Ilta Sanoma

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen vakuuttaa, että EU-vaikuttamiselle on edelleen hyvin aikaa ennallistamisasetuksessa. Pääministeri Sanna Marin kertoi keskustelleensa asiasta myös EU-komission puheenjohtajan kanssa.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen kuvaili EU:n ennallistamisasetusta

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen kuvaili EU:n ennallistamisasetusta "ongelmakimpuksi". Ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalo muistutti, että Suomi on sitoutunut pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden kadon. Kuva: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Oppositio tiukkasi tänään torstaina eduskunnan kyselytunnilla hallitukselta vastauksia EU:n ennallistamisasetuksesta, jolla unioni tavoittelee laajojen pinta-alojen palauttamista luonnontilaan.

Asetuksessa määritellään kaikille jäsenmaille omat kansalliset tavoitteet.

Oppositiopuolueiden mukaan Suomen ei pidä missään nimessä hyväksyä esitystä ja hallitus on laiminlyönyt mahdollisuutensa vaikuttaa asiaan EU-tasolla Suomen hyväksi.

Perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja liike nyt jättivätkin tänään välikysymyksen hallituksen toiminnasta ennallistamisasetuksessa.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan hallituksen kannan muodostukseen meni ensinnäkin viikkokausia.

- Sinä aikana menetettiin mahdollisuus, jonka Ruotsi käytti, kun se ilmoitti komissiolle, että metsäasiat ovat jäsenmaiden omissa käsissä, Orpo sanoi.

Hän kritisoi myös viime päivien tapahtumia eduskunnassa, kun hallituspuolueet ovat vääntäneet valiokunnissa kättä asetuksen yksityiskohdista.

Viime perjantaina hallitusrintama repesi eduskunnan talousvaliokunnassa, kun Sdp:n, keskustan ja Rkp:n kansanedustajat tukivat äänestyksessä kokoomuksen esitystä. Samoin kävi tänään torstaina eduskunnan ympäristövaliokunnassa.

- Onhan tämä erikoinen näytelmä. Kyse on miljardien kysymyksestä Suomelle. Pitäähän hallituksella olla kanta, jotta voitte ajaa Suomen asiaa, Orpo sanoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) vakuutti, että hallituksen kanta on toimitettu eduskuntaan ja se on tiukka.

- Kantaa on totta kai eduskuntakäsittelyssä entisestäänkin mahdollista tiukentaa. Me suhtaudumme hyvin kriittisesti ennallistamiskokonaisuuteen. Haluamme varmistaa, että kustannukset Suomelle eivät ole liian isoja, Marin sanoi.

Asetus sisältää hänen mukaansa myös tiettyjä yksityiskohtia liittyen erityisesti metsien käyttöön, joita hallitus ei voi sellaisenaan hyväksyä.

- Suomen linja on ollut se, että me pyrimme vaikuttamaan sisältöön kaikin mahdollisin keinoin. Hallitus tekee sitä aktiivisesti. Virkamies- ja ministeritasolla. Myös minä olen puhunut tästä useaan otteeseen komission puheenjohtajan kanssa.

Marin muistutti myös, että jos kokonaisuus ei ole Suomen näkökulmasta riittävän hyvä, voi se aina tehdä sen päätöksen, että äänestää esitystä vastaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvaili prosessin kertovan kuitenkin hallituksen surkeasta kyvystä vaikuttaa asioihin EU-tasolla.

- Pääministerin puheenvuoro kuulostaa aivan samalta kuin elpymispaketin yhteydessä. Te menette sinne neuvottelemaan ja saatte jonkin minimaalisen muutoksen. Se ei ole aivan niin huono Suomelle. Ja tulette takaisin voittajina.

- EU:lle ei kuulu toimivalta meidän metsiimme, Purra linjasi.

Kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä kysyi hallitukselta, miksi Suomi ei ottanut jo tässä vaiheessa Ruotsin tavoin kielteistä kantaa komission esitykseen ennallistamisasetuksesta.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) vakuutti, että EU-vaikuttamiselle on kuitenkin edelleen hyvin aikaa.

- Kyse ei ole siitä, että Suomi ratkaisisi asian tällä tai ensi viikolla. Tästä lähtee neuvotteluprosessi käyntiin ministerineuvostossa, Kurvinen sanoi.

- Me emme tule hyväksymään tällaista ja jatkamme neuvotteluprosessia, jotta se hylätään.

Kurvinen otti omassa vastauksessaan tiukan kannan asetukseen ja kuvaili sitä "ongelmakimpuksi".

- Ei voi olla niin, että Bryssel sanelee, miten me teemme luonnonsuojelua.

- Yksi iso ongelma on se, että kustannukset vaikuttavat valtavan suurilta. Saamani arvio on, että 930 miljoonaa, lähes miljardi vuodessa.

Ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr) totesi kuitenkin, että ennallistamisasetus koskee muutakin kuin metsiä. Hänen mukaansa vain viidesosa niistä kustannuksista, joita komissio on alustavasti arvioinut, koskisi metsiä.

- Sekään ei tarkoita, että metsät museoitaisiin vaan että luonnontilaa parannetaan.

Hän muistutti myös, että Suomi on sitoutunut pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden kadon.

- Emme voi potkia tätä palloa aina eteenpäin, meidän täytyy toimia, Ohisalo sanoi.

Ilta Sanoma
jeudi 27 octobre 2022 21:41:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.