamaan rahantarvettaan esimerkiksi palkintorahoihinsa, jotka löytyvät Kansainvälisen hiihtoliiton sivuilta. Maailmancupissa 2016 debytoinut Kytösaho on haravoinut palkintorahaa ennen lähdeveroja yhteensä vajaat 9?300 euroa.

Niko Kytösaho uskoo, että tähän viime olympiakisojen mitaliseremoniaan Suomellakin olisi ollut sauma. Huippumaihin iskeneiden hylkäysten päätteeksi sekajoukkuemäen hopeaa otti Venäjän olympiakomitea (vas.) ja pronssia Kanada. Kullan vei pukumiinan väistänyt Slovenian kvartetti.

Niko Kytösaho uskoo, että tähän viime olympiakisojen mitaliseremoniaan Suomellakin olisi ollut sauma. Huippumaihin iskeneiden hylkäysten päätteeksi sekajoukkuemäen hopeaa otti Venäjän olympiakomitea (vas.) ja pronssia Kanada. Kullan vei pukumiinan väistänyt Slovenian kvartetti. Kuva: Kai Pfaffenbach / Reuters

Yhdet MM-kisat ja kahdet lentomäen MM-kisat hypännyt Kytösaho on osallistunut ahkerasti myös A-maajoukkueen leirityksiin, mutta treenaa muuten porukasta erillään Itävallassa.

- Tarkennetaan, että tyttöystävän ei tarvitse elättää minua, vaikka hän töissä käykin, setänsä Pekka Kytösahon valmentama urheilija kertoo.

Kytösaho asuu tyttöystävänsä kanssa Salzburgissa ainakin läpi koko alkavan kauden.

Ilta Sanoma
jeudi 27 octobre 2022 22:31:00 Categories: Ilta Sanoma Mäkihyppy

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.